fbpx

Velipoja

Velipoje je malo mesto i opština u okrugu Skadar, na severozapadu Albanije. Istorijski je siromašno područje, pa je kroz istoriju bilo podložno velikom broju emigracija. Velipoje je nedavno počelo da se širi kao turističko letovalište, posebno omiljeno među stanovnicima Skadra, koji se nalazi na oko 30 kilometara ka unutrašnjosti zemlje.

Velipoje se nalazi na ušću reke Bune (jedine plovne reke Albanije), gde se uliva u Jadransko more i predstavlja prirodnu granicu sa Crnom Gorom. Administrativna jedinica Velipoje ima oko 10.000 stanovnika, raspoređenih u nekoliko manjih naselja, od kojih je najveće sam grad Velipoje. Velipoje se od 2005. godine nalazi u granicama Zaštićenog predela reka Buna-Velipoja. Njena privreda se zasniva na poljoprivredi (oranica i stoka, ovce i goveda), nešto ribarstvu i uglavnom turizmu. 

Pejzaž je uglavnom netaknut: mešavina morske obale, rečnog ušća, guste borove šume, poljoprivrednog zemljišta i visokih planina. Područje je odlično mesto za posmatranje ptica, lov i ribolov. Duga, peščana lekovita plaža sa šetalištem uz more je popularna atrakcija tokom leta. Poslednjih godina pokrenuto je nekoliko projekata sa ciljem očuvanja životne sredine i podsticanja ekološkog turizma. 

Oblast poseduje veliki broj malih hotela i pansiona. Postoji pijaca na kojoj lokalni stanovnici prodaju svoje domaće proizvode. U opštini postoji dečiji vrtić pod pokroviteljstvom crkve, nekoliko osnovnih škola, dve srednje škole i jedna gimnazija. Tu je i malo pozorište i uspešan lokalni fudbalski tim. 

Koje plaže posetiti u Velipolju?

Plaža Velipoja

Obala je široka, duga, divlja u dužini od 20 kilometara. Ulaz je besplatan. Obala i morsko dno su peskoviti. Spuštanje je glatko, dubina se postepeno povećava. Pejzaži su lepi i oduzimaju dah, vazduh je čist i lekovit zbog flore. Voda je čista, bistra i topla. Infrastruktura na plaži je dobro razvijena: nalaze se kafići i restorani sa modernim toaletima. Uz obalu je smešten veći broj hotela i apartmana, kao i mesta za parking. Na plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. 

Oni koji vole aktivnosti mogu se voziti trajektom preko vodenog rezervata Koman. Tu počinje dolina Valbone i nacionalni park Theth sa nezaboravnim pogledom na severnu Albaniju i Albanske Alpe, kako ih mnogi nazivaju. Osim same plaže Velipoja, u samom mestu su smeštene još dve plaže, a to su plaža Viluni i plaža Ada.

Smeštaj u Albaniji

Još detalja o Albaniji kao destinaciji za letovanje, kao i preporuke hotela i apartmana možete pogledati na ovom linku.