fbpx

Ksamil

Ksamil je malo mesto koje izlazi na obalu Jonskog mora, sa svega 3.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone ovo mesto poseti izuzetno veliki broj turista, kako iz Albanije i regiona, tako i iz čitavog sveta.

Ksamil se smatra jednom od TOP 3 destinacije u Albaniji koje morate posetiti jer za ovaj deo albanske rivijere kažu da je prava evropska egzotika. Primera radi, poznati Guardian je 2013. godine uvrstio Ksamil u 20 najboljih evropskih plaža za odmor.

Gde se nalazi Ksamil?

Za početak važno je znati da se Ksamil nalazi na samom jugu Albanije, pri granici Albanije sa Grčkom, a na samo par kilometara od grčkog ostrva Krf. Najbliži veći grad Ksamilu je Saranda – na oko 15 minuta vožnje od Ksamila. U blizini se nalazi i poznati nacionalni park Butrinit.

Ksamil
Ksamil

O Ksamilu

Ovaj deo Albanije turiste počeo da privlači tek pre par godina, ali je veoma brzo postao izuzetno popularan. Iako je u pitanju manje mesto, Ksamil je tokom jula i avgusta pun turista iz čitavog sveta, dok je, sa druge strane, tokom maja, juna i septembra idealna destinacija za odmor uz prelepo more, mir i bez većih gužvi.

Ksamil je specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora.

Poslednjih godina Ksamil je postao jedno od glavnih letovališta u Albaniji i privlači hiljade turista iz čitavog sveta. Ono što je specifično za Ksamil i jug Albanije je da sezona kupanja počinje već krajem aprila i traje do kraja oktobra. Ipak, najtopliji period je od juna do sredine septembra.. Prosečna dnevna temperatura tokom leta je od 28 do 30 stepeni, noćna od 18 do 20 stepeni.

Ksamil, panorama, Albanija, letovanje u Albaniji
Ksamil

Posebno zanimljivo vam može biti ukoliko posetite neko od četiri ostrva u blizini i do kojih se dolazi brodićima.

U Ksamilu nema velikih hotelskih kompleksa, već su u ponudi uglavnom manji hoteli.

Putovanje do Ksamila?

Putovanje od Beograda do Ksamila traje oko 10-11 sati kolima, odnosno nekoliko sati duže ukoliko se putuje autobusom. Primera radi, od Beograda se putuje autoputem do Niša, zatim preko Kuršumlije do granice sa Kosovom (prelaz Merdare), potom kroz Kosovo sve do granice sa Albanijom najvećim delom autoputem, zatim sledi putovanje do Tirane, Drača, nakon čega sledi putovanje magistralom do Sarande. Od Sarande se do Ksamila stiže vrlo brzo. Preporučujemo da pogledate vodič kako putovati do Albanije.

Generalno, veći deo puta je autoput, posebno kroz Srbiju i Kosovo. Postoji i mogućnost putovanja kroz Severnu Makedoniju, što je takođe čest izbor turista iz Srbije. Što se tiče bezbednosti tokom putovanja, nemate razloga ni za najmanju brigu.

Ksamil

Do Ksamila se vrlo lako može doći i preko Grčke, odnosno Krfa jer se nalazi na oko sat vremena brodom od ovog grčkog ostrva. Cena trajekta je 20 evra u jednom pravcu. Ukoliko se opredelite za putovanje avionom preko Krfa, preporučujemo i da pogledate vodič kako doći do juga Albanije preko ostrva Krf.

Plaže u Ksamilu

Već smo rekli da se neke od najlepših plaža kada je u pitanju Albanija nalaze upravo u Ksamilu, ali treba napomenuti da Ksamil nije veliko mesto i da su plaže uglavnom manje, pa gužva nije retkost. Najpopularnije plaže su svakako one koje se nalaze u centru mesta, blizu hotela i restorana, ali možete pronaći i mirnije plaže, bez mnogo ljudi, do kojih se dolazi peške. Takođe, kako su manja ostrva oko Ksamila blizu i kako more nije duboko, do nekih ostrva možete i preplivati.

Restorani u Ksamilu

Jedno od mesta koje naši turisti najčešće preporučuju je Abiori, restoran sa odličnom morskom hranom. Restoran je idealan za one koji vole opuštenu, romantičnu atmosferu, uz pogled na jednu od glavnih plaža u Ksamilu. Od restorana još izdvajamo i restoran Tre Ishujt, tavernu Brothers Fish and meat kao i piceriju Rei & Rai.

Naravno, nemojte propustiti i tradicionalne specijalitete Albanije poput baklave, bureka sa spanaćem, domaćeg sira, školjki ili domaće rakije.

Ksamil, Albanija
Ksamil

Svakako preporučujemo da tokom šetnje kroz Ksamil upoznate i nova mesta za uživanje i izaberete neki od brojnih barova i restorana u gradu.

Cene u Ksamilu

Cene hrane i pića u restoranima:

 • Ručak za 2 osobe u restoranima brze hrane (piće, hrana) – 5€
 • Ručak za 2 osobe u klasičnom restoranu – 18€
 • Domaće pivo (0.5l) – 1€
 • Inostrana piva (0.33l) – 2€
 • Cappuccino – 1.2€
 • Coca cola (gazirana pića) – 1€
 • Voda – 0.5€

Cene hrane i pića u supermarketima:

 • Jaja (pakovanje od 10 komada) – 1.6€
 • Mleko (1l) – 1€
 • Hleb – 0.6€
 • Sir (1kg) – 5€
 • Jabuke (1kg) – 1€
 • Flaša vina – 5€
 • Domaće pivo (0.5l) – 1€
 • Inostrana piva (0.33l) – 1.2€
 • Cigarete (20 komada) – 2.20€

Hoteli i apartmani u Ksamilu

Kada je u pitanju smeštaj u Ksamilu, gostima su na raspolaganju hoteli, apartmani i vile, od kojih se deo nalazi na samoj obali, odnosno odmah do plaža u Ksamilu.

Blue Eye hotel Ksamil

U Ksamilu za sada nema većih hotelskih kompleksa, sa SPA centrima, većim brojem bazena i privatnim plažama, ali je u ponudi niz odličnih, moderno opremljenih hotela. Ukoliko vas interesuju hoteli sa bazenom u Ksamilu, možete pronaći nekoliko dobrih opcija, ali je naša preporuka svakako da, kako je fokus na moru i odličnim plažama, izaberete neki od smeštaja što bliže obali, bez obzira na to da li u ponudi imaju SPA sadržaje i bazene.

Tople preporuke kada su u pitanju hoteli u Ksamilu dajemo za Hotel Heksamil koji u ponudi ima i bazen, Hotel Murati, hotel Artur kao i za apartmane u Vili Vasiliu koja se nalazi na samo 100 metara od plaže.

Cene za najam apartmana kreću se od 20 do 60€, dok su cene za noćenje sa doručkom u hotelima od 30€ pa naviše, zavisno od perioda sezone. Preporučujemo da pogledate i aktuelnu ponudu i aktuelne cene smeštaja u Albaniji gde možete pronaći i kontakt podatke za upite i rezervacije smeštaja na srpskom jeziku.

Prednosti i mane Ksamila

Ukoliko govorimo o prednostima Ksamila kao destinacije za letovanje u Albaniji definitivno je to mir koji dobijate u malom mestu poput Ksamila za letovanje van jula i avgusta. U Ksamilu nema mnogo mesta za izlaske, provod i noćne zabave, pa je zato mesto uglavnom popularno među porodičnim turistima iz Srbije. Napominjemo i da je Ksamil poslednjih godina izuzetno popularan, te su gužve u julu i avgustu velike.

Prednost je svakako i to što u je u malom mestu poput Ksamila sve blizu, pa automobil ili gradski prevoz nećete morati da koristite. Plaže, koje su svakako među najlepšima u Albaniji, se nalaze na najviše 10 minuta peške od smeštaja.

Ksamil Albanija
Ksamil

Za one koji vole više avanture i dinamičnije gradove Ksamil za letovanje definitivno – nije. Ukoliko očekujete žurke do ranih jutarnjih sati ili mesta za izlaske, preporučujemo odlazak u Sarandu. Takođe, mana Ksamila je što i dalje nije dovoljno infrastrukturno izgrađen, pa nema svuda trotoara za šetnju ili dovoljno parking mesta kod plaža.

Dakle, Ksamil je idealan za one koji žele letovanje u malom mestu, sa lepim plažama, kao i one koji vole mir u periodu van sezone.

Ponudu hotela i apartmana u Ksamilu možete pogledati na ovoj stranici.