fbpx

10 najlepših plaža u Albaniji

Albanija je poslednjih nekoliko godina sve popularnija destinacija za letovanje, kako gostiju iz regiona i sveta, tako i turista iz Srbije. Srpski turisti ne kriju oduševljenje Albanijom koja, iako postaje sve popularnija, i dalje ima veliki broj mesta na obali Jonskog i Jadranskog mora sa izvanrednom prirodom i prelepim, prostranim plažama bez previše turista.

Predstavljamo vam najlepše plaže Albanije i mesta na albanskoj obali koja će vam se sigurno dopasti!

Plaža Pasqyra, Saranda

Možda će Vam biti interesantno:

Dhermi

Dhermi je jedno od najpoznatijih mesta u Albaniji – mesto koje ima plažu sa sitnim šljunkom i neverovatno čistom i tirkiznom bojom morske vode. Ovo mesto se nalazi u južnom delu Albanije, na sredini puta između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more.

Dhermi je jedna od dužih plaža i jedna od posećenijih, posebno tokom centralnog dela sezone. Takođe, Dhermi je poznato mesto i za dobar noćni provod i dnevne žurke na plaži.

Dhermi, Albanija, more u Albaniji
Dhermi

Ukoliko niste ljubitelj gužvi, preporučujemo posetu u periodu van centralnog dela sezone – u junu i septembru kada je ova plaža idealna za pravi odmor. Sa druge strane, ukoliko volite dobar provod, Dhermi je jedna od najboljih opcija na albanskoj rivijeri.

Drymades

Za plažu Drymades koja se nalazi odmah do plaže Dhermi mnogi naši gosti kažu da je jedna od lepših, iako najčešće nije na listama najpopularnijih u Albaniji. Plaža je okružena stenovitim reljefom, a najčešće na njoj nema većih gužvi pa je na plaži Drymades moguće istinski odmoriti i relaksirati se.

Drymades
Drymades plaža, foto: drymades.al

Ono što je važno znati je da Drymades plaža ima i deo sa šljunkom, ali i deo sa sitnim peskom. Dakle, odlična opcija i za ljubitelje peska i šljunka na plaži!

Plaže u Sarandi i okolini

Iako nije u pitanju samo jedna plaža, Saranda i okolina apsolutno su neizostavni delovi albanskog primorja koji zaslužuju preporuku kada su u pitanju plaže. Saranda se može pohvaliti nekim od zaista lepih gradskih plaža, međutim, one najlepše se nalaze na obodu grada ili na nekih desetak do dvadeset minuta vožnje od samog grada.

Saranda, hotel Epirus

Što se tiče plaža u gradu toplo vam preporučujemo posetu plažama Mango i Flamingo, kao i African plaži i plaži hotela Epirus i Andon Lapa. Kako su u pitanju plaže koje se nalaze u samom gradu, tokom centralnog dela sezone, u julu i avgustu, nemojte se čuditi pomalo većim gužvama.

Od plaža koje se nalaze u blizini grada, toplu preporuku dajemo za plažu Krorez, a koja važi za jednu od ubedljivo najlepših na jugu Albanije i do koje se dolazi jedino brodićima iz Sarande, te na njoj najčešće nema većih gužvi. Preporučujemo da pogledate neki od dnevnih izleta koji lokalne agencije organizuju do plaže Krorez.

Krorez, plaže Albanija, letovanje u Albaniji
Plaža Krorez kod Sarande

Takođe, toplu preporuku dajemo i za prelepe plaže Pasqyra i Shpella e Pellumbave.

Pasqyra i Shpella e Pellumbave

Pasqyra ili plaža Mirror se nalazi blizu Sarande, na putu ka Ksamilu. Iako nije u pitanju velika plaža, Pasqyra se na listi najlepših plaža Albanije nalazi zahvaljujući divnoj obali, tirkiznoj boji vode i prirodnom okruženju.

Pasqyra Mirror plaža
Plaža Pasqyra

Shpella E Pellumbave je plaža koja se nalazi odmah pored plaže Pasqyra, na potezu između Sarande i Ksamila. U pitanju je plaža koja važi za jednu od najlepših u ovom delu Albanije.

Shpella E Pellumbave
Photo: thebudgetsavvytravelers.com

Plaža je dugačka nekoliko stotina metara, okrenuta je ka otvorenom moru, te su talasi često veći nego na drugim plažama. Dolazak do plaže Shpella E Pellumbave je takođe vrlo interesantan jer se do plaže dolazi isključivo hodom. Pri dolasku do plaže i spustu niz kamene stepenice ka plaži, pruža se neverovatan pogled na Jonsko more, Krf i okolinu Sarande i Ksamila.

Plaža Shpella e Pellumbave

Na plaži se nalazi i manji restoran, dok je za hranu tu restoran na plaži odmah pored, na plaži Pasqyra. Ukoliko planirate odlazak do neke od ovih plaža, preporučujemo da pročitate detaljniji vodič kako doći do plaža Pasqyra i Shpella e Pellumbave.

Gjipe

Plaža Gjipe (Đipe) je okružena planinama i prelepom prirodom, zbog čega je idealna za one koji traže mir i mesto za potpunu relaksaciju. Ovo mesto se takođe nalazi na potezu između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more. Ono što dodatno doprinosi tome da ova plaža nikada nije prenatrpana turistima je što se od puta do ove plaže dolazi hodom u trajanju od skoro 30 minuta, ali iako ćete morati da pešačite, sve vreme će vas pratiti prelepi pejzaži i pogled na Jonsko more.

Blizu plaže Gjipe nalazi se i prelepa plaža Jale.

Gjipe plaža, plaže u Albaniji
Gjipe plaža

Još jedna od dobrih stvari kada je u pitanju plaža Gjipe je i kamp koji se nalazi u blizini, a koji može biti vaša destinacija za noćenje nedaleko od same plaže.

Plaže u Albaniji, Jale plaža, beach
Plaža Jale

Plaže u Ksamilu

Za Ksamil koji se nalazi na samom jugu Albanije, pri granici sa Grčkom, mnogi turisti i svetski mediji kažu da je prava evropska egzotika. Tirkizna boja mora, beli pesak i topla morska voda razlog su što je Ksamil jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Rajske plaže u Ksamilu tokom leta ipak su, zahvaljujući upravo svojoj lepoti, prilično popunjene, pa je tokom jula i avgusta vrlo teško pronaći slobodno mesto za peškir ili ležaljku.

Ksamil
Ksamil

Uprkos tome što su plaže tokom centralnog dela sezone u Ksamilu poprilično popunjene, Ksamil je odlična opcija za porodične goste jer je nagib plaža izuzetno blag, a zahvaljujući pesku i prelepim plažama, najmlađim turistima je uvek zabavno.

Naša topla preporuka je i da posetite neko od nekoliko manjih ostrva u blizini do kojih se može doći pedalinama ili brodićima za samo nekoliko minuta. Preporučujemo da posetite malu plažu kod dva ostrva koja razdvaja samo plićak i koja nazivaju “Blizancima”.

Himara

Himara, iako je poslednjih godina sve popularnija, nije izgubila svoj šarm, lepotu i mir. Ovo mesto se nalazi na potezu između Sarande i Valone, poslednjih godina je u intenzivnom razvoju i ima nekoliko plaža koje su veoma čiste, a nalaze se u blizini brojnih hotela i apartmana.

Himara, Albanija
Himara

Himara ima svega nekoliko hiljada stanovnika, malo šetalište sa brojnim zabavnim sadržajima za decu, restoranima i kafićima, kao i plaže sa šljunkom i peskom. Ovo mesto najčešće biraju oni koji su ljubitelji nešto mirnijeg odmora, čak i u toku centralnog dela sezone.

Borsh

Borsh je najveća plaža u Albaniji – 7 kilometara duga plaža nalazi se južno od Himare, u pravcu ka Sarandi. Plaža je sa sitnim šljunkom, a okružena je divnom prirodom i velikim brojem stabala maslina. Iako je jedna od najvećih i najlepših, plaža je jedna od onih na kojima se zaista možete opustiti i uživati bez gužve jer na ovoj plaži nema mnogo zabavnih sadržaja. Na ovoj plaži je posebno popularan hotel Blue Days.

Plaža Borsh
Plaža Borsh, Foto: intoalbania.com

Ukoliko imate vremena, toplo preporučujemo i posetu Tvrđavi Borsh koja se nalazi nedaleko od same plaže.

Livadhi

Ako posećujete Himaru i okolinu, onda ne treba propustiti i plažu Livadhi.

Livadhi je, poput plaže Borsh, jedna od dužih i većih plaža, a postala je popularna zahvaljujući tirkiznoj i čistoj morskoj vodi. Brojni restorani i kafići nalaze se duž cele plaže.

Livadhi plaža, beach, Albanija more
Plaža Livadhi

Još predloga za posetu plažama

Plaže u Draču

Drač se nalazi u severnom delu Albanije i izlazi na Jadransko more. Plaže u Draču su izuzetno prostrane, protežu se kilometrima pa iako je ovo mesto jedno od popularnijih, uvek je moguće pronaći slobodnu ležaljku ili svoje mesto. Iako je Drač primarno popularan među onima koji su ljubitelji all inclusive hotelskih kompleksa sa bazenima, gde je more ipak manje u fokusu, dobra stvar plaža u Draču je što imaju izuzetno blag nagib mora.

Iako je u pitanju Jadransko more, temperatura mora gotovo da je ista kao i na jugu Albanije, a u Draču možete pronaći kako peščane, tako i šljunkovite i kamene plaže.

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Narta plaža kod Valone

Plaža Narta se nalazi nedaleko od Valone i jedna je od lepših plaža u centralnom delu albanske obale. U pitanju je plaža na kojoj najčešće nema većih talasa, te je popularna među porodičnim gostima sa decom.

Narta, lagoon, Albanija, narta plaža
Oblast oko Narta lagune i Zvernec plaže

Orikum

Orikum je još jedno od mesta u centralnom delu Albanije koje je poslednjiih godina izuzetno popularno među našim turistima. U pitanju je malo mesto nedaleko od Valone, sa brojnim restoranima i kafićima, apartmanima i hotelima lociranih nadomak plaža, kao i veći broj plaža, najčešće sa šljunkom.

Plaža Orikum

Koju god od plaža da odaberete, kao i mesto u kome ćete biti smešteni – nećete pogrešiti. Gosti iz Srbije izuzetno su dobrodošli u Albaniji, a zahvaljujući blizini, vrlo povoljnim cenama i prelepoj obali, Albanija može biti i vaša destinacija za letovanje.

Za još detalja o letovanju u Albaniji kliknite na neki od linkova u nastavku: