fbpx

Saranda

Saranda je grad na samom ulazu u južni deo Albanije. Grad ima oko 35.000 stanovnika i nalazi se na prelepoj poziciji okružen morem i planinama.

Kao grad koji se nalazi blizu grčkog Krfa, Saranda ima izraženu mediteransku klimu i jako toplu morsku vodu. Sa 300 sunčanih dana godišnje, Saranda je svakako jedan od najpoželjnijih gradova za letovanje.

U Sarandi možete posetiti niz znamenitosti: od ostataka nekadašnje Sinagoge iz 5. veka, preko različitih muzeja, stare tvrđave iznad grada, do nacionalnog parka Butrinit koji se nalazi blizu Sarande.

Osim toga, tu su i sjajne plaže u gradu, ali ukoliko želite obilazak drugih plaža u blizini, preporučujemo plaže Dhermi, Ksamil, Lukovu.

Gde se nalazi Saranda?

Kako doći do Sarande?

Do Sarande se dolazi jednostavno i ukoliko dolazite kolima i autobusom i ukoliko dolazite avionom. Najbliži aerodrom je na Krfu, u Grčkoj i od njega se do Sarande stiže za oko sat vremena vožnje brodom ili trajektom.

Ukoliko u Albaniju dolazite autobusom, najveća verovatnoća je da ćete prvo doći u Tiranu, a zatim nastaviti putovanje ka gradovima na obali. Do Sarande od Tirane možete doći RivieraBus-om koji unapred možete bukirati i kupiti kartu online radi sigurnosti i potvrde rezervacije mesta u autobusu.

Saranda

RivieraBus inače povezuje gotovo sve gradove na obali Albanije sa glavnim gradom.

Ukoliko Iz Srbije dolazite kolima, preporučuje se dolazak preko Kosova, a zatim samo pratite putokaze za Sarandu. Ceo put je obeležen ovim znakovima, pa putovanje kroz Kosovo i nakon toga Albaniju neće biti problem.

Šetalište u Sarandi

Hrana i piće

Saranda ima nebrojano mnogo kafića i restorana u kojima ćete zaista uživati. Fast food restorani su ovde jako jeftini i obroci koštaju od 1 evra pa naviše. Ako se odlučite za odlazak u restoran, na obali ćete pronaći brojne objekte koji, uz druge tradicionalne specijalitete, nude i morske plodove.