fbpx

Skadar

Grad Skadar je četvrti grad po veličini u Albaniji i nalazi se na severu zemlje, blizu obale Skadarskog jezera i granice sa Crnom Gorom. Poslednjih nekoliko godina grad je doživeo pravi procvat, veći deo grada je renoviran, a uređena je i promenada na reci Bojani pa ovaj grad iz godine u godinu privlači sve više turista.

Skadar se nalazi blizu obale Jadranskog mora, najbliža su mesta Lješ i Velipolje u Albaniji, kao i Ada Bojana u Crnoj Gori.

Ovaj grad je osim po turizmu i izvanrednoj prirodi, poznat i kao jedan od centara albanskog katoličanstva i albanske kulture, a specifičan je i po harmoniji i zajedničkom životu različitih zajednica, nacija i religija.

Kako doći do Skadra?

Autobusom od Tirane do Skadra je prilično lako doći, s obzirom na to da autobusi na ovoj relaciji polaze na oko svakih sat vremena. Putovanje od Tirane do Skadra traje oko dva sata, a cena autobusa je između 10 i 15 evra.

Do Skadra autobusom možete doći jednostavno i iz Ulcinja u Crnoj Gori. Cena autobuske karte je 6 evra, a autobusi polaze nekoliko puta dnevno. Preporučuje se da proverite termine polaska na lokalnoj autobuskoj stanici.

Autobusom do Skadra možete doći i iz Podgorice odakle autobus polazi svakog dana u 10:45, a cena karte u jednom pravcu je 10 evra. Kao i u drugim situacijama, preporučujemo da se o terminima polaska i eventualnim promenama u redu vožnje informišete minimum 24 sata pre polaska pozivanjem lokalne autobuske stanice.

Ukoliko putujete preko Kosova, preporučujemo putovanje iz Prištine ili Đakovice.

Skadar – glavni biciklistički grad Albanije

Posebnu zanimljivost za goste Skadra predstavlja veliki broj građana koji kao glavno prevozno sredstvo koriste – bicikl. Grad se nalazi u ravnici, stoga je vožnja biciklom idealno rešenje i za razlgedanje grada. Epitet glavnog biciklističkog grada Albanije nasleđe je još iz ere Envera Hodže.

Važno je znati da u Skadru snalaženje uz korišćenje mapa može biti problematično jer su sve ulice nedavno preimenovane. Pojedini stari nazivi ulica sada se koriste za druge, stoga preporučujemo da se uz mape za snalaženje po gradu posavetujete i sa lokalnim domaćinima.

Šta videti u Skadru?

Srednjovekovna tvrđava Rozafa je neizostavna destinacija ukliko posećujete Skadar. U pitanju je tvrđava koja je označavala sam sever osmanske Albanije, a koja se prostirala sve do tvrđave Buke na jugu.

Godine 1478. godine Tomazo Malipijero potpisao je mirovni ugovor prema kojem se Rozafa predao Osmanskom carstvu, Mletačka republika zadržala je kontrolu nad drugim delom Jadrana, poznatijim kao Mletačka Albanija. Iste godine podignuta je tvrđava Buka, a koja je uz Rzoafu obeležavala dva kraja osmanske vladavine u Albaniji.

Preporučujemo i posetu Skadarskom istorijskom muzeju koji obuhvata priču o istoriji i tradiciji ovog dela Albanije. Cena ulaznice je 1 evro.

Nacionalni muzej fotografije “Marubi” takođe zaslužuje preporuku jer je poznat po svojoj izuzetno retkoj i velikoj kolekciji fotografa iz Albanije.

Ukoliko u Skadru odsedate nekoliko dana, preporučujemo vam i jednodnevni izlet do Valbone – nacionalnog parka koji su mnogi svetski poznati mediji u svojim pričama nazvali “Albanski Alpi”.

Skadarsko jezero

Hrana i piće u Skadru

Kada su u pitanju hrana i restorani u Skadru, preporučujemo da kroz šetnju gradom pronađete restorane koji će odgovarati vašim zahtevima. Preporuku zaslužuju svi restorani koji nude lokalne, tradicionalne specijalitete i morske plodove.

Nemojte propustiti da probate lokalna piva “Korça” ili “Tirana” i svakako albansku rakiju.