fbpx

Nacionalni park Butrint

Butrint je stari albanski grad, nekada deo rimskih i grčkih kolonija, a danas još jedan od lokaliteta u Albaniji uvrštenih u UNESCO listu svetske baštine.

Najuspešniji period za Butrint bio je period pod vizantijskom upravom. Danas je Butrint arheološki lokalitet i istorijski značajno područje za Albaniju jer su najstariji predmeti pronađeni u Butrintu kameni čekić i osovina koji datiraju još iz druge polovine drugog milenijuma pre nove ere.

Butrint Nacionalni park
Butrint

Uz arheološko nalazište, popularnu atrakciju predstavlja i nacionalni park Butrint koji obuhvata skoro 100 kvadratnih kilometara jezera, močvara, proplanaka i ostrva. Nacionalni park je specifičan i po 1200 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih pojedine žive isključivo u ovom nacionalnom parku.

Butrint, priroda, albanija

Pod zaštitom Nacionalnog parka su sva jezera i lagune u Bitrintu, prirodni kanal Vivari, ali i već spomenuto arheološko nalazište Butrinit koje je od izuzetnog značaj za Albaniju.

Najbliži veći grad Nacionalnom parku Butrint i arheološkom nalazištu je Saranda, dok se u neposrednoj blizini nalazi letovalište Ksamil.