fbpx

Kako do Albanije?

Više je načina za putovanje do Albanije, posebno do albanskog primorja ukoliko putujete na letovanje – automobilom, korišćenjem autobuskog prevoza, ali i avionom. Zavisno od toga u koji deo Albanije putujete, donosimo vam informacije i sve neophodne detalje kako biste bezbedno i jednostavno stigli na svoje odredište.

  1. Putovanje automobilom
  2. Putovanje autobusom
  3. Bezbednost na Kosovu
  4. Bezbednost u Albaniji
Ksamil, panorama, Albanija, letovanje u Albaniji
Ksamil

O tome kako do letovališta Albanije stići iz Severne Makedonije čitajte na ovom linku.

Putovanje kolima do letovališta Albanije

Putovanje automobilom verovatno je vid prevoza koji vam pruža najveću udobnost, ali je važno znati pojedine detalje kako bi vaše putovanje proteklo jednostavno.

Automobilom do Albanije možete doći na više načina, a najjednostavniji načini su preko Kosova ili preko Severne Makedonije. Kako najveći broj srpskih turista na more putuje preko Kosova, na ovu rutu ćemo se i fokusirati.

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetujemo putovanje rutom: autoput E75 – Niš – prelaz Merdare – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Sa druge strane, ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje rutom: Raška – prelaz Jarinje – Kosovska Mitrovica – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom. Napomena: Usled povećanih tenzija na severu Kosova, savetujemo putovanje preko prelaza Merdare, ne i preko prelaza Jarinje.

Vreme potrebno za putovanje:

  • Beograd – Drač / 8 sati
  • Niš – Drač / 5-6 sati
  • Beograd – Saranda / 10-11 sati
  • Niš – Saranda / 9-10 sati
  • Beograd – Ksamil / 10-11 sati
  • Niš – Ksamil / 9-10 sati

Napominjemo da su vremena putovanja okvirna i mogu se razlikovati u zavisnosti od gužvi i zadržavanja na graničnim prelazima.

Koje aplikacije za mape koristiti?

Važno je znati da ukoliko koristite Google mape ova ruta neće biti prepoznata, stoga savetujemo da koristite ili aplikacije preporučene ispod ili da se navodite uz pomoć saobraćajnih znakova na ovoj ruti koja je od Beograda pa sve do mora, odlično obeležena. Google mape prelaz na Kosovo prepoznaju jedino preko Severne Makedonije, ne i preko prelaza Merdare, Jarinje i drugih.

Aplikacije koje turisti iz Srbije najčešće koriste su Via Michelin i Here WeGo Maps. Obe aplikacije prepoznaju rute za putovanje preko Kosova, imaju mogućnost rada u offline modu (bez interneta), dok Via Michelin aplikacija daje i procene troškova od mesta polaska do vaše destinacije.

Saranda Albanija
Saranda, Albanija

Putovanje od kosovske do albanske granice

Po ulasku na Kosovo preporučujemo da pratite putokaze za Prištinu, a zatim kod Prištine putokaze za Tiranu. Kroz Kosovo vas po ulasku očekuje brza magistrala koja je u određenim deonicama i dalje u izgradnji, dok nešto pre Prištine kreće autoput odličnog kvaliteta i koji vas vodi sve do granice sa Albanijom.

Ukoliko ste za pauzu, možete svratiti i do Prizrena, grad koji se nalazi usput ka moru, na ručak ili kratku šetnju.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, put do Drača, što će biti i prvi susret sa mestom koje izlazi na more, je odličan. U pitanju je autoput ili nova magistrala, zavisno od deonice. Ukoliko putujete ka jugu Albanije, nakon Drača vas očekuje kratka deonica autoputa, a potom i magistralna saobraćajnica sve do juga zemlje. Ukoliko putujete na jug Albanije, u Sarandu ili Ksamil, pratite putokaze najpre za Valonu, a potom kako se približavate Valoni, putokaze za Sarandu. Od 2022. godine putnicima je dostupna i deonica nakon mesta Tepelene ka Sarandi i tunel koji znatno skraćuje vreme putovanja.

Ono što ističemo kao veoma važno i na šta posebno morate obratiti pažnju je autoput po ulasku u Albaniju koji je, kako prolazi kroz planinske predele, u pojedinim delovima veoma krivudav, stoga obavezno prilagodite brzinu i poštujte ograničenja.

Ono što je izuzetno važno da znate je da je za ulazak u Albaniju neophodan zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, pratite putokaze ili Google mape i bez problema ćete stići do svog odredišta.

Putarine kroz Kosovo i Albaniju

Putarine na autoputevima kroz Kosovo i Albaniju se ne naplaćuju. Jedini trošak na putu je naknada za prolazak kroz tunel koji vas očekuje na autoputu nakon mesta Kukeš, po ulasku u Albaniju. Naknada se plaća u iznosu od 5€ i na naplatnoj rampi je moguće plaćanje u evrima, lekama ili karticama. Ukoliko posedujete tag Puteva Srbije za naplatu putarine u Srbiji, od juna 2023. godine ga možete koristiti i u Albaniji, uz dodatnu konfiguraciju.

Dokumentacija za putovanje sa decom

Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od šest meseci. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Procedura izgleda tako što na izvod iz matične knjige rođenih zakačite spajalicom ili zalepite fotografiju deteta i uz dokument i uz prisustvo roditelja i deteta overu dokumenta vršite u opštini, kod matičara. Službenici uglavnom znnaju o čemu se radi već kada kažete “izvod za dete za prelazak kosovske granice”.

Za prelazak granice sa Albanijom odrasli građani Srbije mogu koristiti pasoš, ali i ličnu kartu, dok je za decu i dalje neophodan pasoš.

Za putovanje sa decom u slučaju da roditelji dece nisu na putovanju, neophodna je saglasnost roditelja.

Ksamil, Albanija
Ksamil

Putovanje u Albaniju autobusom

Putovanje do Albanije, kako do gradova na severu zemlje, Tirane, tako i do primorja i gradova na samom jugu zemlje, moguće je korišćenjem autobusa.

Za sve o direktnoj autobuskoj linijni između Beograda, Drača i Sarande posetite ovu stranicu.

Iako na prvi pogled putovanje autobusom na more deluje komplikovano, budite uvereni da je odlazak u Albaniju na letovanje autobusom jednostavan, posebno uz detalje koje vam donosimo u nastavku.

Direktna autobuska linija od Beograda do Drača, Sarande i Ksamila

Od 2021. godine postoji i sezonska autobuska linija Beograd – Drač – Saranda – Ksamil. Detalje i kontakt telefon prevoznika možete pronaći na stranici Prevoz do Albanije. Napominjemo da je u pitanju linija koja saobraća samo tokom letnje sezone.

Pasqyra
Plaža Pasqyra

Ulaz na Kosovo samo uz ličnu kartu

Ono što je važno da znate je da je na Kosovo trenutno za građane sa državljanstvom Srbije moguće ući isključivo uz korišćenje lične karte. Pasoši vam na prelazima sa Kosovom neće biti od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije.

Takođe, ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Potrebna dokumentacija za prelaz kosovske granice: Obavezna lična karta za odrasle, obavezan izvod iz matične knjige sa zakačenom slikom i overen u opštini za decu.

Potrebna dokumentacija za prelaz albanske granice: Lična karta ili pasoš za odrasle, obavezan pasoš za decu.

Bezbednost tokom putovanja kroz Kosovo

S obzirom na to da najveći deo građana i građanki Srbije prilikom planiranja putovanja u Albaniju postavlja isto pitanje – da li smo bezbedni tokom putovanja kroz Kosovo, donosimo i detalje koji su važni za putovanje Kosovom.

Imajući u vidu ratnu prošlost koju građani albanske, srpske, romske, turske i drugih zajednica na Kosovu imaju, incidenti se dešavaju ali su veoma retki. Tenzije koje se mogu javiti uglavnom su teritorijalno izolovane i vidljive su na severu Kosova (Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan), dok se život i protok saobraćaja na ruti ka Albaniji odvija nesmetano.

Samo putovanje kroz Kosovo ne predstavlja ni najmanji bezbednosni rizik. Ipak, treba se uzdržavati od iskazivanja političkih obeležja, posebno putem vidljivih elemenata poput majica sa različitim natpisima. Poštujmo stanovnike gradova koje posećujemo i naše susede.

Đirokastra, Gjirokaster, Albanija

Bezbednost u Albaniji

Kada je u pitanju bezbednost građana Srbije u Albaniji – nema razloga ni za najmanju brigu. Građani i građanke Albanije prema utiscima niza gostiju iz Srbije koji su boravili u Albaniji imaju potpuno drugačiju percepciju građana Srbije u odnosu na stanovnike Kosova, prvenstveno zbog različitih događaja sa kojima su se građani Albanije i Kosova suočili kada je u pitanju Srbija.

Kao i kada je u pitanju Kosovo, dokle god uvažavate domaćine i prijateljski ste nastrojeni prema ljudima u svom okruženju, mogućnost za incidente ne postoji.

Stotine hiljada turista iz Srbije posetilo je Albaniju samo od 2020. godine, a incidenata je bilo – nula, što je potvrda da je su naši turisti u Albaniji izuzetno dobrodošli.

Bezbednost u saobraćaju

Ono što je važno kada je u pitanju bezbednost tokom boravka u gradovima na albanskoj obali je saobraćaj u kome posebnu pažnju treba posvetiti tokom vožnje gradskim ulicama zbog velikog broja vozača koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa. Apel važi i za pešake koji posebnu pažnju treba da obrate prilikom prelazaka kolovoza.

Preporučujemo da pogledate i video snimak kako izgleda jedno od popularnijih letovališta Ksamil, kao i da pogledate kompletnu ponudu koju nude hoteli u Albaniji

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Putovanje u Albaniju – popularna letovališta

Ukoliko planirate putovanje u Albaniju, a niste detaljnije istraživali mesta i letovališta – sigurno vas interesuje koje su to najpopularnije destinacije za letovanje.

Jadranska obala Albanije

Albanija izlazi na dva mora – Jadransko i Jonsko, a najpopularnija mesta za odmor su Drač i Golem na jadranskoj i Ksamil, Saranda, Valona, Dhermi i Himara na jonskoj obali. Ono što, primera radi, izdvaja Drač i Golem, kao gradove u severnom delu Albanije je njihova blizina Srbiji. Putovanje kolima iz Beograda traje okvirno od 7 do 9 sati. Ipak, iako su kao gradovi jako lepi, teško je porediti jadransko i jonsko more i u lepoti obale i u temperaturi morske vode. Jonsko more je svakako toplije, a na albanskoj obali nalaze se neke od najlepših evropskih plaža.

Krorez
Krorez, Saranda

Jonska obala Albanije

Kada su u pitanju Ksamil, Saranda, Valona, Dhermi ili Himara kao najpopularnija letovališta na jugu Albanije, do ovih mesta putuje se od 11 do 13 sati. Morska obala je u ovim delovima izvanredna i brojne su plaže sa šljunkom, peskom ili kamenim dnom. Preporučujemo da pogledate i druge detalje o mestima koja izlaze na jonsku obalu Albanije.

Naša topla preporuka kada su u pitanju letovališta na jugu Albanije je Saranda, ukoliko želite odlične plaže uz prilično živ i grad sa brojnim sadržajima, ili Dhermi i Himaru kao manja mesta sa divnim plažama, ali i znatno mirnijom atmosferom. Fotografije i video snimci koje napravite na jonskoj obali Albanije zasigurno će biti fenomenalni!

Za još detalja o letovanju u Albaniji kliknite na neki od linkova u nastavku: