fbpx

10 najlepših plaža u Albaniji

Albanija je poslednjih nekoliko godina sve popularnija destinacija za letovanje, kako gostiju iz regiona i sveta, tako i turista iz Srbije. Srpski turisti ne kriju oduševljenje Albanijom koja, iako postaje sve popularnija, i dalje ima veliki broj mesta na obali Jonskog i Jadranskog mora sa izvanrednom prirodom i prelepim, prostranim plažama bez previše turista.

Albanska obala ima više od 300 sunčanih dana godišnje i idealna je za odmor gostiju iz Srbije – i zbog blizine i zbog sjajnih plaža, posebno na jonskoj obali. Predstavljamo 10 najlepših plaža i mesta na albanskoj obali koja će vam se sigurno dopasti!

Dhermi

Dhermi je jedno od najpoznatijih mesta u Albaniji – plaža sa sitnim šljunkom i neverovatno čistom i tirkiznom bojom morske vode. Ova plaža se nalazi u južnom delu Albanije, na sredini puta između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more.

Dhermi je jedna od dužih plaža i jedna od posećenijih, ali je na njoj uvek moguće pronaći svoje mesto i svoj mir. Takođe, Dhermi je poznato mesto i za dobar noćni provod i dnevne žurke na plaži.

Plaža Dhermi

Drymades

Za plažu Drymades koja se nalazi odmah do plaže Dhermi mnogi naši gosti kažu da je jedna od lepših, iako za ovu plažu mnogi ne znaju. Plaža se nalazi u maloj uvali jer je okružuju stene, a iako je jedna od lepših, retko je prenatrpana turistima pa je na plaži Drymades moguće istinski odmoriti i relaksirati se.

Drymades plaža, foto: drymades.al

Gjipe

Plaža Gjipe (Đipe) je okružena planinama i prelepom prirodom, zbog čega je idealna za one koji traže mir i mesto za potpunu relaksaciju. Ovo mesto se takođe nalazi na potezu između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more. Ono što dodatno doprinosi tome da ova plaža nikada nije prenatrpana turistima je što se od puta do ove plaže dolazi hodom u trajanju od skoro 30 minuta, ali iako ćete morati da pešačite, sve vreme će vas pratiti prelepi pejzaži i pogled na Jonsko more.

Blizu plaže Gjipe nalazi se i prelepa plaža Jale.

Plaža Gjipe

Pasqyra

Pasqyra ili plaža Mirror se nalazi blizu Sarande, na putu ka Ksamilu. Iako nije u pitanju velika plaža, Pasqyra se na listi najlepših plaža Albanije nalazi zahvaljujući divnoj obali, tirkiznoj boji vode i prirodnom okruženju.

Plaža Pasqyra

Shpella E Pellumbave

Shpella E Pellumbave je plaža koja se nalazi odmah pored plaže Pasqyra, na potezu između Sarande i Ksamila. U pitanju je plaža koja važi za jednu od najlepših u ovom delu Albanije.

Plaža je dugačka nekoliko stotina metara, okrenuta je ka otvorenom moru, te su talasi često veći nego na drugim plažama. Dolazak do plaže Shpella E Pellumbave je takođe vrlo interesantan jer se do plaže dolazi isključivo hodom. Pri dolasku do plaže i spustu niz kamene stepenice ka plaži, pruža se neverovatan pogled na Jonsko more, Krf i okolinu Sarande i Ksamila.

Na plaži se nalazi i manji restoran, dok je za hranu tu restoran na plaži odmah pored, na plaži Pasqyra.

Plaže u Ksamilu

Za Ksamil koji se nalazi na samom jugu Albanije, pri granici sa Grčkom, mnogi turisti i svetski mediji kažu da je prava evropska egzotika. Tirkizna boja mora, beli pesak i topla morska voda razlog su što je Ksamil jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Rajske plaže u Ksamilu tokom leta ipak su, zahvaljujući upravo svojoj lepoti, prilično popunjene, pa je tokom jula i avgusta vrlo teško pronaći slobodno mesto za peškir ili ležaljku.

Himara

Himara, iako je poslednjih godina sve popularnija, nije izgubila svoj šarm, lepotu i mir. Plaža se nalazi na potezu između Sarande i Valone, a važi za jednu od lepših zahvaljujući prirodnom okruženju, čistom i bistrom moru. 

Himara

Borsh

Borsh je najveća plaža u Albaniji – 7 kilometara duga plaža nalazi se severno od Sarande. Plaža je peščana, a okružena je divnom prirodom i velikim brojem stabala maslina. Iako je jedna od najvećih i najlepših, plaža je jedna od onih na kojima se zaista možete opustiti i uživati bez gužve. Na ovoj plaži je posebno popularan hotel Blue Days.

Plaža Borsh, Foto: intoalbania.com

Livadhi

Ako posećujete Himaru i okolinu, onda ne treba propustiti i plažu Livadhi.

Livadhi je takođe, poput Borsha, jedna od dužih i većih plaža, a postala je popularna zahvaljujući tirkiznoj i čistoj morskoj vodi. Brojni restorani i kafići nalaze se duž cele plaže.

Plaža Livadhi; foto: visithimara.al

Plaže u Draču

Drač se nalazi u severnom delu Albanije i izlazi na Jadransko more. Plaže u Draču su izuzetno prostrane, protežu se kilometrima pa iako je ovo mesto jedno od popularnijih, uvek je moguće pronaći slobodnu ležaljku ili svoje mesto. Iako je Drač primarno popularan među onima koji su ljubitelji all inclusive hotelskih kompleksa sa bazenima, gde je more ipak manje u fokusu, dobra stvar plaža u Draču je što imaju izuzetno blag nagib mora.

Iako je u pitanju Jadransko more, temperatura mora gotovo da je ista kao i na jugu Albanije, a u Draču možete pronaći kako peščane, tako i šljunkovite i kamene plaže.

Koju god od plaža da odaberete, kao i mesto u kome ćete biti smešteni – nećete pogrešiti. Gosti iz Srbije izuzetno su dobrodošli u Albaniji, a zahvaljujući blizini, vrlo povoljnim cenama i prelepoj obali, Albanija može biti i vaša destinacija za letovanje.

Preporučujemo da pogledate koje su to najpopularnija letovališta u Albaniji, kao i da pročitate na koji način se putuje od Srbije do Albanije. Ukoliko ste u potrazi za smeštajem, preporučujemo da pogledate stranicu hotela i apartmana u Albaniji.