fbpx

Dhermi

Dhermi je malo mesto blizu Himare, grada na obali Jonskog mora, i nalazi se na pola puta između Valone i Sarande.

Plaže u mestu Dhermi su specifične po tome jer su okružene planinama i strimim proplancima, a zahvaljujući izgradnji ugostiteljskih objekata, ovaj deo albanskog primorja poslednjih godina postaje omiljeno mesto za izlaske i uživanje na plažama.

Dhermi
Dhermi u Albaniji

Šetalište pored mora proteže se duž cele obale u mestu Dhermi, a goste privlači i priroda koja je u okolini grada potpuno očuvana i zanimljiva za istraživanje.

Dhermi

Kako doći?

Do samog mesta Dhermi možete doći kolima, autobusom ili avionom preko Tirane ili Krfa. Čak se i od grčkog ostrva Krf prilično lako dolazi brodovima i ne putuje se dugo. Osim brodovima, u Dhermi možete doći i lokalnim autobusima koji polaze iz Sarande i Himare, ili ukoliko dolazite sa severa, iz Valone i Drača.

Od Tirane u Dhermi možete doći i RivieraBus-om koji nudi online kupovinu karata i rezervacije platnim karticama, autobusi imaju WiFi, pića i redovne polaske. Cena od Tirane je 40 evra bilo da putujete u Dhermi ili Valonu, Sarandu, Drač, Hiimaru ili druge gradove na primorju.

Dhermi, plaže u Albaniji
Plaža Dhermi

Šta posetiti?

Osim uživanja na plažama, Dhermi vam može biti zanimljiv i ako posetite nekoliko interesantnih manastira u okolini, poput Manastira Svetog Teodora, ali i prirodnih lepota poput Piratske pećine.

Preporučujemo i iznajmljivanje čamca i odlazak u zaliv Gjipe gde možete šetati kroz Gjipe kanjon dug oko 4 kilometra i obići Petasma vodopad visok čak 75 metara!

Od plaža toplo preporučujemo i Perivoli plažu koja je izuzetno mirna i proteže se duž obale čak 3 kilometra.

Plaže u Albaniji

Hrana i piće

Generalno u mestu Dhermi ćete pronaći sve – pice, ribu, tradicionalnu albansku hranu, italijansku i grčku kuhinju. Cene obroka su oko 10 evra u restoranima. Tu su, svakako, i fast food restorani gde možete jesti za oko 4 evra sa uključenim pićem.

Piratet je dobra opcija za restorane ukoliko želite da probate lokalne specijalitete ili plodove mora.

Noćni provod

Dhermi nema mnogo mesta za izlaske, ali dva se izdvajaju – Havana Beach Bar i Cafe del Mare Pub. Havana Beach Bar je jako popularno mesto tokom leta – toliko da ovde dolaze čak i poznate ličnosti iz cele Albanije. Na plaži Dhermi se organizuje i poznati Kala festival.

Dhermi je pun kafića i barova u kojima kafa košta oko 50 centi, sokovi oko 1 evro, a pivo između 1 i 2 evra. 

Dhermi

Dhermi – smeštaj

Ukoliko dolazite u Dhermi pobrinite se da smeštaj bukirate na vreme, a ukoliko ne morate da letujete tokom jula i avgusta, preporučujemo vam boravak van centralnog dela sezone, kada su temperature visoke, more toplo, a cene u hotelima znatno niže. Maj, jun i septembar su idealni za letovanje!

Zavisno od lokacije i luksuznosti apartmana ili smeštaja koji tražite, cena za noć je oko 20 evra za ceo apartman/sobu. U suštini, smeštaj za grupno putovanje od nekoliko osoba najčešće košta oko 5 evra po danu po osobi. Naša preporuka je da pogledate kompletnu ponudu hotela i apartmana u Albaniji i izaberete smeštaj koji će vam najviše odgovarati.

Fotografije: Kala Festival