fbpx

Kako do Albanije?

Više je načina za putovanje iz Srbije do Albanije, posebno do albanskog primorja ukoliko putujete na letovanje – automobilom, korišćenjem autobuskog prevoza, ali i avionom. Zavisno od toga u koji deo Albanije putujete, donosimo vam informacije i sve neophodne detalje kako biste bezbedno i jednostavno stigli na svoje odredište.

  1. Putovanje autobusom
  2. Putovanje automobilom
  3. Bezbednost na Kosovu
  4. Bezbednost u Albaniji

VAŽNO

Za ulazak u Albaniju, kao i putovanje preko Kosova, od oktobra 2021. godine važe nova pravila usled pandemije koronavirusa, kao i odluka Vlade Kosova i Vlade Srbije.

Za ulazak u Albaniju neophodno je priložiti jedan od sledeća tri dokumenta:

  • Potvrda o vakcinaciji / digitalni zeleni sertifikat
  • Negativan antigenski (starosti do 48 sati) ili PCR test (starosti do 72 sata)
  • Potvrdu o preležanoj zarazi izazvanoj virusom COVID-19 u prethodnih 6 meseci

Deca uzrasta do 6 godina su izuzeta iz ovih pravila.

Za ulazak na Kosovo nije potrebno priložiti bilo šta od dokumenata, ukoliko tranzit kroz Kosovo traje do 3 sata. Vozači na ulasku na Kosovo dobijaju dokument kojim se obavezuju da će teritoriju Kosova napustiti u roku od 3 sata. U praksi to znači da imate dovoljno vremena za prolazak kroz Kosovo, ali ne i da posećujete gradove usput. Dozvoljeno je napraviti pauzu na odmorištima ili benzinskim pumpama.

Od 4. oktobra za ulazak na Kosovo uz registarske tablice Republike Srbije važe nova pravila usled sporazuma koji su dogovorili predstavnici Vlada Srbije i Kosova. Pri ulasku na Kosovo, na prelazima, za vozila sa srpskim registarskim tablicama dobijaju se nalepnice (stikeri) kojima se prelepljuju grb i natpis SRB na registarskim tablicama. Dobijanje nalepnica je besplatno, a prekrivanje grba i natpisa SRB je obavezno.

Ista mera primenjuje se i za vozila sa tablicama Kosova.

Dhermi
Dhermi u Albaniji

Prevoz do Albanije – putovanje autobusom

Putovanje do Albanije, kako do gradova na severu zemlje, Tirane, tako i do primorja i gradova na samom jugu zemlje, moguće je korišćenjem autobusa.

Za sve o direktnoj autobuskoj linijni između Beograda, Drača i Sarande posetite ovu stranicu.

Iako na prvi pogled putovanje autobusom na more deluje komplikovano, budite uvereni da je odlazak u Albaniju na letovanje autobusom jednostavan, posebno uz detalje koje vam donosimo u nastavku.

Direktna autobuska linija od Beograda do Drača, Sarande i Ksamila

Od 2021. godine postoji i sezonska autobuska linija Beograd – Priština – Drač – Saranda – Ksamil prevoznika Erhan trans. Polasci su ponedeljkom i petkom iz Beograda, a povratak iz Albanije utorkom i subotom. Cena povratne karte do Drača je 40€, do Sarande 60€. Detalje i kontakt telefon prevoznika možete pronaći na stranici Prevoz do Albanije. Napominjemo da je u pitanju linija koja saobraća samo tokom letnje sezone.

Polasci i cene autobusa sa presedanjem u Prištini

Kako su polasci iz Prištine ka moru uglavnom u večernjim satima, preporučujemo polazak linijom Adio Toursa u 12:00 ili Erhan prevoznika iz Beograda u 16 časova sa autobuske stanice u Beogradu.

Putovanje od Beograda do Prištine traje oko 6 sati autobusom, dok od Niša do Prištine autobus stiže za 3 sata. Cene umeju da se razlikuju zavisno od prevoznika. Cena povratne autobuske karte od Beograda do Prištine je uglavnom između 20 i 30 evra.

Savetujemo da nekoliko dana pred letovanje i putovanje proverite još jednom polaske na autobuskoj stanici sa koje polazite.

Po dolasku u Prištinu, na glavnoj autobuskoj stanici, možete odmah kupiti autobusku kartu za gradove Albanije. Naša preporuka za putovanje do gradova na primorju je turistička agencija i prevoznik Sharr travel, koja ujedno i obavlja najveći deo polazaka. Cene povratnih autobuskih karata od Prištine do gradova primorja kreću se od 15 do 20 evra.

Pasqyra
Plaža Pasqyra

Rezervacija karata do mesta na moru

Rezervaciju karata i informisanje o tačnim terminima polazaka za destinacije do kojih putujete možete dobiti pozivom na telefon Sharr travel agencije na +381 (0) 38 610 015 ili +381 (0) 38 246 829. Važno je znati da najveći deo stanovništva Prištine ne govori srpski jezik, pa tako i operateri Sharr agencije, stoga je neophodan razgovor na engleskom jeziku.

Plaže u Albaniji

Takođe, osoblje i zaposleni na autobuskoj stanici u Prištini najvećim delom govore srpski jezik. Podsećamo i na to da je na autobuskoj stanici u Prištini, kao i u najvećem delu gradova na Kosovu, moguće plaćanje isključivo u evrima.

Nakon putovanja do Prištine, sledi nastavak putaovanja na more, ka albanskoj obali. Kako ćete do gotovo svih letovališta na albanskom primorju moći da otputujete direktnim autobuskim linijama iz Prištine, putovanje, dakle, nije komplikovano kako je možda delovalo. Iako ćete ponude za smeštaj dobijati već po izlasku iz autobusa u Albaniji, preporučujemo da smeštaj rezervišete unapred.

Ulaz na Kosovo samo uz ličnu kartu

Ono što je važno da znate je da je na Kosovo trenutno za građane sa državljanstvom Srbije moguće ući isključivo uz korišćenje lične karte. Pasoši vam na prelazima sa Kosovom neće biti od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije.

Putovanje sa decom

Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Procedura izgleda tako što na izvod iz matične knjige rođenih zakačite spajalicom ili zalepite fotografiju deteta i uz dokument i uz prisustvo roditelja i deteta overu dokumenta vršite u opštini, kod matičara. Službenici uglavnom znnaju o čemu se radi već kada kažete “izvod za dete za prelazak kosovske granice”.

Za prelazak granice sa Albanijom odrasli građani Srbije mogu koristiti pasoš, ali i ličnu kartu, dok je za decu i dalje neophodan pasoš.

Ograničenja za ulaz u Albaniju usled pandemije koronavirusa

Za ulaz u Albaniju od septembra 2021. godine svi inostrani građani, uključujući i građane Srbije, moraju imati jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanom koronavirusu. Deca do 6 godina su izuzeta od ovih pravila.

Potrebna dokumentacija za prelaz kosovske granice: Obavezna lična karta za odrasle, obavezan izvod iz matične knjige sa zakačenom slikom i overen u opštini za decu.

Potrebna dokumentacija za prelaz albanske granice: Lična karta ili pasoš za odrasle, obavezan pasoš za decu.

Đirokastra, Gjirokaster, Albanija

Prevoz do Albanije – putovanje kolima

Putovanje automobilom verovatno je vid prevoza koji vam pruža najveću udobnost, ali je važno znati pojedine detalje kako bi vaše putovanje proteklo bezbedno i jednostavno.

Automobilom do Albanije možete doći na više načina, a najjednostavniji način je preko Kosova. Napominjemo da za tranzit preko Kosova ka Albaniji od septembra 2021. godine važi ograničenje usled mera protiv koronavirusa da tranzit može trajati najduže 3 sata. U praksi to znači da imate dovoljno vremena da putujete kroz Kosovo bez ikakvih problema, ali ne možete svraćati u gradove u posetu.

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetujemo putovanje rutom: autoput E75 – Niš – prelaz Merdare – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Sa druge strane, ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje rutom: Raška – prelaz Jarinje – Kosovska Mitrovica – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Važno je znati da ukoliko koristite Google mape ova ruta neće biti prepoznata, stoga savetujemo da koristite ili ViaMichelin rute ili da se navodite uz pomoć saobraćajnih znakova na ovoj ruti koja je, iznenađujuće, od Beograda pa sve do mora, odlično obeležena.

Aplikacije koje turisti iz Srbije najčešće koriste su Via Michelin i Here WeGo Maps. Obe aplikacije prepoznaju rute za putovanje preko Kosova, imaju mogućnost rada u offline modu (bez interneta), dok Via Michelin aplikacija daje i procene troškova od mesta polaska do vaše destinacije.

Saranda Albanija
Saranda, Albanija

Putovanje od kosovske do albanske granice

Po ulasku na Kosovo preporučujemo da pratite putokaze za Prištinu, a zatim u Prištini putokaze za Tiranu. Ukoliko ste za pauzu, možete svratiti i do Prištine na ručak ili kratku šetnju. Pogledajte ovaj video kako Priština izgleda danas.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, put do Drača, što će biti i prvi susret mestom koje izlazi na more, je odličan – autoput ili nova magistrala.

Ono što je izuzetno važno da znate je da je za ulazak u Albaniju neophodan zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, pratite putokaze ili Google mape i bez problema ćete stići do svog odredišta.

Takođe, ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Potrebna dokumentacija za prelaz kosovske granice: Obavezna lična karta za odrasle, obavezan izvod iz matične knjige sa zakačenom slikom i overen u opštini za decu.

Potrebna dokumentacija za prelaz albanske granice: Lična karta ili pasoš za odrasle, obavezan pasoš za decu.

Ksamil

Bezbednost tokom putovanja kroz Kosovo

S obzirom na to da najveći deo građana i građanki Srbije prilikom planiranja putovanja u Albaniju postavlja isto pitanje – da li smo bezbedni tokom putovanja kroz Kosovo, donosimo i detalje koji su važni za putovanje Kosovom.

Imajući u vidu ratni prošlost koju ljudi albanske i srpske zajednice na Kosovu imaju, a koja kao posledicu ima odnos društava i zajednica koje žive u periodu bez rata, ali i bez suštinskog mira, incidenti su mogući.

Ipak, incidenti na Kosovu su izuzetno retki, posebno kada su u pitanju veći gradovi i putnici koji su isključivo u tranzitu kroz Kosovo. Iz godine u godinu situacija je sve bolja i bilo kakvi incidenti su prava retkost. Ukoliko do sada niste imali prilike, preporučujemo da napravite pauzu, prošetate i posetite Prištinu ili Prizren, kao veće gradove koji će se sigurno naći na ruti vašeg putovanja.

Samo putovanje kroz Kosovo ne predstavlja ni najmanji bezbednosni rizik. Ipak, treba se uzdržavati od iskazivanja političkih stavova, posebno putem vidljivih elemenata poput majica sa različitim natpisima. Poštujmo stanovnike gradova koje posećujemo i naše susede.

Srpski jezik na Kosovu

Govor srpskog jezika nema potrebe prikrivati, a važno je znati da najveći deo građana Kosova ne govori srpski jezik, pa će ukoliko je potrebno da nešto kupite ili naručite hranu u restoranu biti neophodan razgovor na engleskom jeziku.

S obzirom na to da se automobilske tablice na Kosovu razlikuju u odnosu na one u Srbiji i da na njima piše “RKS – Republika Kosovo”, često je pitanje da li je bezbedno parkirati ili boraviti u nekom od gradova sa automobilom sa srpskim tablicama. Preporučujemo da svoj automobil parkirate na parking prostorima koji su pod video nadzorom ili se naplaćuju kako biste izbegli mogućnost i za najmanji incident.

Generalno, uz pristojno ponašanje i uvažavanje građana kod kojih ste u gostima, vaše putovanje kroz Kosovo će proći apsolutno bezbedno, uz topli doček domaćina.

Pristina
Priština

Bezbednost u Albaniji

Kada je u pitanju bezbednost građana Srbije u Albaniji – nema razloga ni za najmanju brigu. Građani i građanke Albanije prema utiscima niza gostiju iz Srbije koji su boravili u Albaniji imaju potpuno drugačiju percepciju građana Srbije u odnosu na stanovnike Kosova, prvenstveno zbog različitih događaja sa kojima su se građani Albanije i Kosova suočili kada je u pitanju Srbija.

Kao i kada je u pitanju Kosovo, dokle god uvažavate domaćine i prijateljski ste nastrojeni prema ljudima u svom okruženju, mogućnost za incidente je na najmanjem mogućem nivou.

Bezbednost u saobraćaju

Ono što je važno kada je u pitanju bezbednost tokom boravka u gradovima na albanskoj obali je saobraćaj u kome posebnu pažnju treba posvetiti tokom vožnje gradskim ulicama zbog velikog broja vozača koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa. Apel važi i za pešake koji posebnu pažnju treba da obrate prilikom prelazaka kolovoza.

Preporučujemo da pogledate i video snimak kako izgleda jedno od popularnijih letovališta Ksamil, kao i da pogledate kompletnu ponudu koju nude hoteli u Albaniji

Drač
Drač, Albanija

Putovanje u Albaniju – popularna letovališta

Ukoliko planirate putovanje u Albaniju, a niste detaljnije istraživali mesta i letovališta – sigurno vas interesuje koje su to najpopularnije destinacije za letovanje.

Jadranska obala Albanije

Albanija izlazi na dva mora – Jadransko i Jonsko, a najpopularnija mesta za odmor su Drač i Golem na jadranskoj i Ksamil, Saranda, Valona, Dhermi i Himara na jonskoj obali. Ono što, primera radi, izdvaja Drač i Golem, kao gradove u severnom delu Albanije je njihova blizina Srbiji. Putovanje kolima iz Beograda traje okvirno od 7 do 9 sati. Ipak, iako su kao gradovi jako lepi, teško je porediti jadransko i jonsko more i u lepoti obale i u temperaturi morske vode. Jonsko more je svakako toplije, a na albanskoj obali nalaze se neke od najlepših evropskih plaža.

Krorez
Krorez, Saranda

Jonska obala Albanije

Kada su u pitanju Ksamil, Saranda, Valona, Dhermi ili Himara kao najpopularnija letovališta na jugu Albanije, do ovih mesta putuje se od 11 do 13 sati. Morska obala je u ovim delovima izvanredna i brojne su plaže sa šljunkom, peskom ili kamenim dnom. Preporučujemo da pogledate i druge detalje o mestima koja izlaze na jonsku obalu Albanije.

Naša topla preporuka kada su u pitanju letovališta na jugu Albanije je Saranda, ukoliko želite odlične plaže uz prilično živ i grad sa brojnim sadržajima, ili Dhermi i Himaru kao manja mesta sa divnim plažama, ali i znatno mirnijom atmosferom. Fotografije i video snimke koje napravite na jonskoj obali Albanije zasigurno će biti fenomenalne!