fbpx

Saranda

Saranda je grad pri samom jugu Albanije, nedaleko od granice sa Grčkom i jedno je od najpopularnijih letovališta u Albaniji. Kako je aerodrom na Krfu izuzetno blizu, Saranda je popularna i među svetskim turistima koji dolaze u Albaniju.

Sam grad Saranda ima oko 35.000 stanovnika, nalazi se na prelepoj lokaciji, okružen morem i planinama i odlična je destinacija za sve kategorije turista – porodice, mlade, ali i za starije turiste. Sadržaja u Sarandi ima za sve!

Saranda ima izraženu mediteransku klimu, jako toplu morsku vodu i više od 300 sunčanih dana godišnje. Ukoliko se pitate od kada je moguće kupanje u Sarandi, u pitanju je period od maja pa sve do oktobra.

Ponudu smeštaja u Sarandi možete pogledati na ovoj stranici.

Izdvajamo iz ponude

Letovanje u Albaniji, Saranda
Saranda

Kako doći do Sarande iz Srbije?

Do Sarande se iz Srbije dolazi za oko 9-10 sati vožnje kolima. Najbolja opcija je putovanje preko Kosova, pre svega jer je put izuzetno dobar, brže se stiže i najlakše se prelaze granice. U nastavku donosimo konkretan primer putovanja od Beograda do Sarande.

Od Beograda do Niša se putuje autoputem, nakon čega sledi deonica od Niša do graničnog prelaza Merdare sa Kosovom. Ono što je važno da zapamtite kada je u pitanju prelaz kosovske granice je da je prelaz moguć samo uz ličnu kartu, ne uz pasoš. Za decu vam je potreban izvod iz matične knjige rođenih na koji zakačite fotografiju i čiju overu izvršite kod matičara u opštini.

Po ulasku na Kosovo sledi nastavak putovanja, najvećim delom autoputem skroz do granice sa Albanijom. Tokom prolaska kroz Kosovo ne svraćate ni u jedan grad, ali obratite pažnju na benzinske pumpe ukoliko vam je potrebna pauza ili gorivo jer ih najčešće ima pre Prištine. Ukoliko želite, možete napraviti pauzu u nekom od gradova usput – Prištini ili recimo Prizrenu.

Nakon prolaska Kosova sledi granica sa Albanijom koja se vrlo jednostavno prolazi, a za srpske građane je dovoljna samo lična karta. Za decu je i dalje neophodan pasoš.

Saranda, letovanje u Albaniji, plaže
Saranda, Albanija

Po ulasku u Albaniju putovanje se nastavlja autoputem ka Draču, nakon čega sledi putovanje magistralom do juga Albanije. Ukoliko putujete u Sarandu, Ksamil i druga mesta na jugu, najbolja ruta je od Drača ka Valoni, a potom možete pratiti putokaze za Sarandu. Od 2022. godine putovanje do juga je nešto skraćeno, kako nakon mesta Tepelene sledi odvajanje za novi put i tunel koji znatno olakšava dolazak do Sarande i Ksamila.

Šta posetiti u Sarandi?

Saranda je pre svega jedan vrlo dinamičan grad. Šetalište uz obalu je tokom večeri puno turista, porodica, mladih, a uz šetalište možete pronaći jako mnogo odličnih kafića, restorana, pabova.

Toplu preporuku dajemo i za tradicionalni balkanski restoran “Old story” na šetalištu koji drži momak iz Beograda. Uz ovaj sjajan restoran, preporučujemo i Tavernu Fish Filipi i restoran Limani.

U Sarandi možete posetiti niz znamenitosti: od ostataka nekadašnje Sinagoge iz 5. veka, preko različitih muzeja, stare tvrđave Ljekursi iznad grada sa koje se pruža neverovatan pogled na Jonsko more i okolinu Sarande, do nacionalnog parka Butrint koji se nalazi blizu Sarande.

Plaže

Kada su u pitanju same plaže u Sarandi, možemo preporučiti African beach, Mango i Flamingo plaže, kao i gradsku plažu u Sarandi na kojoj slobodno možete postaviti svoj peškir, bez plaćanja ležaljki.

Ipak, one najlepše plaže, za koje mnogi kažu da su i neke od najlepših u Evropi, nalaze se u okolini Sarande. Preporučujemo da posetite plaža Pasqyra i Shpella e Pellumbave koje se nalaze na dvadesetak minuta od Sarande.

Pasqyra
Plaža Pasqyra

Plaža koja je omiljena među onima koji vole prelepu tirkiznu boju mora i plažu bez gužve je Krorez. Do ove plaže iz Sarande se dolazi isključivo brodićima, a na njoj se zaista možete opustiti, uživati u miru ili u specijalitetima malog restorana koji se nalazi na plaži.

Svakako, ukoliko vam se ukaže prilika, preporučujemo i posetu Ksamilu, popularnom mestu koje se nalazi na samoj granici sa Grčkom, na oko 20 minuta od Sarande.

Što se tiče cena ležaljki u Sarandi i okolini, one su uglavnom oko 6 do 10€ za komplet ležaljki i suncobrana.

Krorez, plaže Albanija, letovanje u Albaniji
Plaža Krorez kod Sarande

Cene u Sarandi

Cene u Albaniji, pa i u Sarandi, okvirno su oko 30 do 40 odsto niže u odnosu na druge letnje destinacije u regionu. 

Cene hrane i pića u restoranima:

 • Ručak za 2 osobe u restoranima brze hrane (piće, hrana) – 5€
 • Ručak za 2 osobe u klasičnom restoranu – 15€
 • Domaće pivo (0.5l) – 1€
 • Inostrana piva (0.33l) – 2€
 • Cappuccino – 1.2€
 • Coca cola (gazirana pića) – 1€
 • Voda – 0.5€

Cene hrane i pića u supermarketima:

 • Jaja (pakovanje od 10 komada) – 1.6€
 • Mleko (1l) – 1€
 • Hleb – 0.6€
 • Sir (1kg) – 5€
 • Jabuke (1kg) – 1€
 • Flaša vina – 5€
 • Domaće pivo (0.5l) – 1€
 • Inostrana piva (0.33l) – 1.2€
 • Cigarete (20 komada) – 2.20€
Saranda, Albanija
Šetalište u Sarandi tokom dana

Da li je bezbedno?

U Sarandu, kao i u sva druga letovališta u Albaniji možete otići potpuno rasterećeni i bez brige. Iako o Albaniji kao destinaciji za letovanje nemamo prilike često da slušamo u popularnim medijima, u pitanju je zemlja koja toplo dočekuje srpske turiste, što potvrđuju i brojni pozitivni utisci koje naši turisti dele na internetu.

Potpuno je bezbedno putovati sa srpskim tablicama, govoriti srpski, reći da dolazite iz Srbije. Verujte, domaćini se u hotelima ili restoranima oduševe kada čuju da dolaze gosti iz Srbije, pa nije retkost da dobijete i nešto “na račun kuće”. Ovo su informacije za one koji do sada nisu imali priliku da posete Albaniju. Sigurni smo da će utisci biti izvanredni ukoliko se odlučite da leto provedete u Albaniji.

El Primero hotel Saranda

Hoteli i apartmani u Sarandi

Što se smeštaja u Sarandi tiče, cene se kreću od 30 do 60 evra po danu za apartmanski smeštaj za 4 do 6 osoba i od 40 do 70 evra u proseku za hotelski smeštaj. Apartmani se uglavnom nalaze vrlo blizu plaža i šetališta, dok deo hotela ima i svoje bazene, privatne plaže i brojne druge sadržaje. 

Preporučujemo da pogledate i stranicu Smeštaj u Albaniji, kao i koji su to najbolji hoteli i apartmani u Sarandi.