fbpx

Jezera u Albaniji

Albanija je bogata mnoštvom jezera, a najznačajnija i najpoznatija su Ohridsko, Prespansko i Skadarsko jezero.

jugoistočna Albanija

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero je locirano na jugoistoku Albanije i najdublje je jezero na Balkanskom poluostrvu, sa maksimalnom dubinom od gotovo 300 metara. Istorijska vrednost i raznolika flora i fauna doprineli su da Ohridsko jezero bude deo Kulturne i prirodne baštine UNESCO-a.

Ohrid Albanija
Ohridsko jezero

U jezeru se nalazi mnoštvo vodenih vrsta od kojih je najpoznatiji Koran koji važi za posebno ukusnu ribu.

Podgradec

Grad Pogradec, poznat po svojoj klimi, izgrađen je na jugozapadnoj obali Ohridskog jezera. Uz obalu nalazi se nekoliko turističkih centara kao što su Lini, Pojska, Pogradec, Drilon i Tushemisht gde mnogobrojni hotel i pansioni nude komforan smeštaj za divan i opuštajući odmor.

Pogradec
Pogradec zimi
jugoistočna Albanija

Prespansko jezero

Prespansko jezero sastorji se iz dva jezera, Velike i Male Prespe. Poslednja grana Prespanskog jezera duboko se rezuje u albansku planinu Galičica.

Prespansko jezero
Prespansko jezero

Ovo je najveće tektonsko jezero na Balkanu sa nadmorskom visinom od 853 metara. Prespansko jezero površine 285 km2 od čega 38.8 km2 pripada Albaniji, poznato je po malom ostrvu Maligrad.

severna Albanija

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je nacionalni park i deli Albaniju od Crne Gore. Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu i jedno od najvećih staništa kormorana tokom zime na ovim prostorima.

Jezero je relativno plitko i u njega se uliva više reka, kako sa crnogorske, tako i sa albanske strane što ga čini izuzetno raznovrsnim kada je u pitanju vodeni svet. Skadarsko jezero posebno je poznato među ribolovcima kao jedno od većih staništa šarana i pastrmki.

Skadarsko jezero

Ukoliko se odlučite za posetu Skadarskom jezeru posebno preporučujemo posmatranje ptica jer je ovo jezero uz okolinu dom za 271 vrstu ptica. Vidikovci za posmatranje ptica postavljeni su na mestima Stanaj, Radus, Plavnica i Zabljacke, a ukoliko želite organizovanu turu, postoji više agencija kod kojih se možete prijaviti za izlet.

Uz vožnju bicikla po stazama i šumama oko jezera, možete organizovati i obilazak neke od poznatih pećina ovog kraja – Obod, Grbočica, Bobosuta.