fbpx

Sever ili jug Albanije – Koje letovalište izabrati?

Ukoliko na letovanje u Albaniju putujete po prvi put ili ste do sada imali prilike da posetite samo jedno letovalište, često pitanje među turistima je – koji deo Albanije je bolji za letovanje, jadranska ili jonska obala? Iako svako ima svoje preferencije, postoje detalji o obe regije koje je važno znati, a koje vam mogu pomoći pri izboru mesta za letovanje.

Zato smo za vas izdvojili sve prednosti i mane, kako severa, odnosno Drača, Golema, Šenđina, tako i juga, mesta Ksamil, Saranda, Himara, Valona i drugih.

Ksamil, Jonsko more, Albanija
Ksamil

Ukratko o severu i jugu Albanije

Glavna letovališta na severu Albanije su Drač i Golem, ali u poslednjih nekoliko godina i malo mesto Šenđin (Shengjin) pri granici sa Crnom Gorom. Sa druge strane, najposećenija mesta na jugu su Saranda, Ksamil, Himara, ali i Valona koja se nalazi u centralnom delu morske obale Albanije.

Važno je znati i da sever Albanije izlazi na Jadransko more, letovališta na jugu na Jadransko, dok se Valona nalazi na samoj granici Jadrana i Jonskog mora.

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Takođe, do severa Albanije se, primera radi, od Beograda putuje oko 7-8 sati, do letovališta na jugu oko 11-12 sati. Ukoliko putujete preko Kosova, što je i najčešća trasa putovanja, dobar deo puta je autoput. Detalje o tome kako se putuje do Albanije čitajte u članku na ovom linku.

Ukoliko ste u potrazi za smeštajem u Albaniji, najbolje hotele i apartmane možete pronaći na ovom linku i rezervisati ih uz najpovoljnije cene na internetu.

Šta ima Drač, a nemaju Saranda i Ksamil?

Da pređemo na stvar… Glavni razlozi zbog kojeg turisti biraju sever Albanije, pre svega Drač i Golem, kao destinaciju za letovanje su sledeći:

  • Drač i Golem se nalaze blizu Srbije, do mora se dolazi najvećim delom autoputem, te putovanje ne traje dugo
  • Plaža u Draču je dugačka skoro 25 kilometara i proteže se sve od centra grada do dela grada Golem, inače dela Drača koji je primarno turistički i zbog toga je urbanistički znatno bolje uređen od samog Drača
  • Plaže na severu (Jadransko more) su peščane i imaju izuzetno blag nagib obale, te su odlične za decu
  • Najčešći vid smeštaja koji gosti biraju na severu Albanije su hoteli sa all inclusive uslugom i bazenima. Hotelski resortovi su ovde izuzetno popularni i iz godine u godinu njihova ponuda je sve bogatija. Ponuda hotela koje naši gosti najčešće traže obuhvata all inclusive uslugu, bazene, privatnu plažu, SPA centar, često i animacije za decu.

U odnosu na Drač, Golem i Šenđin, do juga Albanije se putuje nešto duže, plaže su uglavnom manje i šljunkovite (uz peščane u Ksamilu), nagib plaža je veći, a hoteli nude isključivo noćenje sa doručkom ili polupansion, bez mogućnosti za all inclusive uslugu. O razlozima – u nastavku.

Jale plaža, Albanija, Plaže u Albaniji
Jale plaža na jugu Albanije

Prednosti Sarande, Ksamila i Jonskog mora

Sada dolazimo i do benefita letovanja na jonskoj obali Albanije. Razlozi zbog kojih naši gosti biraju jug Albanije su sledeći:

  • Jug Albanije izlazi na Jonsko more, što znači da je more za nijansu toplije, boja vode je tirkizno plava, te ovaj deo u pojedinim delovima obale zaista podseća na egzotične destinacije
  • Plaže na jugu su uglavnom manje, deo njih se nalazi u većim uvalama, prostor na obali za peškire je manji nego na plažama na Jadranskom moru, te ovde nema nepreglednih ležaljki naređanih jedne do druge
  • Prema ocenama gostiju, more na jugu je znatno lepše, što je vidljivo i već na samim fotografijama
  • Letovanje na jugu Albanije, u nekom od letovališta poput Sarande, Ksamila, Himare, Dermija i drugih vam daje mogućnost za obilazak velikog broja plaža, istorijskih lokaliteta, građevina istorijskog nasleđa, dok na severu to nije slučaj. Primera radi, plaža u Draču je ista i na kilometar i na 20 kilometara od centra, dok se na jugu plaže razlikuju i kada su na udaljenosti od samo par stotina metara, te imate mogućnost da birate i menjate plaže prema svojim afinitetima
  • Hotelski smeštaj na jugu je u najvećem broju slučajeva na bazi noćenja sa doručkom, uz pojedine hotele koji nude polupansion. All inclusive usluga na jugu nije dostupna, a razlog je taj što su hoteli uglavnom manji, porodični – ovde nema velikih hotelskih kompleksa sa bazenima. Sa druge strane, gosti u ovoj regiji imaju na raspolaganju nebrojano mnogo odličnih restorana i taverni sa povoljnim cenama morske hrane, te i nije neophodno uplaćivati više od jednog ili dva obroka u hotelu.
  • Kada su u pitanju gužve, ukoliko letujete u drugoj polovini jula ili u avgustu, na njih morate računati u gotovo svim mestima na obali Albanije, kako na severu, tako i na jugu zemlje.

Kako ne bismo zaboravili i jedno sjajno letovalište – Valonu – napominjemo da je ovaj grad miks karakteristika samog severa i juga Albanije.

Grand Blue Fafa resort, Golem, Albanija all inclusive
Hotel u Golemu

Kupanje

Kakvo je more za kupanje na jugu, a kakvo na severu? – Ovo je često pitanje turista i potrudićemo se da vam damo što realniji i iskreniji odgovor. Jonsko more je svakako znatno lepše nego Jadransko, ali postoje detalji koji prednost daju Jadranu. Glavni detalj je to što su plaže na severu blagog nagiba, te su idealne za decu. Na jugu se u more ulazi najčešće u nekoliko koraka.

Ipak, Ksamil je opcija koja može biti odlična ukoliko želite letovanje na Jonskom moru, uz relativno blagi nagib plaže.

Ono što morate znati jeste da su gužve na plažama velike u drugoj polovini jula i u avgustu u gotovo svim letovalištima. Ukoliko volite nešto mirniji odmor, čak i u centralnom delu sezone, Himara, plaža Borš (Borsh), plaža Livadhi ili mesto Orikum kod Valone mogu biti dobre opcije.

Saranda, letovanje u Albaniji, plaže
Saranda, Albanija

Poređenje cena smeštaja

Kada su u pitanju cene smeštaja, one su definitivno niže na severu Albanije. U centralnom delu sezone, u julu i avgustu, u Draču porodični apartman možete iznajmiti i za oko 40€ po noći, dok je cena u Sarandi za apartman na obali mora oko 50-60€ po noći. 

Ukoliko govorimo o hotelima, u Draču all inclusive uslugu možete pronaći za oko 60€ po osobi po noći, dok je cena hotelskog smeštaja u Sarandi ili Ksamilu, sa uključenim doručkom, oko 40€ po osobi po noći.

Preporučujemo da svoj smeštaj pronađete na Albanija.rs, sajtu specijalizovanom za rezervacije hotela i apartmana u Albaniji, uz najniže cene i direktnu rezervaciju smeštaja. Da pogledate ponudu kliknite ovde.

Max Royal G hotel, Golem, Drač, Albanija
Golem

Kakve su cene hrane, pića, namirnica?

O cenama namirnica u Albaniji već smo pisali i sve detalje možete pronaći na ovom linku, ali je važno znati da su cene na severu zemlje za oko 10 do 20% niže nego u letovalištima na jugu Albanije.

Iako je teško oceniti za koji tip turista više jug, a za koji sever Albanije, na vama je da na osnovu informacija iz članka ocenite koja opcija bi vam više odgovarala. Preporučujemo da pogledate ponudu smeštaja na ovom linku, kao i da bez ustručavanja pošaljete upit za smeštaj koji vam deluje primamljivo, dok će tim sajta Albanija.rs pružiti detaljne informacije i odgovore na apsolutno sva vaša pitanja.

Želimo vam lepo letovanje i srećan put!