fbpx

Jonska obala Albanije

Albanska rivijera obasjana je suncem čak 300 dana u godini! Dnevna temperatura tokom leta je od 30 do 36 stepeni, dok je prosečna letnja temperatura 25 stepeni. Ovaj deo obale Jonskog mora poznat je po neverovatno čistim vodama i tirkiznim plažama.

Najpopularnija mesta za letovanje na albanskoj obali Jonskog mora su Saranda, Ksamil, Himara, Borsh, Dhermi i grad Valona, kao i brojna druga manja mesta.

Ono po čemu je ovaj deo Albanije specifičan je što je letovanje, odnosno kupanje i brčkanje moguće već od maja pa sve do sredine oktobra. 

Separator

Detaljniji vodič za odmor na obali Jonskog mora u Albaniji čitajte u nastavku ovog teksta, dok više detalja o pojedinačnim letovalištima i gradovima možete pogledati na zasebnim stranicama do kojih se prečice nalaze u nastavku.

Detaljnije o Jonskoj obali  /  Lista letovališta

Ksamil

Saranda

Dermi

Himara

Valona

Putovanje do juga Albanije

Kada je u pitanju putovanje na relaciji Srbija – jug Albanije, najbolja opcija je putovanje preko Kosova, zatim preko Drača i nadalje magistralom sve do letovališta na jugu zemlje. Putovanje kroz Kosovo je najbrže, put je najkvalitetniji, a što se tiče bezbednosti – nemate ni najmanjeg razloga za brigu.

Ksamil, more u Albaniji
Ksamil

Od Beograda se najpre putuje najvećim delom autoputem do granice sa Kosovom (prelaz Merdare), nakon čega sledi putovanje od Merdara pa sve do granice sa Albanijom, uglavnom autoputem. Po ulasku u Albaniju očekuje vas odličan put koji vodi do Drača, nakon čega sledi magistrala sve do juga Albanije.

Zavisno od toga da li putujete do Sarande, Ksamila i okolnih mesta ili Valone i mesta u blizini, možete birati dve rute – preko grada Đirokastra, ukoliko putujete na sam jug Albanije, ili preko Fiera do Valone i mesta za letovanje u blizini. Preporučujemo da pogledate detaljniji vodič za putovanje do Albanije na našem sajtu.

Ukupno, putovanje od Beograda do samog juga Albanije kolima traje oko 10-11 sati.

Ksamil, Jonsko more, Albanija
Ksamil

Temperatura mora i plaže

Što se tiče temperature mora na jugu Albanije, ona varira od 22 do 26 stepeni, zavisno od perioda godine i mesta. Primera radi, u Valoni, gradu koji se nalazi na samoj granici Jonskog i Jadranskog mora, u julu je temperatura mora 25 stepeni.

Sa druge strane, na samom jugu Albanije, temperatura mora u Ksamilu tokom jula je u proseku 26 stepeni.

Koje mesto izabrati za letovanje?

Ukoliko do sada niste letovali u Albaniji, potrudićemo se da vam na najjednostavniji način objasnimo koje mesto kako izgleda i za koga je idealno za odmor.

Valona, Albanija, letovanje u Albaniji
Valona

Valona je jedan od najvećih gradova u Albaniji i centar je dešavanja u središnjem delu albanske obale. Grad ima više od 100 hiljada stanovnika i za one koji vole dinamične gradove sa mnogo zanimljivih dešavanja, Valona je odličan izbor. U samom gradu nalaze se brojne uređene plaže, veliko i dugačko šetalište, znamenitosti, odlični restorani, dok sjajne plaže sa manje gužve možete pronaći i blizini, na 10-15 minuta vožnje od centra grada.

Od većih mesta – tu je Saranda. Grad sa oko 40 hiljada stanovnika na jugu Albanije, blizu granice sa Grčkom. Saranda ima dugačko šetalište, lepe plaže, moderne hotele i mnogi za ovo mesto kažu da podseća na Budvu pre desetak godina. Saranda je odličan izbor i za porodične goste koji dolaze sa decom i za mlade turiste koji su željni dobrog provoda.

Kada su u pitanju manja mesta poput Himare, Dhermija ili Ksamila, ukoliko izaberete bilo koje od ova tri gradića – nećete pogrešiti. Napominjemo ipak da u Ksamilu može biti većih gužvi u drugoj polovini jula ili u avgustu. Ksamil i Himara su uglavnom popularni među porodičnim gostima, dok Dhermi radije biraju mladi putnici.

Hoteli i smeštaj u Albaniji

Cene smeštaja u gradovima i letovalištima na Jonskom moru kreću se od 30 do 60 evra u proseku za najam apartmana za četiri osobe po danu. Ukoliko želite smeštaj u hotelskim kompleksima sa bazenima i privatnim plažama, cena po danu za dve osobe je oko 60-70€ sa uključenim doručkom.

El Primero hotel Saranda

Sve o cenama i hotelima u Albaniji možete pronaći na stranici o smeštaju u Albaniji

Rezervacije hotela i apartmana

Ukoliko se odlučite za letovanje u Albaniji, naša preporuka je rezervacija direktno izborom hotela na sajtu Albanija.rs – bez provizije i uz kontakt na srpskom jeziku. Tim sajta vam može pomoći pri izboru destinacije i smeštaja.