fbpx

Himara

Himara je mali grad koji se nalazi na albanskoj rivijeri, 4 sata vožnje južno od Tirane i oko 90 minuta vožnje od Sarande. Jedno je od najlepših, atraktivnih i još uvek turistički neistraženih mesta na albanskoj rivijeri. Poznato je po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistoj vodi. Poslednjih godina postaje jako popularna destinacija za balkanske turiste, naročito iz razloga što su u ovom području smeštene neke od najlepših albanskih plaža.

Vreme je da upoznate Himaru. Krenimo redom.

Himara, Albanija, letovališta u Albaniji

Ukoliko želite da pronađete smeštaj u Himari, pogledajte ponudu na ovom linku, nakon čega možete izvršiti rezervaciju, uz najnižu cenu i kompletnu komunikaciju na srpskom jeziku.

Gde se nalazi Himara? 

Himara je smeštena u jugozapadnom delu Albanije, na jonskoj obali, između grada Valone, na severu i popularnog letovališta Sarande, na jugu. Predstavlja oblast između planinskog venca Llogara na severoistoku (poznat i kao Ceraunijske planine) i Jonskog mora na zapadu. Smeštena je na oko 50 km severno od gradića Sarande, 72 km od Valone i ka unutrašnjosti zemlje, 102 km od Đirokastre. 

Ukratko u Himari

Himaru možemo da predstavimo kao jedno od najlepših mesta smeštenih na obali, u Albaniji. Ovo malo mesto, zadržalo je grčki uticaj i arhitekturu, a poseduje brojne restorane sa odličnom hranom, uz kombinaciju sa najlepšim plažama, što ga čini jednim od najatraktivnijih letovališta.

Tvrđava Himara, zidine
Tvrđava Himara

Područje ima veliki turistički potencijal, a glavne karakteristike grada su šetalište uz more, taverne i tradicionalno očuvani stari grad podignut na brdu. Grad Himara se sastoji od starog grada, Kastra, koji se nalazi na i oko starog zamka i obalnog regiona Spilea, koji je turistički i privredni centar regiona. Severno od grada Himare leže sela Vuno, Ilias, Dhermi, sa priobalnim regionom Jaliskari i Palase.

Osim toga, poseduje veliki broj kulturnih i istorijskih znamenitosti, još iz davnog perioda, pa se sama poseta, osim odmora, može pretvoriti u avanturističko, istorijsko i uzbudljivo putovanje. Region ima nekoliko pravoslavnih crkava i manastira, izgrađenih tradicionalnom vizantijskom arhitekturom. Himara je idealna za parove ili porodice sa decom, jer obezbeđuje potreban mir, privatnost, uz istovremeno neverovatne i zanimljive aktivnosti.

Glavna plaža – plaža Himare, nalazi se u srcu grada uz lepo šetalište i sa restoranima koji se protežu duž plaže. U ovom delu grada možete pronaći sve što vam je potrebno, od supermarketa, prodavnica, restorana, pa sve do najboljih štandova sa sladoledom i suvenirima. Uz to, sve Vam je dostupno pešaka.

Letovanje u Albaniji, Jonsko more

Šetalište i park u Himari

Kako da dođete do Himare? 

Pošto Himara nema aerodrom, najlakši način da dođete do nje je automobilom ili autobusom. Najbliži veći aerodrom se nalazi na obližnjem grčkom ostrvu Krf, tako da je jedna od opcija da avionom sletite na Krf, a zatim putujete od Krfa do Sarande.

Ukoliko putujete iz Srbije, najlakši način da dođete do Himare je putem preko Kosova, a samo putovanje traje 9-10 sati vožnje. Put preko Kosova je dobar i jasno obeležen, tako da Vam vožnja neće predstavljati problem. Ne zaboravite i da je za prelazak kosovske granice neophodna lična karta za odrasle, kao i izvod iz matične knjige rođenih sa zakačenom slikom za decu. Pasoš na ovoj granici nije moguće koristiti.

Himara, grad, letovanje u Albaniji, Jonsko more

Za prelazak granice sa Albanijom, biće Vam potrebna samo lična karta, ukoliko ste punoletni državljanin Srbije, dok je za maloletna lica, još uvek neophodan pasoš. Takođe, savetujemo da se informišete i o neophodnim Kovid dokumentima, za ulazak u Albaniju, pre samog polaska na put.

Nakon ulaska u Albaniju, putovanje se nastavlja do Drača, nakon čega se magistralom vozite sve do juga zemlje. Himara je smeštena na 72 km od Valone, tako da možete nastaviti magistralom koja se proteže od Valone, duž obale. 

Šta posetiti u Himari i okolini?

Istražite stari grad – jedno od istorijskih i atraktivnih mesta, sa koga se pruža predivan pogled na horizont, je stari grad Himare, koji se nalazi iznad glavne plaže. Put do njega je strm, pa je najbolje da do istog odete automobilom ili iznajmite taksi. Ovde možete uživati u lokalnoj kulturi i istoriji. Zamak pruža prelep pogled na celokupnu oblast, a po vedrom danu moguće je videti čak i ostrvo Krf. U zamku Himare ulaz se naplaćuje 100 leka (1€).

Uputite se u pešačku turu – postoji nekoliko odličnih šetnji oko Himare, a posebno su atraktivne one koje uključuju posete okolnim plažama. 

Tvrđava Himara
Tvrđava Himara

Krstarite brodom – jedna od najboljih stvari koje treba uraditi je uputiti se na krstarenje brodom. Postoji nekoliko agencija i lokalnih organizacija koje nude svoje usluge i organizuju različite izlete. Ovo možete iskoristiti i za pecanje, ronjenje ili posetu drugim plažama do kojih se može doći samo morskim putem.

Posetite Porto Palermo – predstavlja nezaobilaznu destinaciju ukoliko boravite u Himari. U Porto Palermu ćete naći prelep zaliv sa plavom vodom koji ga razlikuje od svih ostalih plaža. Osim toga, dvorac u Porto Palermu ima odličan pogled na obalu, pa je savršeno mesto za fotografisanje i posmatranje zalaska sunca. Takođe, ulazak u zamak se naplaćuje.

Porto palermo zamak
Porto palermo zamak

Šetajte obalom – u Himari postoji lepa ruta obalom, koja vodi sve do mesta Dhermi. Put nije potpuno asfaltiran, ali je pogled predivan, pa može biti idealna atrakcija za one avanturističkog duha. Pešačenje celom rutom, bez zaustavljanja, traje oko 5 sati, ali u letnjim mesecima, ovo može biti jako naporan posao. Umesto toga, možete izabrati manji deo puta kojim ćete pešačiti, kako biste uživali u lepotama Himare i njene okoline.

Koje plaže posetiti u Himari i okolini?

Plaža Gjipe

Plaža Gjipe – smeštena je između Himare i mesta Dhermi, a poseduje neverovatnu boju mora, što je čini savršenim mestom za uživanje. Obala je šljunkovita, a istočno od nje nalazi se stena sa koje možete skakati sa litice u more. 

Udaljena je na oko 40 minuta vožnje od Himare. Međutim, automobilom možete doći do parkinga, koji se naplaćuje 200 leka, nakon čega morate pešačiti još pola sata do plaže.

Gjipe plaža, plaže u Albaniji
Gjipe plaža

Ako nemate automobil, do plaže je moguće doći autobusom. Idite autobusom u pravcu Valone i zamolite vozača da vas ostavi na skretanju za plažu Gjipe. Raspored vožnje nije toliko pouzdan u Albaniji, pa je najbolje da pitate lokalno stanovništvo u Himari kada autobusi polaze. Druga opcija je doći gliserom od Himare do plaže Gjipe.

Plaža Livadhi

Plaža Livadhi je jedna od najlepših plaža u Himari, koja se nalazi severno od grada. To je najveća plaža u ovoj oblasti, a u njenoj okolini nalazi se nekoliko lepih hotela i restorana. Najlakši način da dođete od Himari do plaže Livadi je automobilom, a vožnja traje od 5-10 minuta. Ukoliko želite da pešačite, biće Vam potrebno od 30-40 minuta.

Livadhi plaža, beach, Albanija more

Plaža Gjiri i Filikurit

Poznata kao zaliv Filikuri, plaža Gjiri i Filikurit predstavlja skriveni dragulj Himare. Do nje je malo teže doći, ali lokaciju možete pronaći na Google mapi, nakon čega možete doći do litice, odakle se pruža neverovatan pogled na plažu. Spuštanje do same plaže je izuzetno teško, a uključuje penjanje po stenama i korišćenje užeta za podršku jer je jako strmo. Ako želite da posetite plažu, najbolje je da uzmete organizovan izlet brodom.

Plaža Jala

Plaža Jala je poznata kao jedna od najlepših plaža u Albaniji, a poslednjih godina postaje sve popularnija za turiste. Na njoj je smešten veliki broj barova koji puštaju relativno glasnu muziku, pa ukoliko to volite, biće idealno mesto za Vas. Moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane duž plaže, ali je moguće i koristiti svoj peškir. 

Plaže u Albaniji, Jale plaža, beach
Plaža Jale

Tri najlepše plaže u Himari

Tri najbolje plaže u ovoj oblasti su plaža Spile, plaža Prinos i plaža Potami. Sve tri su javne plaže, što znači da su potpuno besplatne za korišćenje. 

Najpopularnija među turistima je plaža Spile, koja ima šljunkovitu obalu, a nalazi se na pešačkoj udaljenosti od centra grada.

Plaže Prinos i Potami su generalno više posećene od strane lokalnog stanovništva, ali ih takođe vredi posetiti tokom letovanja u Himari. Preporučujemo da tokom boravka posetite sve tri plaže kako biste videli koja vam se najviše dopada.

Kuda na klopu?

Najveći broj restorana i barova u Himari služi italijansku kuhinju, kao što su pice i testenine. Međutim, ima i par mesta koja su popularna kao restorani tradicionalne kuhinje.

Lefteri’s Taverna – nudi odličnu tradicionalnu hranu po razumnim cenama. Sardine, fergese i pečeni sir neka su od najpopularnijih jela u ovom restoranu. Možete ih probati sa toplim hlebom, uz čašu vina. 

Restorant Maistro – nudi ukusnu morsku hranu i pogled sa litice. Dobro je mesto za gledanje zalaska sunca u Himari dok uživate u večeri. Odmah pored ovog restorana nalazi se francuska palančinkarnica ukoliko želite da se zasladite.

Taverna To Steki – nudi odlične salate i pitu, koji mogu biti solidan izbor kada želite brz i jeftin obrok.

I love souvlaki – jedno od najjeftinijih mesta za jelo u Himari, gde se služi suvlaki, meso sa roštilja i salate. Hrana je ukusna i jeftina.

Restoran Merkuri – idelana je ako tražite odlične morske plodove po razumnim cenama. Merkuri se nalazi dva minuta hoda od glavnog šetališta uz plažu. Nema pogleda, ali postoji prijatan prostor za sedenje na otvorenom. 

River Down Town – nudi odličan pogled na zalazak sunca, kao i jeftina pića. Smešten je iznad plaže Sfageio.

Pasticeri Delight – ovo mesto ima najbolji sladoled u gradu. Jedna kugla sladoleda je 70 leka, a izbor ukusa je veliki.

Big Market – ovo je verovatno najveći supermarket koji ćete naći u Himari ako želite da obavite kupovinu namirnica. Imaju dobar izbor proizvoda, tezgu sa delikatesama i voćni štand napolju. Ako želite da nabavite svež hleb, možete pronaći malu pekaru preko puta ovog marketa.

Himara, plaže u Albaniji, plaža, Jonsko more

Dnevne ture iz Himare

Dhermi 

Lokacija: nalazi se 30 minuta vožnje južno od Himare.

Cena autobusa: 250 leka (kažite vozaču da li želite grad ili plažu Dhermi, postoje dva dogovorena mesta gde autobusi staju, ali koristite Google mape kako biste bili sigurni gde treba da siđete).

Vreme: 11:00h

Iznajmljivanje ležaljki: 1000 leka

Plaža Gjipe

Autobusom: Možete uhvatiti autobus/Furgon u pravcu Valone ili Tirane i zamoliti vozača da vas ostavi u Gjipe-u. Očekujte da ćete platiti oko 200 leka (1,7e). Od glavnog puta, moraćete da hodate 4 km (1 sat) da biste došli do plaže.

Automobilom: Ako putujete automobilom iz Himare, do parkinga Gjipe će vam trebati oko 30 minuta. Od parkinga je još 2 km hoda do plaže.

Taksijem: Odvešće Vas do parkinga i moraćete da prepešačite preostala 2 km. Očekujte da ćete platiti 50e za povratno putovanje.

Brodom: Vožnja brodom je verovatno najbolji način da posetite plažu Gjipe. Čamac će vas ostaviti na plaži ujutru i pokupiti vas popodne. Očekujte da ćete platiti oko 2.000 leka po osobi (17e).

Plaža Jale, Albanija, Jonsko more
Plaža Jale

Plaža Jale

Automobilom: 20 min vožnje.

Brodom: Brod će vas ujutro ostaviti na plaži i popodne pokupiti.

Autobusom: Autobus će vas ostaviti na glavnom putu od kojeg ima još 5 km hoda do plaže. Očekujte da ćete platiti oko 200 leka (1,7e).

Kako rezervisati smeštaj u Himari?

Kako je ponuda smeštaja u Himari i okolini prilično raznovrsna, preporučujemo da pogledate izdvojenu ponudu na Albanija.rs sajtu putem ovog linka, kao i da kontaktirate tim sajta za sve druge savete i preporuke za odmor u Albaniji. Iskusan tim Albanija.rs će vam pomoći da dođete do idealnog hotela ili apartmana, po povoljnoj ceni.