fbpx

Letovanje u Albaniji avionom preko ostrva Krf

Albanija, kao zemlja u našem okruženju, poslednjih nekoliko godina je izuzetno popularna među turistima iz Srbija, ali i čitavog regiona i uveliko predstavlja jednu od glavnih destinacija za letovanje gostiju iz Srbije, uz već tradicionalne zemlje poput Grčke, Crne Gore ili Hrvatske.

Iako do letovališta najčešće putujemo sopstvenim prevozom, najkomforniji način putovanja je svakako putovanje avionom. Direktni letovi iz Srbije do Albanije za sada postoje samo sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i to do Tirane, jednog od dva međunarodna aerodroma u Albaniji.

Borsh plaža
Plaža Borsh, Foto: intoalbania.com

Let od Beograda do Tirane idealan je ukoliko letujete na severu zemlje, u letovalištima Drač, Golem ili eventualno u Valoni, jer se Tirana nalazi na oko sat vremena od Drača i na oko dva sata od Valone.

Sa druge strane, ukoliko želite letovanje na jugu zemlje, u Sarandi, Ksamilu ili nekom drugom letovalištu na obali Jonskog mora, od Tirane će nakon sletanja biti potrebna vožnja od tri pa sve do pet sati, za dolazak do samog juga zemlje.

Zato za vas imamo preporuku kako iz Srbije doći do juga Albanije avionom, na najjednostavniji i najpovoljniji način. Verovali ili ne, ali jeftine avio karte možete kupiti i za samo 5€ po pravcu. Da, dobro ste pročitali. Evo i detalja.

Albanija avionom preko Krfa

Krf je poznato grčko ostrvo, u zapadnom delu zemlje i koje je po dužini dugačko čak 64 kilometra. Ovo veliko ostrvo jednim svojim delom izuzetno je blizu Ksamilu, na oko jedan kilometar vazdušnom linijom, odnosno par kilometara od grada Sarande. Upravo zbog blizine i zahvaljujući trajektnim linijama, Krf je izuzetno dobro povezan sa letovalištima na jugu Albanije.

Corfu, Krf, Albanija
Zakintos, Krf

Ukoliko se opredelite za putovanje do Albanije preko Krfa, ovo će biti i idealna prilika da noć ili dve provedete i na ovom grčkom ostrvu, idealno u glavnom i najvećem ostrvskom gradu – Kerkiri (Kerkyra).

Kako se aerodrom Krf nalazi na samo par minuta kolima ili autobusom od centra Kerkire, snalaženje po gradu ali i sam obilazak neće biti komplikovani.

Kada govorimo o letovima iz Srbije do Krfa, oni su mogući sa aerodroma u Beogradu i Nišu. 

Letovi od Beograda do Krfa

Redovne avionske linije od Beograda do Krfa nažalost nema, međutim, tokom leta su nam na raspolaganju sezonski letovi, kao i čarter letovi beogradskih turističkih agencija. Napominjemo da kada govorimo o dve opcije za odlazak avionom do Krfa, a potom i do Albanije, opcija putovanja iz Beograda je najčešće skuplja u odnosu na varijantu sa letom iz Niša.

Avion Beograd Krf

Cene povratnih avionskih karata od Beograda do Krfa variraju, ali se uglavnom kreću od 150 do 250€, zavisno od aviokompanije, turističke agencije i perioda putovanja. Preporučujemo da redovno pratite ponude kompanija i agencija i iskoristite eventualne popuste za rano bukiranje.

Letovi od Niša do Krfa

Opcija koja je najčešće povoljnija, ali zahteva odlazak do Niša za slučaj da ne živite u južnom delu Srbije, je svakako let sezonskom linijom od Niša do Krfa koju obavlja low cost kompanija RyanAir. U pitanju je sezonska, letnja linija koju ova aviokompanija obavlja od 2021. godine i koja je već najavljena i za sezonu 2022. godine, za šta je već moguće kupiti avionske karte.

Albanija avionom preko Krfa

Ukoliko redovno pratite ponude i popuste aviokompanija, možete kupiti kartu u jednom pravcu za samo 5€ (dokaz na fotografiji ispod). Istina, u pitanju je cena karte bez većeg prtljaga, ali i uz doplatu kofera, ova cena je i dalje znatno povoljnija od opcija sa letom do Tirane ili do Krfa iz Beograda. Naravno, cena od 5€ je izuzetak i treba je zaista ubosti, ali je važno znati da se redovne cene povratnog leta kreću od 20 do 30€ (bez većeg kofera).

Ryanair, Niš Krf let, avionska karta
Cena za 3 avionske karte u jednom pravcu: Niš – Krf

Treba napomenuti i da ukoliko putujete iz drugih gradova Srbije, ne treba zaboraviti na cenu transfera od vašeg grada do aerodroma Niš i koja je najčešće 10€ po osobi po pravcu.

Let iz Niša traje oko sat vremena, a radi jednostavnijeg snalaženja po dolasku, ne zaboravite da se vremenska zona Grčke razlikuje u odnosu na Srbiju i Albaniju.

Letovi od Beograda do Krfa

Osim mogućnosti putovanja uz low cost aviokompaniju RyanAir iz Niša, postoji i sezonska linija koju obavlja AirSerbia između Beograda i Krfa. Cene letova jesu za nijansu više, ali ukoliko putujete iz Beograda ili sa severa Srbije, opcija putovanja iz Beograda je svakako pogodnija.

Prevoz od i do Aerodroma Beograd

Krf – Albanija

Kada sletite na Krf, stižemo do sledećeg koraka. Prelazak sa ostrva Krf do grada Sarande u Albaniji.

Luka u Kerkiri, na Krfu, se nalazi na ovoj lokaciji, na oko 10 minuta od aerodroma. Preporučuje se da na terminalu luke budete oko sat vremena pre polaska trajekta. U toku letnje sezone polazaka ima veoma često i tačan raspored možete pogledati na sajtu Finikas lines. Nemojte da vas začudi što neki polasci stižu kasnije, a neki ranije. Razlog je što deo polazaka obavlja trajekt, koji putuje sporije jer prevozi i vozila, dok deo polazaka obavlja brodić samo za putnike.

Trajekt – cene i kupovina karte

Cena karte za prevoz u jednom smeru tokom letnje sezone (1.7. – 15.9.) je 24€, dok je van letnje sezone cena 19€. Cena karte za decu je 13, odnosno 9€, dok je cena za prevoz vozila 42€ tokom cele godine.

Kupovinu karte vršite u poslovnici Finikas Lines koja se nalazi na minut od luke, ali preporučujemo da unapred putem njihovog sajta izvršite rezervaciju karte, za slučaj da u periodu vašeg putovanja bude veće interesovanje.

Saranda, letovanje u Albaniji
Saranda

Avionom do juga Albanije – Preko Tirane ili Krfa?

Za kraj ovog vodiča, sumiramo nekoliko opcija za dolazak do juga Albanije avionom.

Opcija 1: Beograd – Tirana – jug Albanije

Ukupna cena: 150€ (let iz Beograda + autobus do juga Albanije)

Trajanje putovanja: 7h (1.5h let iz Beograda + transfer od aerodroma + 5h putovanje do juga Albanije)

Zaključak: Cena je solidna, međutim, jako se dugo putuje od Tirane do juga Albanije i put je naporan. Let do Tirane je odlična opcija ukoliko letujete na severu Albanije (Drač, Golem).

Opcija 2: Beograd – Krf – jug Albanije

Ukupna cena: 250€ (let iz Beograda + trajekt do Sarande)

Trajanje putovanja: 4h (1.5h let iz Beograda + 2h trajekt do Sarande)

Zaključak: Viša cena, ali kraće putovanje uz odličan komfor. Četiri sata uključuju i transfer od aerodroma na Krfu i čekanje na polazak trajekta.

Opcija 3: Niš – Krf – jug Albanije

Ukupna cena: 130€ (let iz Niša sa prtljagom + trajekt do Sarande)

Trajanje putovanja: 3.5h (1h let iz Niša + 2h trajekt do Sarande)

Zaključak: Odlična cena, odlično vreme trajanja putovanja do juga Albanije. Ukoliko putujete iz drugih gradova Srbije, na cenu treba dodati još 20€ za transfere od vašeg grada do aerodroma u Nišu.

Ksamil, Jonsko more, Albanija
Ksamil

Jug Albanije – Šta posetiti?

Ne treba podsetiti i šta od gradova, plaža i lokaliteta obavezno treba posetiti ukoliko putujete na jug Albanije. 

Jonska obala Albanije ima čak 300 sunčanih dana godišnje i upravo zbog toga je u ovom delu Albanije kupanje moguće već od maja, pa sve do oktobra. Jonski deo obale poznat je po neverovatno čistim vodama i tirkiznim plažama.

Najpopularnija mesta za letovanje na albanskoj obali Jonskog mora su Saranda, Ksamil, Himara, Dhermi i Valona, kao i manja mesta u blizini ovih gradova.

Hotel Blue Days, Borsh

Primera radi, Saranda, kao jedno od najpoznatijih letovališta, je grad sa oko 40 hiljada stanovnika na jugu Albanije, blizu granice sa Grčkom. Saranda ima dugačko šetalište, lepe plaže, moderne hotele i mnogi za ovo mesto kažu da podseća na Budvu pre desetak godina. Saranda je odličan izbor i za porodične goste koji dolaze sa decom i za mlade turiste koji su željni dobrog provoda.

Kada su u pitanju manja mesta poput Himare, Dhermija ili Ksamila, možemo reći da ukoliko ste u potrazi za mestom koje je mirno, bez mnogo gužvi, ukoliko izaberete bilo koje od ova tri gradića – nećete pogrešiti. Napominjemo da u Ksamilu može biti gužvi u drugoj polovini jula ili u avgustu. Sva tri mesta uglavnom su popularna među porodičnim turistima.

Smeštaj u Albaniji

Cene hotela i apartmana u gradovima i letovalištima na jonskoj obali Albanije kreću se od 20 do 50 evra za najam apartmana za četiri osobe po danu za apartmanski smeštaj, odnosno oko 60€ za dve osobe za noćenje sa doručkom u nekom od hotela.

El Primero hotel Saranda

Preporučujemo da sve detalje pogledate na stranici smeštaj u Albaniji, gde možete pronaći najbolje hotele i apartmane u ponudi i rezervisati smeštaj po najnižoj ceni uz kompletnu komunikaciju na srpskom jeziku putem sajta Albanija.rs.