10 najlepših plaža u Albaniji

Albanija je poslednjih nekoliko godina sve popularnija destinacija za letovanje, kako gostiju iz regiona i sveta, tako i turista iz Srbije. Srpski turisti ne kriju oduševljenje Albanijom koja, iako postaje sve popularnija, i dalje ima veliki broj mesta na obali Jonskog i Jadranskog mora sa izvanrednom prirodom i prelepim, prostranim plažama bez previše turista.

Albanska obala ima više od 300 sunčanih dana godišnje i idealna je za odmor gostiju iz Srbije – i zbog blizine i zbog sjajnih plaža, posebno na jonskoj obali. Predstavljamo 10 najlepših plaža i mesta na albanskoj obali koja će vam se sigurno dopasti!

Dhermi

Dhermi je jedno od najpoznatijih mesta u Albaniji – plaža sa belim peskom i neverovatno čistom i tirkiznom bojom morske vode. Ova plaža se nalazi u južnom delu Albanije, na pola puta između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more.

Dhermi je jedna od najdužih plaža i jedna od posećenijih, ali je na njoj uvek moguće pronaći svoje mesto i svoj mir. Takođe, Dhermi je poznato mesto i za dobar noćni provod i dnevne žurke na plaži.

Plaža Dhermi

Drymades

Za plažu Drymades koja se nalazi odmah do plaže Dhermi mnogi naši turisti kažu da je najlepša u Albaniji. Plaža se nalazi u maloj uvali jer je okružuju stene, a iako je jedna od lepših, retko je prenatrpana turistima pa je na plaži Drymades moguće istinski odmoriti i relaksirati se.

Drymades plaža, foto: drymades.al

Gjipe

Plaža Gjipe (Đipe) je okružena planinama i prelepom prirodom, zbog čega je idealna za one koji traže mir i mesto za potpunu relaksaciju. Ovo mesto se takođe nalazi na potezu između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more. Ono što dodatno doprinosi tome da ova plaža nikada nije prenatrpana turistima je što se od puta do ove plaže dolazi hodom u trajanju od skoro 30 minuta, ali iako ćete morati da pešačite, sve vreme će vas pratiti prelepi pejzaži i pogled na Jonsko more.

Blizu plaže Gjipe nalazi se i prelepa plaža Jale.

Plaža Gjipe

Pasqyra

Pasqyra ili plaža Mirror se nalazi blizu Sarande, na putu ka Ksamilu. Iako nije u pitanju velika plaža, Pasqyra se na listi najlepših plaža Albanije nalazi zahvaljujući divnoj obali, tirkiznoj boji vode i prirodnom okruženju. Ova plaža je popularnija među lokalnim stanovništvom, zbog čega se gužve na plaži Pasqyra retko sreću.

Plaža Pasqyra

Plaže u Draču

Drač se nalazi u severnom delu Albanije i izlazi na Jadransko more. Plaže u Draču su izuzetno prostrane, protežu se kilometrima pa iako je ovo mesto jedno od popularnijih, uvek je moguće pronaći slobodnu ležaljku ili svoje mesto.

Iako je u pitanju Jadransko more, temperatura mora gotovo da je ista kao i na jugu Albanije, a u Draču možete pronaći kako peščane, tako i šljunkovite i kamene plaže.

Plaže u Ksamilu

Za Ksamil koji se nalazi na samom jugu Albanije, pri granici sa Grčkom, mnogi turisti i svetski mediji kažu da je prava evropska egzotika. Tirkizna boja mora, beli pesak i topla morska voda razlog su što je Ksamil jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Rajske plaže u Ksamilu tokom leta ipak su, zahvaljujući upravo svojoj lepoti, prilično popunjene, pa je tokom jula i avgusta vrlo teško pronaći slobodno mesto za peškir ili ležaljku.

Himara

Himara, iako je poslednjih godina sve popularnija, nije izgubila svoj šarm, lepotu i mir. Plaža se nalazi blizu Valone i Sarande, a važi za jednu od lepših zahvaljujući prirodnom okruženju, čistom i bistrom moru. 

Himara

Borsh

Borsh je najveća plaža u Albaniji – 7 kilometara duga plaža nalazi se severno od Sarande. Plaža je peščana, a okružena je divnom prirodom i velikim brojem stabala maslina. Iako je jedna od najvećih i najlepših, plaža je jedna od onih na kojima se zaista možete opustiti i uživati bez gužve.

Plaža Borsh, Foto: intoalbania.com

Livadhi

Ako posećujete Himaru i okolinu, onda ne treba propustiti i plažu Livadhi.

Livadhi je takođe, poput Borsha, jedna od dužih i većih plaža, a postala je popularna zahvaljujući tirkiznoj i čistoj morskoj vodi. Brojni restorani i kafići nalaze se duž cele plaže.

Plaža Livadhi; foto: visithimara.al

Lukova

Lukova je jedna od popularnijih plaža u Albaniji, a posebno u južnom delu zemlje. Otvoreno more, sitan pesak i pogled na Krf pružiće vam potpuno uživanje i mir na Lukovi.

Foto: all-about-himara.com

Koju god od plaža da odaberete, kao i mesto u kome ćete biti smešteni – nećete pogrešiti. Gosti iz Srbije izuzetno su dobrodošli u Albaniji, a zahvaljujući blizini, vrlo povoljnim cenama i prelepoj obali, Albanija može biti i vaša destinacija za letovanje.

Preporučujemo da pogledate koje su to sve popularne destinacije u Albaniji, kao i da pročitate na koji način se putuje od Srbije do Albanije.