fbpx

Jadranska obala Albanije

Severni deo albanske rivijere izlazi na Jadransko more i poznat je po peskovitim plažama i plitkoj vodi zbog čega su gradovi na ovom delu obale omiljeni među porodicama sa decom.

Najpoznatije i najposećenije plaže u ovom delu Albanije su Velipolje, Šenđin, Spilje, ali i zaliv Lalzi, dok su od gradova najpopularniji Drač, Golem i Valona koja se nalazi na samoj granici Jadranskog i Jonskog mora. Među turistima popularan je i rt Rodon.

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Velipolje i Šenđin (Shengjin)

Plaža Velipolje je najsevernija plaža jadranske obale Albanije i udaljena je oko 22 kilometra od Skadra. Velipolje je posebno poznato mesto zbog čak 250 sunčanih dana godišnje, a zahvaljujući temperaturi koja je već u maju u proseku viša od 20 stepeni, Velipolje je česta destinacija za goste iz Srbije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine zbog blizine i kraće vožnje.

Velipolje je plaža koja je idealna za porodične odmore jer je prostrana, dugačka čak 4 kilometra i plitkog mora.

Šenđin ili na albanskom Shengjin je peščana plaža koja se nalazi blizu grada Lješ, na oko 8 kilometara udaljenosti. Plaža je, slično Velipolju, poznata po čak 300 sunčanih dana godišnje, ali i specijalitetima i hrani koju možete probati samo u ovom, severnom delu Albanije.

Hotel Adriatik, Drač, Albanija

Drač – omiljeno letovalište na severu Albanije

Drač je dobro poznati grad udaljen oko 39 kilometara od Tirane i najposećeniji primorski grad u Albaniji. Nije neuobičajno da plaže dugačke kilometrima budu preplavljene gostima i turistima jer je Drač, osim po odličnoj lokaciji, prepoznat i kao mesto za dobru zabavu i izlaske.

Plaže su blagog nagiba – odlične za goste koji u Albaniju dolaze na letovanje sa decom. Iako formalno nisu deo Drača, mesta Golem i Mali Robit su se potpuno spojila sa gradom i sada čine širi deo grada Drača. Peščana plaža koja se proteže od centra Drača do Golema dugačka više od 20 kilometara, izbor hotela i mesta za odmor je zaista širok.

Kako su Drač, ali i Golem koncentrisani i građeni uz samu obalu mora, gotovo svi hoteli i apartmani, izuzev onih u centru Drača, nalaze se na samo par minuta od plaža. Ono što turisti iz regiona najčešće biraju jesu all inclusive hoteli, čija je ponuda u Draču prilično bogata i raznovrsna.

Ono što oduševljava goste u Draču i posetioce plaža su peščane plaže, povoljne cene, blagi nagib plaža, mogućnost za dugačke šetnje ili vožnju bicikla, ali i sportove na vodi.

Detaljnije informacije i vodič za putovanje u Drač, možete pročitati u zasebnom tekstu.

Drač, letovanje u Albaniji
Drač tokom večeri

Zaliv Lalzi je još jedan atraktivan deo jadranske obale i predstavlja predivno umetničko delo prirode dužine 7 i po kilometara. Za one koji uživaju u ronjenju, ovaj zaliv je obavezan za posetu. Plaže u zalivu su peskovite, deo i okružen prirodom i redovima visokih borova.

Zaliv Lalzi koji se nalazi severno od Drača i na oko 25 kilometara od Tirane turisti obožavaju jer ima čistu vodu i plaže na kojima se zaista možete odmoriti jer, izuzev u julu i avgustu, nema previše posetilaca.

Drač, letovanje u Draču, Albanija
Drač

Valona je posle Drača najveći primorski grad i veoma važna luka u Albaniji, a uz to je i poznat turistički centar. Zanimljivo je da se ovaj grad nalazi u centralnoj Albaniji, na samoj granici Jadranskog i Jonskog mora. Valona zaslužuje svaku preporuku jer je grad koji spaja i predivne plaže, niz letnjih sadržaja i dobar provod i odlične restorane.

Deo plaža u Valoni i okolini poznat je po stenovitoj obali koja je pogodna za ljude koji vole ronjenje.

Osim na Jadransko, Albanija izlazi i na Jonsko more.

Ponudu hotela i apartmana u Albaniji možete pogledati na stranici Smeštaj u Albaniji.

Valona, Albanija, letovanje u Albaniji
Valona

Rezervacije hotela i apartmana

Morina Beach Hotel

cena po osobi za noć90€

Radhime, Valona
Hotel na plaži
All inclusive po osobi
Dostupno za rezervaciju

Amara Hotel

cena po osobi za noć80€

Drač
Hotel na plaži
All inclusive po osobi
Dostupno za rezervaciju

Delight Hotel

cena po osobi za noć95€

Drač
450 metara od plaže
All inclusive po osobi
Dostupno za rezervaciju