fbpx

Ksamil

Ksamil je malo mesto koje izlazi na obalu Jonskog mora, sa svega 3.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone ovo mesto poseti izuzetno veliki broj turista, kako iz Albanije i regiona, tako i iz čitavog sveta.

Ksamil se smatra jednom od TOP 3 destinacije u Albaniji koje morate posetiti jer za ovaj deo albanske rivijere kažu da je prava evropska egzotika. Mesto Ksamil inače se nalazi pri samoj granici sa Grčkom, blizu grada Sarande.

Gde se nalazi Ksamil?

O Ksamilu

Ovaj deo Albanije turiste je počeo da privlači tek nedavno i zbog toga je i dalje miran i pogodan za one koji vole uživanje u manjim mestima. Ksamil je specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora, a uz peščane plaže i tirkiznu boju mora, imaćete osećaj da se zaista nalazite na nekoj od poznatih egzotičnih destinacija.

Poslednjih godina Ksamil je postao jedno od glavnih letovališta u Albaniji i privlači hiljade turista iz čitavog sveta. Ono što je specifično za Ksamil i jug Albanije je da sezona kupanja počinje već krajem aprila i traje do kraja septembra. Ipak, najtopliji period je od juna do sredine septembra, kada je u Ksamilu i najveći broj gostiju. Prosečna dnevna temperatura tokom leta je od 28 do 30 stepeni, noćna od 18 do 20 stepeni.

Ksamil

Posebno zanimljivo vam može biti ukoliko posetite neko od četiri ostrva u blizini, a koja su nenaseljena i do kojih se dolazi isključivo brodićima.

U Ksamilu nema velikih hotelskih kompleksa, već uglavnom manjih hotela.

Putovanje do Ksamila?

Putovanje od Beograda do Ksamila traje oko 10-11 sati kolima, odnosno nekoliko sati duže ukoliko se putuje autobusom. Primera radi, od Beograda se putuje autoputem do Niša, zatim preko Kuršumlije do granice sa Kosovom (prelaz Merdare), potom autoputem kroz Kosovo sve do granice sa Albanijom, zatim sledi putovanje do Tirane, Drača, nakon čega sledi putovanje magistralom do Sarande. Od Sarande se do Ksamila stiže vrlo brzo.

Generalno, veći deo puta je autoput, posebno kroz Srbiju i Kosovo. Postoji i mogućnost putovanja kroz Severnu Makedoniju, ali ovu opciju ne preporučujemo jer traje znatno duže i put je na pojedinim deonicama lošiji. Što se tiče bezbednosti tokom putovanja, nemate razloga ni za najmanju brigu.

Do Ksamila se vrlo lako može doći i preko Grčke, odnosno Krfa jer se nalazi na oko 30 minuta brodom od ovog grčkog ostrva. Cena trajekta je oko 15 evra.

Plaže u Ksamilu

Već smo rekli da se neke od najlepših plaža Albanije nalaze upravo u Ksamilu, ali treba napomenuti da Ksamil nije veliko mesto i da su plaže uglavnom manje, pa gužva nije retkost. Najpopularnije plaže su svakako one koje se nalaze u centru mesta, blizu hotela i restorana, ali možete pronaći i mirnije plaže, bez mnogo ljudi, do kojih se dolazi peške. Takođe, kako su manja ostrva oko Ksamila blizu i kako more nije duboko, do ostrva možete i preplivati.

Restorani u Ksamilu

Jedno od mesta koje turisti najčešće preporučuju je Guvat, restoran sa odličnom morskom hranom. Restoran je idealan za one koji vole mirnu, romantičnu atmosferu, uz pogled na jednu od glavnih plaža u Ksamilu. Ipak, restoran je blago skuplji u odnosu na većinu.

Naravno, nemojte propustiti i albanske specijalitet poput baklave, bureka sa spanaćem, domaćeg sira, školjki ili domaće rakije.

Ksamil

Što se tiče onih jeftinijih, ali i dalje odličnih restorana, preporučujemo tavernu Brothers fish and meat. U pitanju je restoran sa vrlo prihvatljivim cenama morskih specijaliteta. Svakako preporučujemo da tokom šetnje kroz Ksamil upoznate i nova mesta za uživanje i izaberete neki od brojnih barova i restorana u gradu.

Cene u Ksamilu

  • Ručak za jednu osobu – 5€
  • Večera za dvoje u restoranu – 20€
  • Lokalno pivo – 1€
  • Flaša vina – 10€
  • Coca cola u prodavnici – 0.5€
  • Lokalno pivo u prodavnici – 0.7€
  • Voda u prodavnici – 0.4€

Smeštaj i hoteli