fbpx

Đirokastra

Đirokastra, ili Gjirokaster na albanskom jeziku, je gradić u južnom delu Albanije iz osmanskog perioda, specifičnog izgleda jer je ceo grad izgrađen od kamena. Ovaj grad karakterišu krivudave ulice, kaldrma, kuće prekrivene ogromnim kamenjem, zbog čega Đirokastra nosi naziv i “kameni grad”.

Stari grad u Đirokastri je lokalitet koji najčešće privlači turiste u ovaj grad, koji je od 2005. godine zajedno sa gradom Beratom upisan stavljen pod zaštitu UNESCO. Đirokastru najčešće posećuju turisti iz Srbije pri putovanju na sam jug Albanije, do Sarande ili Ksamila, kako se ovaj grad nalazi usput ka moru i idealna je lokacija za pauzu u putu ili jednodnevni obilazak.

Nekadašnji vođa Albanije, Enver Hodža, rođen je upravo u ovom mestu.

Danas je Đirokastra jedna od popularnijih destinacija koje turisti u kontinentalnom delu Albanije posećuju, specifična po svojoj arhitekturi, istorijskom nasleđu, bazaru, ali i sjajnoj kuhinji koja karakteriše ovaj deo zemlje.

Đirokastra
Gjirokastra

Kako doći do Đirokastre?

Ukoliko putujete iz Srbije ka jugu Albanije, Đirokastra će vam svakako biti usput u putu ka letovalištima Saranda i Ksamil. Đirokastra se nalazi na oko 40 kilometara od Sarande i jednostavno je organizovati posetu čak i ukoliko ste zainteresovani za dnevni izlet do ovog grada iz Sarande ili Ksamila.

Preporučujemo da pogledate vodič kako putovati do Albanije iz Srbije, te da ukoliko letujete na samom jugu Albanije, pred poslednji deo puta do letovališta napravite pauzu upravo u Đirokastri i uživate u prelepim pejzažima, duhu i istoriji ovog albanskog gradića.

Takođe, ukoliko se odlučite za obilazak Đirokastre dok ste na samom letovanju, preporučujemo da Đirokastru posetite uz neku od lokalnih dnevnih tura koje se organizuju iz Sarande i uz koje svakako imate vodiča koji će vas upoznati sa svim znamenitostima i važnim informacijama o ovom gradu.

Đirokastra

Šta posetiti u Đirokastri?

Više je mesta i lokaliteta koje obavezno morate posetiti tokom boravka u Đirokastri. Tvrđava u Đirokastri, ili na albanskom Kalaja E Gjirokastres, jedna je od lokacija koju svakako treba obići. U pitanju je zdanje koje datura još iz trećeg veka prema pojedinim izvorima, a čija je gradnja završena u šestom veku. Ova tvrđava prema mnogim svetskim magazinima važi za najlepšu od ukupno 158 tvrđava širom Albanije.

Smatra se da je ovaj grad upravo zahvaljujući belom kamenu od kojeg je izgrađena tvrđava i dobio ime Đirokastra, što na grčkom znači “Srebrni grad”.

Desetak vekova nakon izgradnje, u 18. veku, tvrđava je dobila i novi simbol – sat. Uz sat, izgrađena je i crkva, fontana, a tokom vladavine zloglasnog Kralja Zoga delovi tvrđave pretvoreni su u ćelije za političke zatvorenike.

Đirokastra

Sve do sedamdesetih godina prošlog veka, ova tvrđava bila je korišćena i kao zatvor, sve do sloma komunističkog režima u Albaniji.

Važno je znati i da je tvrđava u Đirokastri otvorena svakog dana od 9 do 18 časova tokom leta, odnosno od 8 do 16 časova tokom zime. Ulaznica za tvrđavu košta 200 leka (oko 200 dinara).

U okviru same tvrđave, preporučujemo posetu i Muzeju Đirokastre koji donosi zanimljivu priču o istoriji, izgradnji i trenutnom značaju grada. Za obilazak muzeja dovoljno je oko sat vremena.

Još jedna neizostavna lokacija je čaršija, odnosno bazar u Đirokastri. U pitanju je deo grada izgrađen u 17. veku, ali kompletno renoviran i obnovljen oko 200 godina kasnije nakon velikog požara. Ono što je specifično za ovaj deo grada su prelepe fasade izgrađene od belog i crnog kamena, kao i niz prodavnica tradicionalne hrane i brojnih suvenira ovog kraja. Atmosfera u čaršiji u Đirokastri mnoge podseća na atmosferu i šmek sarajevske Baščaršije ili čaršije u Skoplju.

Đirokastra

Tokom posete čaršiji, preporučujemo i obilazak stare Čaršijske džamije izgrađene još 1757. godine. Ali-Pašin most je još jedna od lokacija koju toplo preporučujemo da obiđete.

Ukoliko imate vremena prilikom obilaska Đirokastre, za vas imamo još jednu preporuku – Tajni tunel izgrađen u vreme Hladnog rata.

U pitanju je tunel izgrađen za visokopozicionirane političare Komunističke partije Albanije, sa ukupno 59 soba koje se nalaze ispod zemlje, za potrebe skrivanja na bezbednom u slučaju nuklearnog napada ili napada protivnika. Ovaj tunel je, kada je u pitanju istorija Đirokastre, odličan podsetnik na vreme Envera Hodže i brojne, prema mnogima paranoične, objekte i postupke komunističkog vođe, a koji su bili usmereni ka tome da se pruži otpor ili sklonište u situacijama napada neprijatelja, a kojih nikada nije bilo.

Obilazak tunela traje oko 20 minuta uz profesionalnog vodiča.

Gjirokaster

Tradicionalni albanski specijaliteti

Neizostavni deo posete Đirokastri i ovom delu Albanije svakako su sjajni albanski specijaliteti. U brojnim restoranima u Đirokastri imate mogućnost da probate ono najbolje što nudi kuhinja Albanije, pripremljeno po tradicionalnim receptima, a koja umnogome ima sličnosti sa tradicionalnim specijalitetima pojedinih delova Srbije.

Preporučujemo posetu restoranu Gjoca Tradicional na čaršiji, kao i taverni Kuka. Ukoliko želite da probate neke od specijaliteta ovog kraja, naručite qifqi, kuvane kuglice od pirinča, sa začinima poput mente, bibera i drugih.

Pozivamo vas i da svoje utiske iz Đirokastre podelite sa nama putem komentara. Preporučujemo i da pogledate koja su to popularna letovališta u Albaniji, kao i ponudu smeštaja širom Albanije na Albanija.rs.

Đirokastra Albanija