Tirana

Tirana je glavni grad Albanije i najvažniji ekonomski, društveni i kulturni centar države.

Glavni grad Albanije, Tirana, poput brojnih evropskih prestonica pruža sjajnu energiju specifičnu za ovaj deo kontinenta, sa brojnim klubovima, barovima, kafićima i lokacijama za uživanje. Uz brojne znamenitosti, Tirana je grad i sa dnevnim i noćnim sadržajima za upotpunjivanje slobodnog vremena.

Stara čaršija u Tirani

Turisti iz celog sveta, pa i Srbije, iz Tirane se često vraćaju sa pozitivnim utiscima, posebno zbog gostoprimstva domaćina i ugostitelja.

Šta posetiti u Tirani?

Poseta Tirani može da počne posetom muzejima i atrakcijama na otvorenom poput spomenika Skenderbegu, u čijoj blizini se nalazi i džamija Ethema Beja izgrađena između 1798. i 1812. godine kao i kula “Kulla e Sahatit” visoka 35 metara izgrađena 1822. godine u stilu kupole San Marka. Od istorijskog nasleđa izdvaja se i mozajik otkriven na tlu nekadašnje rimske palate na kome su prikazane zidine nekadašnjeg utvrđenja rimskog cara Justinijana.

Nacionalni muzej istorije u Tirani

Tirana kao glavni grad Albanije ima i brojne muzeje, galerije i pozorišta. Zanimljivi muzeji za posetu su Muzej nacionalne istorije, Arheološki muze i Prirodnjački muzej, a preporučuje se i poseta Nacionalne umetničke galerije. Za ljubitelje baleta i pozorišnih predstava u Tirani mogu posetiti Narodno pozorište i Opersko i baletsko pozorište.

Neizostavni segment posete Tirani je poseta restoranima, kako onima koji nude internacionalnu kuhinju, tako i onima sa domaćim, albanskim specijalitetima. Od stranih kuhinja u Tirani možete pronaći brojne restorane sa italijanskim, kineskim, čak i indijskim specijalitetima.

Ukoliko želite da probate tradicionalne specijalitete, preporučujemo “Oda restoran”, Sofra e Ariut, Tek Zgara Tirones 2 ili na primer restoran King house.

Pojedini poznati restorani sa kvalitetnom uslugom i lokalnim specijalitetima nalaze se i na planini Dajti do koje se dolazi žičarom, a sa koje se pruža sjajan pogled na grad.

U blizini Tirane nalaze se i brojne prirodne atrakcije, poput pećine Pelumbas ili Tujanitove stope “Shkalla e Tujanit” i drugih.

Kako doći do Tirane?

Do Tirane se dolazi jednostavno iz bilo kog dela Srbije ili regiona. Beograd i Tirana su povezani redovnom avionskom linijom.

Ukoliko želite dolazak autobusom, do Tirane možete doći preko Prištine. Sa prištinske autobuske stanice redovno polaze autobusi za Tiranu, posebno tokom letnje sezone. Od Beograda do Prištine ima više polazaka svakog dana, a trajanje putovanja autobusom je oko 5 sati.

Kolima takođe preporučujemo putovanje preko Kosova, a ukoliko želite putovanje drugom rutom, možete doći i preko Crne Gore, ali će putovanje trajati blago duže.