fbpx

Tirana

Tirana je glavni grad Albanije i najvažniji ekonomski, društveni i kulturni centar države.

Glavni grad Albanije, Tirana, poput brojnih evropskih prestonica pruža sjajnu energiju specifičnu za ovaj deo kontinenta, sa brojnim klubovima, barovima, kafićima i lokacijama za uživanje. Uz brojne znamenitosti, Tirana je grad i sa dnevnim i noćnim sadržajima za upotpunjivanje slobodnog vremena.

Tirana, Skenderbegov trg
Tirana, Skenderbegov trg

Turisti iz celog sveta, pa i Srbije, iz Tirane se često vraćaju sa pozitivnim utiscima, posebno zbog gostoprimstva domaćina i ugostitelja.

Šta posetiti u Tirani?

Poseta Tirani može da počne posetom muzejima i atrakcijama na otvorenom poput spomenika Skenderbegu, u čijoj blizini se nalazi i džamija Ethema Beja izgrađena između 1798. i 1812. godine kao i kula “Kulla e Sahatit” visoka 35 metara izgrađena 1822. godine u stilu kupole San Marka. Od istorijskog nasleđa izdvaja se i mozajik otkriven na tlu nekadašnje rimske palate na kome su prikazane zidine nekadašnjeg utvrđenja rimskog cara Justinijana.
Tirana kao glavni grad Albanije ima i brojne muzeje, galerije i pozorišta. Zanimljivi muzeji za posetu su Muzej nacionalne istorije, Arheološki muze i Prirodnjački muzej, a preporučuje se i poseta Nacionalne umetničke galerije. Za ljubitelje baleta i pozorišnih predstava u Tirani mogu posetiti Narodno pozorište i Opersko i baletsko pozorište.

Tirana

Neizostavni segment posete Tirani je poseta restoranima, kako onima koji nude internacionalnu kuhinju, tako i onima sa domaćim, albanskim specijalitetima. Od stranih kuhinja u Tirani možete pronaći brojne restorane sa italijanskim, kineskim, čak i indijskim specijalitetima.

Ukoliko želite da probate tradicionalne specijalitete, preporučujemo “Oda restoran”, Sofra e Ariut, Tek Zgara Tirones 2 ili na primer restoran King house.

Pojedini poznati restorani sa kvalitetnom uslugom i lokalnim specijalitetima nalaze se i na planini Dajti do koje se dolazi žičarom, a sa koje se pruža sjajan pogled na grad.

U blizini Tirane nalaze se i brojne prirodne atrakcije, poput pećine Pelumbas ili Tujanitove stope “Shkalla e Tujanit” i drugih.

Tirana
Stara čaršija u Tirani

Kako doći do Tirane?

Do Tirane se dolazi jednostavno iz bilo kog dela Srbije ili regiona. Beograd i Tirana su povezani redovnom avionskom linijom.

Ukoliko želite dolazak autobusom, do Tirane možete doći preko Prištine. Sa prištinske autobuske stanice redovno polaze autobusi za Tiranu, kao i ka drugim delovima Albanije, posebno tokom letnje sezone. Od Beograda do Prištine ima više polazaka svakog dana, a trajanje putovanja autobusom je oko 5 sati.

Kolima takođe preporučujemo putovanje preko Kosova, a ukoliko želite putovanje drugom rutom, možete doći i preko Crne Gore, ali će putovanje trajati blago duže.

Tirana

Stanovništvo u Tirani

Prema popisu iz 2011. godine u Tirani živi 418 hiljada ljudi, sa gustinom naseljenosti od 502 osobe na kvadratnom kilometru, što Tiranu čini najgušće naseljenim mestom u Albaniji. Šire područje i region oko Tirane obuhvata i oblast oko Drača, kao i sam Drač koji se nalazi vrlo blizu glavnog grada Albanije. Tirana je inače grad koji već dugi niz godina ima pozitivan prirodni priraštaj – što potvrđuje i podatak iz 1937. godine kada je u gradu živelo samo 35 hiljada ljudi, dok ih je prema procenama 2012. godine već bilo više od pola miliona.

U Tirani živi veliki broj građana različitih nacija i veroispovesti. Ipak, dominantna religija je islamska sa oko 55 odsto građana koji se izjašnjavaju kao Muslimani. Pravoslavaca je oko 7 odsto, katolika 5 i po, dok je ateista (ili onih koji se ne izjašnjavaju kao vernici) čak 30 odsto.

Tirana

Ključ Tirane – priznanje za značajne građane i prijatelje Albanije

Ključ Tirane je priznanje koje se dugi niz godina dodeljuje značajnim građanima ili prijateljima Tirane i Albanije. Ono zbog čega je Ključ Tirane kao priznanje zanimljivo je što su njega dobile brojne svetski poznate ličnosti poput Due Lipe, pevačice kosovskog porekla, pevačica Bibi Redže (Bebe Rexha), Rite Ore i Emeli Sande, ali i političari poput Steva Penderovskog iz Severne Makedonije, bivše predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ili bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage.

Ukoliko u planu imate putovanje u Albaniju, preporučujemo da pogledate šta nude hoteli, ali i kako se stiže od Srbije do Albanije.

Tirana
Bunkeri u Tirani - simbol režima Envera Hodže

Smeštaj u Tirani

Ponuda hotela i apartmanskog smeštaja u Tirani je široka, te preporučujemo da u poljima ispod unesete Vaše željene datume i proverite raspoloživost objekata koje preporučujemo za smeštaj.

Kako je Tirana veoma blizu Drača, svoj smeštaj možete potražiti i upravo u Draču.