fbpx

Drač

Drač je najvažnija luka Albanije, nalazi se na severu zemlje i udaljen je 34 kilometra od Tirane. Drač ili na albanskom Durres je najstariji grad Albanije sa istorijom dugom više od 3000 godina i zbog toga je dom mnogih arheoloških nalazišta i zanimljivih lokaliteta.

Danas je Drač moderan grad sa oko 120 hiljada stanovnika i turistički centar sa novoizgrađenim zgradama, hotelima, ugostiteljskim objektima. U južnom delu grada, u kome se nalazi najveći deo plaža, poslednjih godina izgrađen je veliki broj modernih hotela. Kao jedan od najbližih albanskih gradova Srbiji, Drač je među građanima Srbije jedno od popularnijih letovališta u Albaniji.

Naša preporuka najboljih hotela u Draču:

Kliknite ovde da pogledate ponudu smeštaja u Draču i Golemu.

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Gde se nalazi Drač? 

Drač, nama poznat još i iz istorijskih razloga, grad i luka, smešten je na Jadranskoj obali, na svega 33 km od Tirane. Nalazi se na ravnici duž albanske obale Jadranskog mora između ušća Erzena i Išema na jugoistočnom uglu Jadranskog mora. Klima Drača je pod velikim uticajem sezonske mediteranske klime. 

Opština Drač je obuhvaćena okrugom Drač u okviru severnog regiona Albanije i sastoji se od susednih administrativnih jedinica. Proteže se od ušća reke Išem na rtu Rodon na severu, preko zaliva Lalzi do Škembi i Kavaje na jugu. Glavni putevi i železničke pruge prolaze kroz grad Drač zahvaljujući njegovoj značajnoj lokaciji i povezuju severni deo zemlje ka jugu i zapadu sa istokom. 

Drač
Tvrđava u Draču

Ukratko o Draču

Drač je osnovan 627. godine p.n.e, a osnovali su ga Grci i nazvali ga Epidamnos. Tokom vladavine Rima, menjaju mu ime u Dirahium, a u tom periodu nastaje i jedna od najpoznatijih ulica Via Egnatia, koja je povezivala grad sa Konstantinopoljem, današnjim Istanbulom (800 km). Nakon turskih osvajanja, grad dobija ime Durazzo, a pod turskom vlašću ostaje sve do 20. veka.

Svoje konačno ime dobija tek osamdesetih godina. Njegovu luku potpuno su uništile nemačke trupe, za vreme Drugog svetskog rata, dok su se nakon okupacije povlačile pod pritiskom vojske saveznika.

Grad koji je više puta uspeo da se podigne iz ruševina nakon razornih zemljotresa. Jedan od takvih bio je i zemljotres koji se dogodio 2019. godine, u novembru, a koji je za sobom ostavio velike posledice. Uprskos svemu, Drač je renoviran svaki put iznova, a uspeo je da sačuva i svoja istorijska zdanja i kulturne spomenike.

Transportne veze, koncentracija ekonomskih institucija i industrijska tradicija su u osnovi vodeće ekonomske pozicije Drača u Albaniji. Opslužuje ga luka Drač, jedna od najvećih na Jadranskom moru, koja povezuje grad sa drugim susednim zemljama.  Predstavlja bitnu vezu sa Zapadnom Evropom zbog svoje luke i blizine italijanskih lučkih gradova, posebno Barija, do kojeg svakodnevno saobraćaju trajekti. Pored brodogradilišta, poseduje i značajnu proizvodnu industriju, pre svega proizvodnju kože, plastike i duvanskih proizvoda.

Drač

Luka Drač, u jugozapadnom delu grada, jedna je od glavnih luka na Jadranskom moru i igra veoma važnu ulogu u ekonomiji grada. Luka se nalazi na veštačkom bazenu koji je formiran između dva mola. Luka je takođe ključna lokacija za tranzitne mreže i putničke trajekte, dajući Draču strateški položaj. 

Železnička stanica Drač je povezana sa drugim gradovima u Albaniji, uključujući Valonu i glavni grad Tiranu. Južni obalni deo Golema poznat je po tradicionalnom masovnom turizmu na plaži koji je doživeo nekontrolisani urbani razvoj. Gradske plaže su takođe popularna destinacija za mnoge strane i domaće turiste. Susedni okruzi su poznati po proizvodnji dobrog vina i raznovrsnoj hrani.

Kako da dođete do Drača? 

Najlakši način da stignete do Drača je putovanje automobilom, autobusom ili avionom, s obzirom na to da je najbliži aerodrom u Tirani, na svega 33km od Drača.

Ukoliko putujete iz Srbije, najlakši način da dođete do Drača je putem preko Kosova, a samo putovanje traje 8-9 sati vožnje. Put preko Kosova je dobar i jasno obeležen, tako da Vam vožnja neće predstavljati problem. Nakon ulaska u Albaniju, krećete se prema mestu Kukeš, odakle se put nastavlja sve do Drača. Udaljenost Kukeša od Drača je oko 117 km. Ipak, ukoliko ste odlučili da putujete preko Severne Makedonije, nećete pogrešiti. Putevi kroz Makedoniju su dobri, sa jasnom saobraćajnom signalizacijom. Ipak, možda će vam biti zamorno da vozite makedonskim autoputem kroz planinske predele.

Drač
Drač

Ukoliko odlučite da putujete avionom do Tirane, u Tirani možete rezervisati privatni transfer do Drača.

Šta posetiti u Draču i okolini?

U nastavku Vam donosimo preporuke šta posetiti u Draču i okolini.

Najveći amfiteatar na Balkanu

Najveći amfiteatar na Balkanu izgrađen u 2. veku p.n.e, u doba Rimljana, nalazi se u samom centru grada, a samo jedna njegova polovina nalazi se iznad zemlje, dok je ostatak amfiteatra ukopan. Jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija, otkriven tek u kasnim 1900-im, a danas je i kandidat za Svetsku kulturnu baštinu. Sagrađen je u obliku elipse, kao i većina takvih iz tog perioda. Arena se nalazi na samoj padini brda, a unutar amfiteatra nalaze se stubovi i galerije na različitim visinama. Unutar njega nalazi se i kapela sa mozaikom.

Gradski zamak

Gradski zamak je utvrđen stari grad. Ograđen je gradskim zidinama, sagrađenim krajem 5. veka, a ojačanim i obnovljenim u srednjem veku i kasnije. Zamak je sagradio vizantijski car Anastazije I, koji je poreklom iz Drača. Za vreme njegove vladavine, Drač postaje jedan od najutvrđenijih gradova na Jadranskoj obali. Drevne zidine bivaju uništene u zemljotresu 1273. godine, nakon čega su morale biti temeljno popravljene. 

Zanimljiva činjenica kod ovih zidina je to što je sa njih, albansku državu branilo svega 360 Albanaca, od kojih su većina bili obični građani, pokušavajući da pruže otpor italijanskoj invaziji. Naoružani samo streljačkim oružjem i sa tri mitraljeza, uspeli su da drže Italijane na odstojanju nekoliko sati, pre nego što se veliki broj tenkova iskrcao na tlo države. Danas se u dvorcu nalazi i kafić.

Drač, Albanija
Drač, Albanija

Crkva Svetog Antonija

Crkva Sv. Antonija – ruševine ove crkve nalaze se na rtu Rodon, poznatom i kao rt Skenderbeg u okrugu Drač, predstavlja spomenik kulture Albanije i to zvanje dobija 1963. godine.

Fatihova džamija

Fatihova džamija je izgrađena 1502. godine i nazvana po osmanskom sultanu Mehmedu Osvajaču (alb. Sulltan Mehmet Fatihu). Zatvorena od strane komunističkih vlasti, postala je spomenik kulture 1973, godine. Bila je srušena, ali nakon komunističke diktature, obnovljena je u malo jednostavnijem stilu.

Drač, Albanija

Pravoslavna crkva Sv. Vlaha

Ova prelepa crkva nalazi se na nekoliko kilometara udaljenosti, na samom vrhu brda, Duhovna je pravoslavna akademija i sirotište za decu. Stari hram bio je srušen 1957. godine, za vreme vladavine Envera Hodže (komunizam), a poslednji monah koji je čuvao svetinju bio je Srbin. Na njenim temeljima izgrađena je nova crkva Sv. Vlaha. Ovde su bile pohranjene i mošti Svetog Jovana Vladimira, kad su prenete iz Duklje.

Gradska biblioteka

Drač ima dugu tradiciju obrazovanja, književnosti i istorije, od antike pa sve do danas. U gradskoj biblioteci čuvaju se mnogobrojni istorijski i književni spisi i autorska dela.

Arheološki muzej

Drač je dom najvećeg arheološkog muzeja u zemlji, koji se nalazi u blizini plaže. Severno od muzeja nalaze se vizantijski zidovi iz 6. veka, izgrađeni nakon invazije Vizigota 481. godine. Najveći deo muzejske kolekcije čine artefakti sa obližnjeg antičkog lokaliteta Durahijum i obuhvata obimnu kolekciju iz ilirskog, starogrčkog, helenističkog i rimskog perioda.

Postoji nekoliko drugih muzeja, uključujući Kraljevsku vilu u Draču i Istorijski muzej (u kući glumca Aleksandra Mojsijua). Kritičari umetnosti mogu pogledati ostatke starog akvadukta, izgradjenog 117. godine p.n.e, takođe i ostatke crkve iz 6. veka sa bazilikom Arapaj.

Koje plaže posetiti u Draču i okolini?

Plaže u Draču uglavnom su preplavljene turistima i to najčešće porodicama koje ovde letuju sa decom zbog blagog nagiba obale. Ipak, i van grada postoje skriveni biseri u gradu i okolini, koje ne smete propustiti ukoliko planirate da letujete u Draču. 

Hotel Atrio Durres Drač Albanija

Plaža Kurrila i plaža Kalm

Smeštene su odmah jedna pored druge, a smatraju se najpoznatijim plažama u Draču. Blizina grada čini ove plaže jednim od najposećenijih mesta za turiste, ali i lokalne stanovnike. Plažu Kurrila uglavnom posećuju mladi, dok je plaža Kalm izbor najvećeg broja porodica, naročito iz razloga što odiše mirnom atmosferom i malom dubinom vode.

Kavaja i Golem

Litica Kavaja označava poćetak obale mesta Kavaje, u kome su smeštene neke od najpoznatijih i najposećenijih plaža u čitavoj Albaniji. Naročito su popularne jer su peščane, a voda duž ovih plaža je relativno plitka. Osim toga, na svojoj obali poseduju veliki broj hotela, barova i restorana, kao i brojne aktivnosti. Plaže u mestima Golem i Kavaje su najveći favoriti za porodični odmor.

Robijeva planina (Keret)

Ova plaža je produžetak plaže Golem i poznata je po svojim modernim hotelima i resortovima, kao i brojnim kućama za odmor. Brojni borovi daju prilično intimnu atmosferu u ovoj oblasti.

Karpen

Zahvaljujući svojim netaknutim plažama, ovaj deo jadranske obale je idealno mesto za one koji vole mirniji odmor na plaži, daleko od buke i gužve, ali blizu prirode. Plaža Karpen je jedna od retkih u okolini, koja nudi privatnost, a u njenoj blizini je i zaliv Karina i plaža rta Lađi, čija je obala peščana. Ukoliko volite da se osamite na odmoru i uživate u miru i tišini, ove plaže su pravi izbor.

Generalova plaža

Smeštena je između Karpena i Špilje, a ime nosi po italijanskom generali iz Drugog svetkog rata, koji je bio njen pronalazač. Voda na ovoj plaži je kristalno čista, tirkizno plave boje, a glasi za jednu od najlepših na jadranskoj obali. Mesto je mirno i prilično intimno sa samo nekoliko modernih turističkih kompleksa i kampova. 

Plaža u zalivu Lalzi

Nalazi se 30km severno od Drača, a jedna je od najpopularnijih na jadranskoj obali. Plaža pruža mogućnosti za uživanje, a skrivena je iza visokih stabala, pa postaje jedno od najposećenijih mesta za turiste u okolini Drača. Nudi spektakularan pogled sa litice, na panoramu Jadranskog mora. Osim toga, plaža nudi širok spektar rekreativnog sadržaja, kao što je odbojka na pesku ili druge vrste sportova. Na istoj se nalazi veći broj barova i restorana, tako da u toku letnjih meseci pruažju mogućnosti za osveženje.

Rt Rodon Albanija

Rt Rodon

U pitanju je mesto posebno popularno za avanturiste. Ovaj uski pojas, u obliku poluostrva, proteže se duž Jadranskog mora i pruža neverovatan pogled na nekoliko istorijskih i kulturnih spomenika. Ukoliko ste ljubitelj netaknute prirode, velečanstvenih plaža i opuštajućeg odmora, rt Rodon je mesto koje morate posetiti. 

Drač plaža

Smeštaj u Draču

Kada je u pitanju smeštaj u Draču, apsolutno najpopularniji vid smeštaja su hoteli na samoj obali mora. Ovi hoteli, najvećim delom locirani u delu grada Golem, najčešće nude all inclusive uslugu koju i turisti najčešće traže u ovom delu Albanije.

Od hotela najveći broj pozitivnih ocena turista iz našeg regiona imaju VM hotel resort, Max Royal G hotel, Fllad resort, ali i manji hoteli poput Perandor Beach hotela ili hotela Dyrrah. Od većih resortova izdvaja se i Grand Blue Fafa resort.

Smeštaj po najpovoljnijim cenama možete u svakom trenutku pronaći na sajtu specijalizovanom za rezervacije hotela u Albaniji – Albanija.rs.

Kuda na klopu?

U nastavku vam nudimo preporuku za nekoliko mesta u Draču i okolini, u kojima možete uživati u raznovsrnim jelima, nacionalne i drugih kuhinja.

Restoran Aragosta – poznat po svom iskustvu starom više od 20 godina, sa ponudom jela iz italijanske kuhinje. Dobro je pozicioniran, a poseduje i vinski bar, što je još jedna od dodatnih usluga i atrakcija ovog restorana. U podrumu restorana, nalazi se oko 300 sorti vina,, pa ćete imati priliku da birate između različitih vrsta i sorti vina, kao što su: italijansko, francusko, špansko, albansko. itd.

Piazza – predstavlja mesto na kome možete uživati u ukusima plodova mora. Restoran nudi lep pogled na grad, a praking za goste je obezbeđen, pa ne morate da brinete i o tome.

Troy Piceri Grill House – odlična usluga, vrhunska hrana, veoma sveža i kuvana sa velikom pažnjom. Većina ga smatra najboljim restoranom u Draču, pa je velika mogućnost da možda nećete naći mesto. Predlažemo da prethodno obavite rezervaicju.

Bar-restoran Belvedere – predstavlja jedan od skupljih restorana u Draču, sa vrhunskom kuhinjom koja nudi veliki izbor raznovrsnih jela.

Go-go restoran – jedan od najboljih ribljih restorana sa savršenim odnosom cene i ponude. 

Rehat Kebab – nalazi se na bulevaru Drača, a nudi odličnu i ukusnu hranu, uz niske cene, ukoliko želite da nešto prezalogajite usput.

Još detalja o letovanju u Albaniji pronađite na sajtu Albanija.rs.