Jadranska obala Albanije

Severni deo albanske rivijere izlazi na Jadransko more i poznat je po peskovitim plažama i plitkoj vodi zbog čega su gradovi na ovom delu obale omiljeni među porodicama sa decom.

Najpoznatije i najposećenije plaže u ovom delu Albanije su Velipolje, plaže Šenđin, Golemi, Spilje, ali i zaliv Lalzi i plaže u gradovima Valona i Drač. Među turistima popularan je i rt Rodon.

Obala Valone

Plaža Velipolje je najsevernija plaža jadranske obale Albanije i udaljena je oko 22 kilometra od Skadra. Velipolje je posebno poznato mesto zbog čak 250 sunčanih dana godišnje, a zahvaljujući temperaturi koja je već u maju u proseku viša od 20 stepeni, Velipolje je omiljena destinacija za goste iz Srbije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine zbog blizine i kraće vožnje.

Velipolje je plaža koja je idealna za porodične odmore jer je prostrana, dugačka čak 4 kilometra i plitkog mora.

Šenđin je sjajna peščana plaža koja se nalazi blizu grada Lješ, na oko 8 kilometara udaljenosti. Plaža je, slično Velipolju, poznata po čak 300 sunčanih dana godišnje, ali i specijalitetima i hrani koju možete probati samo u ovom delu Albanije.

Jadransko more, Albanija

Drač je dobro poznati grad udaljen oko 39 kilometara od Tirane i najposećeniji primorski grad u Albaniji. Nije neuobičajno da plaže dugačke kilometrima budu preplavljene gostima i turistima jer je Drač, osim po odličnoj lokaciji, prepoznat i kao mesto za dobru zabavu i izlaske.

Plaže su blagog nagiba – odlične za goste koji u Albaniju dolaze na letovanje sa decom. Plaže Golemi i Mali Robi poznatije su od plaža Drača i vrlo su blizu jedna druge. Ono što oduševljava goste u Draču i posetioce plaža su kristalno čisto more, beli pesak, mogućnost za dugačke šetnje ili vožnju bicikla, ali i sportove na vodi.

Jadransko more Albanija

Spilje je još jedna od lepših plaža Albanije koji mnogi nazivaju rajskom plažom jer je okružena izvanrednim prirodnim predelima i četinarima. Spilje je blizu Drača, a idealna je za one koji vole perfektno čistu morsku vodu i okruženost prirodom i mirom.

Ukoliko želite posetu plažama sa dubljom morskom vodom, možete posetiti plaže severno od Drača.

Obala Valone

Zaliv Lalzi je još jedan atraktivan deo jadranske obale i predstavlja predivno umetničko delo prirode dužine 7 i po kilometara. Za one koji uživaju u ronjenju, ovaj zaliv je obavezan za posetu! Plaže u zalivu su peskovite, deo i okružen prirodom i redovima visokih borova.

Zaliv Lalzi koji se nalazi severno od Drača i na oko 25 kilometara od Tirane turisti obožavaju jer ima izvanredno čistu vodu i plaže na kojima se zaista možete odmoriti jer nema previše posetilaca.

Valona je posle Drača najveći primorski grad i veoma važna luka u Albaniji, a uz to je i poznat turistički centar. Valona zaslužuje svaku preporuku jer je grad koji spaja i predivne plaže, niz letnjih sadržaja i dobar provod i odlične restorane.

Deo plaža u Valoni i okolini poznat je po stenovitoj obali koja je pogodna za ljude koji vole ronjenje.

Osim na Jadransko, Albanija izlazi i na Jonsko more.