fbpx

Popularna letovališta u Albaniji

Letovanje u Albaniji poslednjih godina među turistima iz Srbije sve je popularnije, a kao destinacija do koje se vrlo jednostavno i brzo stiže, obala Albanije sve češće dobija prednost pri izboru mesta za letovanje, čak i kada su u izboru tradicionalne zemlje – Grčka, Crna Gora ili Bugarska.

Srbija je od popularnih letovališta na albanskoj obali udaljena od 9 do 12 sati, a najpopularnija trasa za putovanje je preko Kosova. Za početak, važno je znati da Albanija izlazi na dva mora – Jadransko i Jonsko more. Kao najpopularnija mesta za letovanje u Albaniji, izdvaja se šest gradova, odnosno regiona.

Donosimo vam listu najpopularnijih mesta za letovanje u Albaniji – sa preporukama šta posetiti, savetima za izbor hotela i apartmana i svim potrebnim detaljima za putovanje.

Saranda

Saranda je apsolutno jedno od najpopularnijih mesta za odmor na albanskoj obali. Grad Saranda izlazi na Jonsko more, nalazi se na samom jugu zemlje i podjednako je popularna među porodičnim gostima i onim turistima koji na more odlaze radi zabave i dobrog provoda.

Grad ima oko 30 hiljada stanovnika, ali je tokom letnje sezone izuzetno živo – brojni klubovi, barovi, restorani gotovo su puni tokom letnjih meseci. Saranda ima izuzetno lepo uređeno šetalište uz more i brojne plaže, kako one u samom gradu, tako i plaže do kojih se dolazi kolima ili peške.

Plaže i sadržaji u Sarandi

Kada su u pitanju Plaže, Saranda ima gradsku plažu na kojoj nema ležaljki i na koju se ulaz ne plaća. Ova plaža nalazi se u samom centru grada i na njoj uglavnom nema većih gužvi. Uz gradsku, tu su i brojne plaže sa ležaljkama i suncobranima za koje je potrebno izdvojiti od 10 do 15 evra (za komplet), zavisno od peroda godine. Plaže su generalno jako lepo uređene – od onih sa šljunkom, do plaža sa krupnijim ili sitnijim peskom.

Plaža Pasqyra

Ipak, plaže koje su najpopularnije u Sarandi su one koje se nalaze izvan grada i do kojih se dolazi kolima, autobusom ili čak brodićima. Boja mora i prozirnost morske vode na ovim plažama je neverovatna. Od plaža u blizini Sarande posebno se izdvajaju Korez (do koga se dolazi isključivo brodićem zbog čega nikada nema gužve), kao i Pasqyra i Pellumbave, plaže koje se nalaze jedna do druge na potezu južno od Sarande.

Uz lokalitete, manastire, popularne bunkere i muzeje koje u Sarandi možete posetiti, tu su i restorani sa morskom i tradicionalnom albanskom hranom koje morate posetiti u 2021. godini.

Restorani i cene

Barove i restorane možete pronaći na gotovo svakom koraku. Naša topla preporuka je da probate morske specijalitete u tavernama ili u restoranu Limani, jednom od najpopularnijih u gradu. Cene obroka su inače izuzetno povoljne. Večera za dve osobe, recimo u restoranu Limani košta oko 15 do 20€ sa ribom, salatom, prilogom i pićem.

Uz morska i jela tradicionalne albanske kuhinje, preporučujemo da probate i balkanske specijalitete u srpskom restoranu “Old story”. Ovaj restoran je blago skuplji u odnosu na druge, ali ima odlične balkanske specijalitete i, uz dobru klopu, treba znati da je vlasnik iz Beograda koji već godinama živi u Albaniji.

Što se tiče barova i kafića, cene su u rangu beogradskih – za veliko domaće pivo potrebno je izdvojiti oko 1 do 1 i po evra, dok su internacionalna piva blago skuplja. Domaća albanska rakija uglavnom košta oko 1 evro, kafa takođe, a Coca cola i druga pića od 1 do 1 i po evra.

U klubovima cene su ipak skuplje pa je za žestoko piće u pojedinim klubovima potrebno izdvojiti i do 4 evra.

Smeštaj u Sarandi

Brojni su hoteli i apartmanski kompleksi u Sarandi. U ponudi su hoteli i kompleksi sa 5 zvezdica, hoteli sa privatnim plažama, ali i apartmani i privatni smeštaj po vrlo povoljnim cenama.

Saranda
Saranda

Za smeštaj u apartmanima na samoj obali potrebno je izdvojiti od 30 do 50 evra po noći za smeštaj 4 odrasle osobe. Kada su u pitanju hoteli na samoj obali, cena za noćenje sa doručkom za dve osobe kreće se od 50 do 70 evra. U proseku, kada govorimo o apartmanskom smeštaju u Sarandi potrebno je izdvojiti oko 15 evra po osobi po noći.

Saranda je i jedna od destinacija za koju su najčešće zainteresovani naši građani koji žele da kupe nekretnine u Albaniji.

Ksamil

Ksamil je mesto sa oko 3.000 stnaovnika koje izlazi na Jonsko more i nalazi se na samoj granici Albanije i Grčke. Tokom letnje sezone, ipak, ovo mesto poseti veliki broj turista, ne samo iz Albanije i regiona, već iz čitavog sveta. Ksamil se često svrstava među najpopularnije neistražene destinacije u Evropi, imajući u vidu da Ksamil tek poslednjih desetak godina doživljava ekspanziju.

Ksamil, Albanija

Ukoliko poredimo Sarandu i Ksamil, kao dva najpopularnija mesta na samom jugu Albanije, možemo reći da je Saranda znatno dinamičnije mesto, dok je Ksamil, kao malo mesto, više destinacija za miran odmor, dnevni odlazak na plažu i šetnju tokom večeri. Drugih sadržaja u Ksamilu nećete naći. Ipak, plaže u Ksamilu zaista jesu odlične.

Plaže u Ksamilu

Obala u Ksamilu je lepo uređena, sa brojnim plažama, uglavnom sa belim peskom, a more vrlo plitko, sa blagim nagibom. To je jedan od razloga zbog čega porodice sa malom decom vole Ksamil.

Cene kompleta ležaljki sa suncobranom u Ksamilu koštaju kao i u Sarandi, između 10 i 15 evra, zavisno od perioda godine. Ipak, ono što bismo izdvojili kao manu Ksamila jeste ogromna gužva. U periodu od sredine jula do kraja avgusta, povremeno i u drugim delovima sezone, plaže u Ksamilu su potpuno popunjene, bez slobodnih ležaljki i mesta za peškir već od jutarnjih sati. Dakle, ukoliko ste za mirniji odmor, bez barova i klubova, a volite jutarnji odlazak na plažu i  ne smeta vam gužva – Ksamil jeste dobra opcija.

Kako se stiže do Ksamila?

Ksamil je za turiste iz Srbije apsolutno najudaljenije mesto za odmor u Albaniji. Od Beograda do Ksamila kolima se putuje oko 12 sati, autobusom malo duže. Autoputem od Beograda do Niša, zatim preko Kuršumlije putovanje do granice sa Kosovom (prelaz Merdare), zatim sledi putovanje autoputem kroz Kosovo, prelaz u Albaniju i putovanje autoputem do Drača, nakon čega sledi putovanje magistralom do Sarande i Ksamila. Generalno, put do juga Albanije je vrlo dobar, najvećim delom se putuje autoputem. Dve deonice na koje vam skrećemo pažnju su od Niša do prelaza Merdare i poslednjih oko 30 kilometara pred Sarandu – put koji prelazi preko brdskih predela, koji je jako uzak. Preporučujemo poseban oprez pri vožnji.

Od Sarande se kolima do Ksamila stiže za petnaestak minuta. Preporučujemo da pogledate i detaljni vodič za putovanje u Albaniju – kolima ali i autobusom.

Hoteli i apartmani u Ksamilu

Što se smeštaja u Ksamilu tiče, turisti najčešće biraju vile i apartmane ili manje hotele. Preporučujemo da odsednete u nekom od smeštaja na samoj obali u Ksamilu. Imaćete priliku da budete blizu plaža, ali i da uživate u pogledu na okolinu Ksamila i grčko ostrvo Krf.

Valona

Valona je još jedno od popularnih letovališta na jugu Albanije. Valona se nalazi na liniji između Jadranskog i Jonskog mora i od Tirane je udaljen oko 130 kilometara. Ono što je zanimljivo za Valonu je izuzetno specifična klima sa umerenim temperaturama, malo padavina, gotovo bez vetra i sa jako mnogo sunčanih dana. Valona je jedan od gradova u Evropi sa najviše sunčanih dana tokom godine.

Kako je temperatura prilično visoka već od aprila, u Valoni, kao i u celom južnom delu Albanije, kupanje je već moguće od kraja aprila.

Šta obići u Valoni?

Valona je po veličini i broju stanovnika jedan od najvećih gradova u Albaniji. Mesto je vrlo dinamično, lepo uređeno i izgrađeno, a nedavno je i šetalište uz more rekonstruisano i izgleda odlično. Preporučujemo obilazak grada, šetnju centralnim gradskim ulicama i Trgom nezavisnosti, a možete obići i Etnografski muzej ili Muzej nezavisnosti koji se nalazi odmah do morske obale.

Plaže u Valoni

Uređene plaže, peščane i one sa šljunkom, protežu se od luke i centra pa sve do oboda grada. Na plažama možete pronaći brojne pabove i plažne barove sa muzikom i pićima tokom celog dana. To je jedan od razloga zbog čega se Valona svrstava među gradove sa najboljim noćnim, ali i dnevnim provodom u Albaniji. Ukoliko volite privatne plaže, u Valoni možete bukirati i nekoliko hotela koji imaju svoje, privatne izlaze na obalu.

Valona tokom večeri

Preporučujemo da posetite i poznate lokalne restorane i barove, među njima i Paradise Beach restoran za koji gosti kažu da je jedan od najboljih u gradu, sa odličnim specijalitetima, a nalazi se na samo 10 minuta od centra grada. Za tradicionalnu albansku hranu možete posetiti restoran Marakesh.

Obala Valone

Cene smeštaja u Valoni kreću se od 35 evra po danu za dvosobne apartmane, do 50-70 evra za hotele na samoj obali sa uključenim doručkom za dve osobe.

Drač

Drač je, uz Tiranu, za nas iz Srbije verovatno najpoznatije mesto u Albaniji. U pitanju je najvažnija luka Albanije, nalazi se na severu zemlje i grad je udaljen oko 30 kilometara od glavnog grada. Drač je najstariji grad zemlje, sa istorijom dugom više od 3000 godina, zbog čega u Draču možete posetiti brojne zanimljive arheološke lokalitete i nalazišta.

Danas Drač ima 120 hiljada stanovnika i jedan je od glavnih turističkih centara – sa izgrađenom infrastrukturom, hotelima, plažama. Kao grad na moru najbliži Srbiji, Drač je jedno od popularnijih mesta za letovanje turista iz Srbije. Od Beograda se kolima do Drača stiže za oko 9 sati lagane vožnje.

Šta obići u Draču?

Najpoznatija atrakcija u Draču je amfiteatar rimskog cara Hardijana sa čak 15 hiljada sedišta. Amfiteatar ovog kapaciteta nalazi se na drugom mestu po veličini na celom Balkanu. Preporučujemo i šetnju utvrđenjem u kojoj je nekada boravio i Cezar, kao i obilazak crkve sagrađene u 9. veku koja se nalazi u samom utvrđenju.

Golem je takođe popularno mesto za letovanje, a nalazi se odmah do samog grada Drača.

Plaže

Plaže se u Draču nadovezuju jedna na drugu gotovo kilometrima. Prostrane su i uvek je moguće pronaći mesto za peškir ili ležaljku. Od plaža koje se nalaze van samog grada, možemo preporučiti odlazak do plaža kod Rta Rodon ili u Lazli zalivu.

Noćni provod u Draču

Uz Valonu na jugu, Drač je jedan od najpopularnijih gradova za noćni provod. Tokom letnje sezone nebrojano mnogo klubova radi u Draču, kako onih sa DJ-evima, tako i klubova sa domaćom albanskom muzikom. Preporučujemo Cinco Cavalli Summer Club, jedan od najvećih klubova u kada je u pitanju Albanija ali i region.

Smeštaj

U Draču i susednom Golemu u ponudi se nalazi niz velikih hotelskih kompleksa sa 5 zvezdica, ali uz njih možete odsesti i u nekom od brojnih hotela i vila u samom Draču. Generalno, koji god deo grada da odaberete nećete pogrešiti, a preporučujemo bukiranje smeštaja što je bliže moguće moru.

Cene smeštaja u Draču niže su u odnosu na Sarandu i Valonu uglavnom oko 20 do 25 odsto.

Himara i Dhermi

Ova dva mesta se nalaze između Valone i Sarande i takođe su popularna letovališta, posebno među onim turistima koji vole manja mesta, mir, izostanak gužvi.

Himara

Himaru okružuje sjajna priroda i masivne planine. Ceo pojas Himare i Dhermija okružuju plaže koje važe za najlepše u Albaniji – Spile, Jale, Livadhi, kao i same plaže u HImari i Dhermiju.

Za ljubitelje prirode i mirnog odmora, ova dva mesta biće pravi izbor. Ukoliko se u nekom trenutku uželite dinamičnije atmosfere, uvek se možete provozati do Sarande koja je udaljena oko 50 kilometara.

Dhermi u Albaniji

U mestima Himara i Dhermi uglavnom ćete pronaći apartmanski smeštaj i manje hotele, bez velikih hotelskih kompleksa. Što se tiče cena u mestu Dhermi, koji je inače gradić prepoun kafića i barova, za kafu je potrebno izdvojiti oko 50 centi, sokove 1 evro, a pivo između 1 i 2 evra. Poznati Kala muzički festival održava se upravo na plaži u ovom mestu.

Za sam odlazak do Albanije postoji više opcija, između ostalog i kombi prevoz dostupan iz više gradova Srbije.

Letovališta u Albaniji – hoteli i smeštaj

Ukoliko vam je naša lista najpopularnijih letovališta u Albaniji bar malo pomogla pri izboru destinacije za leto 2021. godine, preporučujemo da pogledate i ponude smeštaja na albanskoj obali – možete izabrati hotel ili neki od apartmana u ponudi. Od nedavno je moguće izvršiti i rezervacije putem Albanija.rs sajta, uz kompletnu komunikaciju i kontakt na srpskom jeziku, bez dodatne provizije.

Generalno, cene smeštaja na jugu, odnosno na jonskom delu albanske obale jesu blago više u odnosu na cene na severu, ali su i more, plaže i užitak znatno bolji i lepši na Jonskom moru.