fbpx

Blue Eye (Plavo oko) – Prirodni fenomen na jugu Albanije

Blue Eye, odnosno na srpskom jeziku Plavo oko, je prirodni fenomen, izvor i jedna od omiljenih destinacija za posetu na jugu Albanije. Blue Eye se nalazi nedaleko od mesta Muzina, u blizini Sarande. U pitanju je izuzetno popularna turistička destinacija – izvor kristalno čiste, izrazito tirkizne vode, koji je istražen do dubine od 50 metara – do dubine do koje su ronioci bili uspešni u istraživanjima, te tačna dubina zbog teških uslova istraživanja i dalje nije poznata.

Preporučujemo da posetu Blue Eye zakažete unapred uz vodiča – kliknite ovde.

Blue eye Albanija

Blue Eye je inače izvor reke Bistrice, male reke dugačke oko 25 kilometara, a čiji se tok završava ulivanjem u Jonsko more u samoj Sarandi. Vodu izvorišta karakteriše izuzetno niska temperatura, ali uprkos tome, turisti često biraju Blue Eye za kraće brčkanje ili skok sa obližnjih stena u vodu.

Kako doći do Plavog oka?

Ukoliko ste smešteni u Sarandi ili Ksamilu, a želite da dođete do Plavog oka autobusom, preporučujemo dolazak nekim od međugradskih autobusa koji saobraćaju na liniji od Sarande do grada Đirokastra. Međutim, svakako je znatno jednostavnije doći kolima. Razdaljina od Sarande je samo 25 kilometara, a ukoliko je potrebno, do izvorišta Blue Eye možete doći i taksijem.

Kako je tokom letnje sezone Blue Eye jedna od omiljenih destinacija za dnevni izlet, često se oko izvorišta stvaraju gužve, te ukoliko želite da ih izbegnete, svoju posetu organizujte u ranim prepodnevnim satima.

Albanija Blue Eye, Plavo Oko

Poseta Blue Eye i prirodnom rezervatu

Uz izvorište koje je samo po sebi izvanredan prirodni fenomen, i okolina Blue Eye (Plavog oka) je zaštićena kao prirodno dobro. Do samog vrela se odlazi mostićem dugačkim oko 30 metara, nakon čega vas očekuje predeo prelepih prirodnih odlika i izvorište tirkizne boje vode. Voda izvorišta je u toj meri prozirna da su stene vidljive i do nekoliko desetina metara dubine.

Plavo oko, Blue Eye, Albanija

U blizini se nalazi i mala platforma sa koje možete napraviti sjajne fotografije i uživati u pogledu.

Iako je kupanje zvanično zabranjeno, često ćete videti turiste koji se kupaju ili skaču sa obližnje platforme u vodu. Kupanje je ovde rezervisano samo za one hrabrije jer je temperatura vode samo 10 stepeni iznad nule tokom cele godine. Čak i tokom leta!

Albanija, Blue Eye, Šta posetiti

Ukoliko se odlučite da produžite svoju posetu Blue Eye i okolnom prirodnom rezervatu, preporučujemo neku od pešačkih tura koje organizuju lokalni vodiči, a koje prolaze kroz prelepe šume hrasta i platana. Flora i fauna ovog područja je izuzetno bogata, te budite slobodni da se informišete o jedinkama koje na ovom prostoru žive na tablama koje ćete svakako primetiti uz rutu vaše šetnje.

Preporučujemo da posetu Blue Eye zakažete unapred uz vodiča i organizovan prevoz, ali i posetu još ponekom usputnom lokalitetu – kliknite ovde.

Po obilasku Plavog oka, toplo preporučujemo da pogledate i naše vodiče za posetu Sarandi i Ksamilu, omiljenim letovalištima na jugu Albanije.