fbpx

Ksamil

Ksamil je malo mesto koje izlazi na obalu Jonskog mora, sa svega 3.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone ovo mesto poseti izuzetno veliki broj turista, kako iz Albanije i regiona, tako i iz čitavog sveta.

Ksamil se smatra jednom od TOP 3 destinacije u Albaniji koje morate posetiti jer za ovaj deo albanske rivijere kažu da je prava evropska egzotika. Primera radi, poznati Guardian je 2013. godine uvrstio Ksamil u 20 najboljih evropskih plaža za odmor.

Gde se nalazi Ksamil?

Za početak važno je znati da se Ksamil nalazi na samom jugu Albanije, pri granici Albanije sa Grčkom, a na samo par kilometara od grčkog ostrva Krf. Najbliži veći grad Ksamilu je Saranda – na oko 15 minuta vožnje od Ksamila. U blizini se nalazi i poznati nacionalni park Butrinit.

Ksamil

O Ksamilu

Ovaj deo Albanije turiste je počeo da privlači tek nedavno i zbog toga je i dalje miran i pogodan za one koji vole uživanje u manjim mestima. Ksamil je specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora.

 • Hotel Murati

  cena po osobi za noć66€

  Ksamil
  200 metara od plaže
  Noćenje sa doručkom po osobi
  Dostupno za rezervaciju

 • Hotel Eksamilia

  cena po osobi za noć22€

  Ksamil
  200 metara od plaže
  Noćenje sa doručkom po osobi
  Dostupno za rezervaciju

 • Joni apartments Ksamil

  cena po osobi za noć38€

  Ksamil
  500 metara od plaže
  Najam sobe + doručak
  Dostupno za rezervaciju

Poslednjih godina Ksamil je postao jedno od glavnih letovališta u Albaniji i privlači hiljade turista iz čitavog sveta. Ono što je specifično za Ksamil i jug Albanije je da sezona kupanja počinje već krajem aprila i traje do kraja septembra. Ipak, najtopliji period je od juna do sredine septembra, kada je u Ksamilu i najveći broj gostiju. Prosečna dnevna temperatura tokom leta je od 28 do 30 stepeni, noćna od 18 do 20 stepeni.

ksamil u Albaniji
Ksamil

Posebno zanimljivo vam može biti ukoliko posetite neko od četiri ostrva u blizini, a koja su nenaseljena i do kojih se dolazi isključivo brodićima.

U Ksamilu nema velikih hotelskih kompleksa, već uglavnom manjih hotela.

Putovanje do Ksamila?

Putovanje od Beograda do Ksamila traje oko 10-11 sati kolima, odnosno nekoliko sati duže ukoliko se putuje autobusom. Primera radi, od Beograda se putuje autoputem do Niša, zatim preko Kuršumlije do granice sa Kosovom (prelaz Merdare), potom autoputem kroz Kosovo sve do granice sa Albanijom, zatim sledi putovanje do Tirane, Drača, nakon čega sledi putovanje magistralom do Sarande. Od Sarande se do Ksamila stiže vrlo brzo.

Generalno, veći deo puta je autoput, posebno kroz Srbiju i Kosovo. Postoji i mogućnost putovanja kroz Severnu Makedoniju, ali ovu opciju ne preporučujemo jer traje znatno duže i put je na pojedinim deonicama lošiji. Što se tiče bezbednosti tokom putovanja, nemate razloga ni za najmanju brigu.

Ksamil

Do Ksamila se vrlo lako može doći i preko Grčke, odnosno Krfa jer se nalazi na oko 30 minuta brodom od ovog grčkog ostrva. Cena trajekta je oko 15 evra.

Plaže u Ksamilu

Već smo rekli da se neke od najlepših plaža kada je u pitanju Albanija nalaze upravo u Ksamilu, ali treba napomenuti da Ksamil nije veliko mesto i da su plaže uglavnom manje, pa gužva nije retkost. Najpopularnije plaže su svakako one koje se nalaze u centru mesta, blizu hotela i restorana, ali možete pronaći i mirnije plaže, bez mnogo ljudi, do kojih se dolazi peške. Takođe, kako su manja ostrva oko Ksamila blizu i kako more nije duboko, do ostrva možete i preplivati.

Restorani u Ksamilu

Jedno od mesta koje turisti najčešće preporučuju je Guvat, restoran sa odličnom morskom hranom. Restoran je idealan za one koji vole mirnu, romantičnu atmosferu, uz pogled na jednu od glavnih plaža u Ksamilu. Ipak, restoran je blago skuplji u odnosu na većinu.

Naravno, nemojte propustiti i tradicionalne specijalitete Albanije poput baklave, bureka sa spanaćem, domaćeg sira, školjki ili domaće rakije.

Ksamil

Što se tiče onih jeftinijih, ali i dalje odličnih restorana, preporučujemo tavernu Brothers fish and meat. U pitanju je restoran sa vrlo prihvatljivim cenama morskih specijaliteta. Svakako preporučujemo da tokom šetnje kroz Ksamil upoznate i nova mesta za uživanje i izaberete neki od brojnih barova i restorana u gradu.

Cene u Ksamilu

Cene hrane i pića u restoranima:

 • Ručak za 2 osobe u restoranima brze hrane (piće, hrana) – 5€
 • Ručak za 2 osobe u klasičnom restoranu – 18€
 • Domaće pivo (0.5l) – 1€
 • Inostrana piva (0.33l) – 2€
 • Cappuccino – 1.2€
 • Coca cola (gazirana pića) – 1€
 • Voda – 0.5€

Cene hrane i pića u supermarketima:

 • Jaja (pakovanje od 10 komada) – 1.6€
 • Mleko (1l) – 1€
 • Hleb – 0.6€
 • Sir (1kg) – 5€
 • Jabuke (1kg) – 1€
 • Flaša vina – 5€
 • Domaće pivo (0.5l) – 1€
 • Inostrana piva (0.33l) – 1.2€
 • Cigarete (20 komada) – 2.20€

Smeštaj i hoteli

Kada je u pitanju smeštaj u Ksamilu, gostima su na raspolaganju hoteli, apartmani i vile, od kojih se deo nalazi na samoj obali, odnosno odmah do plaža u Ksamilu.

U Ksamilu za sada nema većih hotelskih kompleksa, sa SPA centrima, većim brojem bazena i privatnim plažama, ali je u ponudi niz odličnih, moderno opremljenih hotela. Ukoliko vas interesuju hoteli sa bazenom u Ksamilu, možete pronaći nekoliko dobrih opcija, ali je naša preporuka svakako da, kako je fokus na moru i odličnim plažama, izaberete neki od smeštaja što bliže obali, bez obzira na to da li u ponudi imaju SPA sadržaje i bazene.

Tople preporuke kada su u pitanju hoteli u Ksamilu dajemo za Blue Eye Hotel koji u ponudi ima i bazen, Hotel Murati, Hotel Delight, kao i za apartmane u Vili Vasiliu koja se nalazi na samo 100 metara od plaže.

Cene za najam apartmana kreću se od 20 do 40€, dok su cene za noćenje sa doručkom u hotelima od 30€ pa naviše. Preporučujemo da pogledate i aktuelnu ponudu i aktuelne cene smeštaja u Albaniji gde možete pronaći i kontakt podatke za upite i rezervacije smeštaja na srpskom jeziku.

Prednosti i mane Ksamila

Ukoliko govorimo o prednostima Ksamila kao destinacije za letovanje u Albaniji definitivno je to mir koji dobijate u malom mestu poput Ksamila. U Ksamilu nema mnogo mesta za izlaske, provod i noćne zabave, pa je zato mesto uglavnom popularno među porodičnim turistima iz Srbije. Prednost je svakako i to što u je u malom mestu poput Ksamila sve blizu, pa automobil ili gradski prevoz nećete morati da koristite. Plaže, koje su svakako među najlepšima u Albaniji, se nalaze na najviše 10 minuta peške od smeštaja.

Ksamil, Albanija

Za one koji vole više avanture i dinamičnije gradove Ksamil za letovanje definitivno – nije. Ukoliko očekujete žurke do ranih jutarnjih sati ili mesta za izlaske, preporučujemo odlazak u Sarandu. Takođe, mana Ksamila je što i dalje nije dovoljno infrastrukturno izgrađen, pa nema svuda trotoara za šetnju ili dovoljno parking mesta kod plaža. Uz to, tokom jula i avgusta možete očekivati poveći broj ljudi na plažama.

Dakle, Ksamil je idealan za one koji žele letovanje u malom, mirnom mestu, bez mnogo gužve, posebno tokom juna ili prve polovine jula.

Leto 2021. – ponuda hotela u Ksamilu

Hotel Heksamil

29€

Ksamil
250 metara od plaže
Noćenje sa doručkom po osobi
Dostupno za rezervaciju

Hotel Artur

cena po osobi za noć45€

Ksamil
Hotel na plaži
Noćenje sa doručkom po osobi
Dostupno za rezervaciju

Vila Vasiliu

cena po osobi za noć49€

Ksamil
80 metara od plaže
Najam apartmana po danu
Dostupno za rezervaciju