fbpx

Valona

Valona, ili na albanskom Vlora, je luka i bivša prestonica Albanije, a od posebnog je značaja za većinu Albanaca, iz razloga što je mesto u kome je proglašena nezavinosnost zemlje od Otomanskog carstva, početkom 20. veka. Jedan je od najstarijih albanskih gradova, sačuvala je svoju bogatu istoriju i kulturu, pa je izuzetno atraktivna lokacija za turiste. Naročito je popularna zbog svojih jedinstvenih antičkih spomenika, prelepe prirode i plaža koje turiste privalače tokom celog leta, kao i zavidnog položaja na moru, gde se susreću Jadransko i Jonsko more.

Kliknite ovde da pogledate ponudu smeštaja u Valoni.

Gde se nalazi Valona? 

Okrug Valona jedan je od dvanaest okruga u Albaniji, u kome su, osim glavnog grada, Valone, smeštena i druga poznata albanska leotvališta, poput Dermija, Himare, Sarande i Ksamila. Valona je druga luka po veličini u Albaniji, odmah nakon Drača. Nalazi se na uzvišici iznad Valonskog zaliva na Jadranskom moru, skoro potpuno okruženog planinama, i Jonskog mora u istočnom delu Otrantskog moreuza, okruženog podnožjem planine Ceraunian. Luka u Valoni je najbliža luci Bari u Italiji i samo 70 kilometara od obale Salenta. U blizini grada nalazi se ostrvo Sazan, koje se nalazi na ulazu u Valonski zaliv. 

Valona, Albanija, letovanje u Albaniji
Valona

Valona ima stratešku lokaciju, nekih 151 km udaljena je od glavnog grada Tirane. Međunarodni aerodrom Tirana udaljen je 147 km od grada i pogodan je za prevoz tereta i putnika. Valona ima pristup luci Drač na 120 km udaljenosti. Ministarstvo saobraćaja najavilo je izgradnju međunarodnog aerodroma u Valoni, a očekuje se da će biti završen do 2023. godine.

Ukratko u Valoni

Valona je treći najnaseljeniji grad Albanije i glavni grad istoimene opštine. U kulturnom i ekonomskom smislu, grad je jedan od najznačajnijih gradova južne Albanije i tradicionalno je popularan zbog svojih tradicija i folklora. Grad je okružen vrtovima i maslinjacima. Valona je živahni primorski grad sa dobro razvijenom i modernom stambenom infrastrukturom. Grad nudi niz stambenih područja od obale do unutrašnjosti. 

Druga najveća luka Albanije, na obali Jonskog mora, mesto je savezničkih iskrcavanja i prelaska srpske vojske u Prvom svetskom ratu, prosto je nemoguće ne zadiviti se njenom istorijom. Grad je osnovan pod imenom Aulon (Αυλών) što možemo prevesti kao Dolina. Grad su osnovali Grci, te je bio grčka kolonija u 6. veku p.n.e. Valona je bio grad oko koga su se sukobljavali mnogi narodi, naročito je mamio osvajače zbog svog strateški zavidnog položaja.

Od velikog značaja za Albaniju, Valona postaje, potpisivanjem Albanske deklaracije o nezavisnosti 28. novembra 1912. godine. Deklaraciju je potpisao Ismail Qemali tokom Prvog balkanskog rata, kao nacionalno buđenje i tada grad na kratak period postaje prestonica Albanije. Međutim, početak Prvog svetskog rata doneo je nove napade na Valonu kao značajnu Sredozemnu luku. Grad okupiraju italijanske snage sve do 1920. godine, kada je Albanija uspela da pruži otpor i protera ih sa ovih prostora. Srpska vojska tokom rata, povlačila se preko albanskih planina prema Krfu, prilikom čega su evakuisani brodovima iz Valone i Drača 1916. godine. Februara meseca, iste godine, u Valoni se na popisu stanovništva javilo čak 51.564 srpskih izbeglica, koje su u Valoni ostale da žive prilikom povlačenja. 

Tokom Drugog svetskog rata, Italijani ponovo okupiraju Valonu. Okupacija je trajala sve dok se nisu predali saveznicima 1943. godine. Međutim, ni tu ne prestaje buran tok događaja, nakon toga, nacistička Nemačka je ponovo okupirala grad, sve do 1944. godine. Nakon rata, baza prelazi pod upravu Sovjetskog saveza, a u Albanske ruke, konačno je došla nakon velike pobede komunista pod vođstvom Envera Hodže koji se politički okrenuo ka Kini. Ova odluka ekonomski i politički jako je uticala na SSSR pa je poljuljala Sovjetske države. Iz tog razloga zapretili su Albaniji okupacijom svojim trupama. Do okupacije nije došlo, ali iz straha, Hodža naređuje da se širom Albanije izgrade na stotine betonskih bunkera, koji i dan danas stoje na svojim mestima. U tom periodu, Valona je bila glavno sedište albanske tajne službe.

Kako da dođete do Valone? 

Najlakši način da stignete do Valone je putovanje automobilom ili autobusom. Prevoz avionom nije najbolja opcija, s obzirom na to da su najbliži aerodormi u Tirani, ili na Krfu. Osim toga, putovanje automobilom omogućava Vam da posetite i druga prelepa mesta okruga Valone, ili čak i unutrašnjost zemlje, poput gradova Đirokastre ili Berata. 

Ukoliko putujete iz Srbije, najlakši način da dođete do Valone je putem preko Kosova, a samo putovanje traje 9-10 sati. Put preko Kosova je dobar i jasno obeležen, tako da Vam vožnja neće predstavljati problem. Pre samog putovanja, informišite se na našem sajtu i o dokumentaciji potrebnoj za ulazak na Kosovo. Ipak, ukoliko ste odlučili da putujete preko Severne Makedonije, nećete pogrešiti jer je i ova opcija česta među našim turistima. 

Za prelazak albanske granice, biće Vam potrebna samo lična karta, ukoliko ste punoletni državljanin Srbije, dok je za maloletna lica, još uvek neophodan pasoš.

Nakon ulaska u Albaniju, putovanje se nastavlja do Drača, nakon čega se magistralom vozite sve do juga zemlje. Ukoliko prelazite granicu sa Severnom Makedonijom, put se nastavlja magistralom koja prolazi gradove Pogradec i Elbasan, sve do Drača. Predlažemo Vam da vozite autoputem, odnosno magistralom koja povezuje Drač i Valonu. Putovanje od Drača do Valone trajaće nekih jedan i po, do dva sata vožnje.

Putovanje kroz Albansku rivijeru možete obaviti i autobusom, a uz direktnu autobusku liniju od Beograda do samog juga Albanije, dolazak u Valonu iz gradova Srbije je veoma jednostavan. Direktna autobuska linija do Albanije saobraća tokom leta i cene povratnih karata su izuzetno povoljne.

Ukoliko odlučite da putujete avionom do Tirane, u Tirani možete rezervisati privatni transfer do Valone ili izjamiti svoje vozilo. Takođe još jedna od opcija je da uzeti trajekt sa Krfa (Grčka) do Sarande u Albaniji koristeći direktne linije, a zatim u Sarandi iznajmiti automobil ili kupiti autobusku kartu do Valone.

Šta posetiti u Valoni i okolini?

Spomenik nezavisnosti

Spomenik nezavisnosti – Valona je značajna turistička destinacija, a poznata je po svom dugačkom šetalištu oivičenom palmama duž obale (Plazhi i Ri) i glavnoj ulici koja vodi od trajektne luke do Trga zastave (Sheshi i Flamurit). Na Trgu zastave, nezavisnost zemlje obeležava se spomenikom nezavisnosti i nacionalnom zastavom sa dvoglavim crnim orlom. Čuveni spomenik nezavisnosti, koji je dizajnirao Mumtaz Dhrami, obeležava proglašenje nezavisnosti Albanije od Otomanskog carstva 1912. godine. Reč je o velikoj skulpturi, visokoj 17 metara, realizovanoj 1972. godine, koja prikazuje aktere proglašenja nezavnisnosti. Naravno, osim Kemaila, spomenik prikazuje i druge značajne velikane tog perioda. 

Muradie džamija

Muradie džamija – džamija Muradie je glavna džamija u Valoni i spomenik kulture Albanije. Mimar Sinan, poznati otomanski turski arhitekta, sagradio je džamiju 1537. godine. Sinan je takođe učestvovao u dizajnu Tadž Mahala u Indiji. Ovaj verski objekat se nalazi na sredini trga i njegov položaj je prilično poseban. Za vreme Osmanskog carstva izgradili su džamiju modifikujući drevnu vizantijsku crkvu. Na zidovima je vidljiva razlika između crkve i džamije. Boja i ukrasi su sada mešavina, pa je možda iz tog razloga prilično posebna. 

Valona, Albanija
Valona, Albanija

Stari grad

Šetnja duž raznobojnih zgrada – na oko 10 minuta hoda od Spomenika nezavisnosti i džamije, nalazi se Stari grad, odnosno kako to mnogi nazivaju – kvart raznobojnih zgrada. Mnoge od ovih zgrada su prazne, ali se u ovom kvartu sve više otvaraju kafići, barovi i restorani. 

Nacionalni muzej nezavisnosti

Nacionalni muzej nezavisnosti – u muzeju se nalazi ogromna zbirka koja govori o istoriji Albanije. Nalazi se u blizini luke Valona i otvorena je 1936. godine. Zgrada je albanski simbol, jer je u njoj Ismail Kemali proglasio nezavisnost od Otomanskog carstva. Unutar zgrade čuvaju se mnoge iskopine iz Apolonije. Muzej je zatvoren kada su Italijani napali Albaniju. Ponovo je otvoren 1962. kako bi se proslavila 50. godišnjica nezavisnosti. Godine 2002. obnovljena je zgrada i unapređena je kolekcija. Sada mnogi predmeti i nalazi opisuju albansku renesansu. Uglavnom možete videti istoriju nezavisnosti i prvih šest meseci vlade Kemalija.

Etnografski muzej

Etnografski muzej – u kome je smeštena kompletna istorija stanovništva koje je boravilo u Albaniji vekovima. Ogroman deo posvećen je Ilirima. Na prvom spratu se mogu videti predmeti iz perioda Drugog svetskog rata. Dakle, možete istražiti život Albanaca između 1930. i 1950. godine. 

Zamak Kanine

Zamak Kanine – od istog je sačuvano svega par zidova, ali predstavlja bitno arheološko nalazište. Sagrađen je između 3. i 4. veka pre nove ere. Uništen je, a zatim obnovljen. Poslednji put zamak je korišćen za vreme Kneževine Valone u 14. veku. Sa zelenog brda možete uživati u prekrasnoj panorami. Smešten je u mestu Kanina, na 6 km od Valone.

Kuzum Baba

Kuzum Baba – mesto je koje pruža neverovatan pogled sa vrha, na grad i horizont. Ovde se nalazi prirodna terasa sa vrhunskom panoramom sa dnevnim ili noćnim svetlom. Za ovo mesto vezana je i legenda, koja govori o tome da bektaški duhovni vođa Sejjid Ali Sultan ima svoju grobnicu na ovom brdu. Smatran je ocem (babom), zato se i zove Kuzum Baba. Grupa razbojnika ga je kidnapovala i ubila, nakon čega su mu odsekli glavu. Legenda kaže da je Ali Sultan držao svoju glavu u rukama i tako se popeo na vrh brda. Zatim je tražio da bude sahranjen na tom mestu. Zajednica Bektaša tamo odlazi na molitvu od 16. veka. Sada članova te zajednice nema toliko, pa je mesto postalo veća turistička atrakcija.

zvernec, albanija, albanija putovanje

Ostrvo Zvernec

Ostrvo Zvernec – ovo ostrvo se nalazi na oko 13 km od grada Valone. Prilično je malo, ali ima borovu šumu i vizantijski manastir Svete Marije iz 13. veka. Manastir je napušten tokom komunističkog perioda u Albaniji kada je religija bila zabranjena. Ostrvo Zvernec takođe je domaćin grobnice žene koja je izvezla originalnu zastavu nezavisnosti Albanije 1912. godine.

Nacionalni park Llogara

Nacionalni park Llogara – još jedno čudesno mesto nedaleko od Valone je Nacionalni park. Uključuje planine, ali i more koje možete videti ispred sebe. Za putovanje do ovog mesta biće Vam potreban automobil, jer nije moguće stići pešice ili javnim prevozom. Nalazi se na putu koji povezuje Valonu sa Sarandom uz morsku obalu. Tamo možete jednostavno prošetati prirodom i diviti se jedinstvenom pogledu, ili se možete baviti sportom, rekracijom, pešačenjem ili čak sportovima u vazduhu. Posebno je atraktivno za avanturiste, porodice sa decom i solo turiste. Od Valone je nacionalni park udaljen oko sat vremena.

Orikum

Orikum – do 2015. godine Orikum je bio nezavisna opština, a sada je deo Valone. Ovo mesto je dobilo ime po Oricumu, drevnom grčkom selu Oricum, udaljenom 4 kilometra od novog. Ima turističku luku. Orikum ima odličnu poziciju u zalivu i broji neke od najboljih plaža u ovoj oblasti. Postoje nezagađena mesta za opuštajući odmor. Za neke od njih biće Vam potreban čamac jer možete proći samo morskim putem. Možete se dogovoriti sa lokalnim vlasnicima čamaca o mogućnosti i ceni da Vas do tamo odvedu.

Koje plaže posetiti u Valoni i okolini?

Ukoliko ste ljubitelj dobrih plaža i tražite opuštajući odmor, Valona je prava destinacija za to. Grad nudi odlične plaže na kojima možete provesti nekoliko sati pod suncem ili plivati u prelepoj i čistoj morskoj vodi. Obala Valone na svojoj priobalnoj lokaciji, nudi brojne kafiće i restorane duž šetališta. Ovaj deo Valone, deluje mnogo više evropski od nekih drugih srednjovekovnih ili komunističkih mesta u Albaniji. 

Stara plaža

Stara plaža – leti je prepuna ljudi, ali plava voda i meki pesak okružen prirodom su divni na ovom mestu. Možete se opustiti na suncu i uživati u plivanju, a ukoliko zatražite neku aktivnosti, možete istražiti njenu okolinu.

Azar plaža

Plaža Azar nalazi se kod luksuznih hotela Priam i Crystal. Ova plaža je specifična po tome što, za razliku od onih u centralnom delu Valone, nije peščana – već je šljunkovita i više podseća na Jonsko, nego na obalu Jadranskog mora. Smatra se da upravo ovde i jeste granica Jadrana i Jonskog mora. Plaža je zaista prelepa, okružena uređenim šetalištem i sportskim terenima i veoma je čista.

Poluostrvo Karaburun

Poluostrvo Karaburun – savršeno je mesto za one koji vole ronjenje. Postoji mnogo vrsta riba, a takođe i drevne potopljene olupine. Predstavlja raj koji treba istražiti pod vodom.

Ostrvo Sazan

Ostrvo Sazan – jedna je od lepih i divljih plaža, a nalazi se na malom ostrvu nedaleko od obale. Možete iznajmiti čamac kako biste došli do tamo. Isto tako, možete istražiti i obići ostrvo.

Grama zaliv

Grama zaliv –  smešten je na obali Jonskog mora, a predstavlja malu, prelepu uvala skoro u potpunosti okruženu visokim, stenovitim liticama. Ova mala plaža jedan je od pravih dragulja albanske obale i još uvek potpuno netaknuta ili pokvarena masovnim turizmom. Možete očekivati kristalno čistu azurno-plavu vodu, čija boja je pojačana belinom plaže i litica.

Grama zaliv, Albanija, plaže u Albaniji
Grama zaliv u centralnoj Albaniji

Zaliv se nalazi unutar dva nacionalna parka – planinskog Nacionalnog parka Llogara i Morskog parka Karaburun-Sazan. Ovo ne samo da osigurava buduću zaštitu okolnog pejzaža, već znači da je ovo područje raj za divlje životinje, uključujući jednu od najređih vrsta foka na planeti – mediteransku medvedicu.

Nema puteva do zaliva Grama, a najbolji drumski način da dođete do njega je automobilom nekoliko kilometara dalje, preko brdovitog i udaljenog terena. Ipak, najlaški način da stignete ovde je čamcem. Ovaj zaliv ima dugu istoriju i ako ga posetite vredi pogledati natpise na stenama strmih litica. Postoji preko 1.500 urezbarenih natpisa koji se kreću od vremena starih Grka pa sve do Drugog svetskog rata kada je zaliv bio baza za specijalne operacije.

Plaža Gjipe

Plaža Gjipe – nalazi se između Drimadesa i Himare, važi za jednu od najlepših plaža Albanije, a zaklonjena planinskim terenom, do koje se može stići jedino kroz kanjon. Ova plaža se nalazi na kraju kanjona Gjipe, koji je impresivne prirode, sa stenovitim formacijama koje na nekim mestima dosežu i do 70 metara. Gjipe ima toplu kristalno čistu azurnu vodu, a sama plaža se sastoji od sitnog belog šljunka. Uprkos svojoj nepristupačnosti i 20 minuta hoda do plaže, postoji nekoliko osnovnih sadržaja uključujući ležaljke i suncobrane. 

Dhermi, Albanija, more u Albaniji
Dhermi

Plaža Dermi

Plaža Dermi (alb. Dhermi) se često navodi kao najbolja plaža u Albaniji. Smeštena je u malom zalivu, okružena visokim kosim liticama koje se uzdižu od plaže. Voda je topla, kristalno čista i tirkizne boje, savršena za rashlađivanje ili ronjenje. Obala je sastavljena od sitnog šljunka.

Vega plaža

Vega plaža – smeštena je na kratkom delu stenovite obale dužine otprilike 150 metara i širine 15 metara, a veštačka je kreacija u blizini Valone. Pristup moru je preko stepenica koje zaobilaze stene, što može predstavljati problem za mlađu decu. Uz to, kratak mol stvara osećaj nalik uvali sa određenom zaštitom od nadolazećih talasa. Na plaži se nalazi veliki broj suncobrana sa ležaljkama, kao i veliki broj barova, kafića i restorana. Postoji parking pored plaže i na obližnjim putevima.

Plaža Drimades

Plaža Drimades – jedna je od najlepših plaža na albanskoj rivijeri. Nalazi se u blizini sela Dermi u malom zalivu sa neverovatnom tirkiznom vodom koja je mirna i tiha. To je savršeno mesto za miran odmor, opuštanje i uživanje u prirodnom pejzažu. Ova plaža je poznata po svojim vatrenim i neverovatnim zalascima sunca. Plaža se od Valone nalazi na oko 2 sata vožnje.

Smeštaj u Valoni

Ponuda smeštaja u Valoni je izuzetno bogata. Preporučujemo da sve detalje o hotelima i apartmanima u Valoni i okolini pogledate na ovom linku.

Restorani u Valoni

Hrana u Valoni ima izrazito italijanski dodir (pica, testenina i morski plodovi), što ne treba da nas začudi, jer je italijanski uticaj na ovim prostorima bio izuzetno veliki. 

EKA luxury apartmani Valona

Restoran Joni je popularan restoran sa morskim plodovima, koji nudi morske specijalitete uključujući mediteransku i italijansku kuhinju, dobru ribu i picu. Domaći deserti su sveže pripremljeni tokom dana. 

Restoran Bujar – smešten u popularnom Lungomareu, na samoj obali mora, ovaj popularni restoran nudi svežu, visokokvalitetnu hranu i piće koje se serviraju i uklapaju u okolinu u ovom lepom okruženju. Otvoren je tokom cele godine i služi ručak i večeru sa promenljivim menijem, i jelima kao što su jastog sa testeninom, ravioli ili rigatoni.

Pizzeria Amantia – je tradicionalna i popularna picerija koja se nalazi u centru grada. Nudi širok izbor ukusnih pica, a otvorena je tokom cele godine. Vegetarijanske opcije uključuju ricolu, salate, penne, rigatoni, špagete i još mnogo toga. Dostupan je i izbor morskih plodova i pica sa morskim plodovima. Odlično mesto sa dobrim cenama.

Hotel Regina Blu, Valona, Albanija

Naša preporuka dnevnih izleta iz Valone

  1. Privatni izlet brzim čamcem
  2. Putovanje gliserom do zaliva Grama
  3. Gliser Karaburun – pećina Hadži Ali i pećina Dafina
  4. Privatni izlet gliserom do ostrva Sazan i poluostrva Karaburun
  5. Pešačenje po gradu Valoni
  6. Jednodnevna tura Plavooka Albanija
  7. Putovanje brodom za zalazak sunca duž obale Valone