fbpx

Korča

Korča je grad u jugoistočnom delu Albanije i jedan je od većih gradova, kao i jedan od ekonomskih i kulturnih centara zemlje.

Korča se nalazi na nekoliko desetina kilometara od granice Albanije sa Grčkom i smatra se jednim od važnijih kulturnih centara zemlje, koji je uz neverovatnu energiju grada omiljeni grad za posetu i izlaske ljudi ovog dela zemlje.

Grad je pogodan za obilazak pešice, uz razgledanje parkova i okoline, a za ovaj grad specifično je i to što ima vrlo miran saobraćaj, bez obzira na veličinu grada. Korča takođe ima tipične stambene kvartove, sačinjene od niskih kuća i vila, uz okolinu popločanu kaldrmom zbog čega je i jedno od omiljenih mesta za pravljenje sjajnih fotografija.

Korča je poznata i po nizu muzeja, od kojih posebnu preporuku zaslužuje Muzej obrazovanja smešten u zgradi u kojoj se nalazila prva albanska škola, kao i Nacionalni muzej srednjovekovne umetnosti.

Najveći nacionalni park u Albaniji – Prespansko jezero – nalazi se blizu Korče i toplo preporučujemo organizaciju jednodnevnog izleta do ovog jezera ukoliko posećujete Korču i ovaj deo Albanije.

U Korči nemojte propustiti da probate lokalne specijalitete, a posebno burek koji važi za prave specijalitete ovog kraja.

Prespansko jezero
Prespansko jezero