fbpx

Da li je potreban pasoš za Albaniju?

Putovanje u Albaniju, jednu od vodećih destinacija za letovanje turista iz Srbije poslednjih godina, zahvaljujući nekoliko sporazuma koji su potpisani postaje sve jednostavnije i lakše. Kako bi planiranje Vašeg putovanja u Albaniju proteklo što lagodnije, u nastavku Vam donosimo sve informacije o dokumentaciji koju morate imati – uključujući i odgovor na pitanje “Da li je potreban pasoš za Albaniju?”.

Pasoš ili lična karta za Albaniju

Državljani Srbije za putovanje u Albaniju mogu koristiti i pasoš i ličnu kartu. Međutim, ovo pravilo važi isključivo za odrasla lica, dok je za decu, odnosno osobe koje ne poseduju ličnu kartu, i dalje neophodno korišćenje pasoša za prelazak granice. Takođe, za putovanje avionom i dalje je obavezan pasoš.

Princip ulaska u Albaniju uz korišćenje lične karte važi i za državljane Severne Makedonije.

Šta je još potrebno za putovanje u Albaniju?

Osim putnih i ličnih isprava (pasoša ili lične karte), za putovanje u Albaniju kolima neophodan je i zeleni karton. Zeleni karton je zapravo Međunarodna karta osiguranja i ona pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu, a sve detalje o tome kako ga izvaditi za Albaniju pročitajte na ovom linku.

Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Dokumenta za putovanje preko Kosova

Ukoliko u Albaniju putujete preko Kosova, neophodno je da znate da je granicu između Srbije i Kosova moguće preći isključivo uz korišćenje lične karte. Dakle, korišćenje pasoša nije moguće.

Ukoliko preko Kosova putujete sa decom koja nemaju ličnu kartu, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta za svega nekoliko minuta.

Naša preporuka je da pročitate i detaljniji vodič za putovanje u Albaniju preko Kosova.

Preporuke za smeštaj u Albaniji

I za kraj, za odlazak na odmor u Albaniju zasigurno će vam biti potreban smeštaj, bilo da putujete u neko od letovališta na severu zemlje, poput Drača ili Golema, ili da putujete na jug AlbanijePreporučujemo da izabranu ponudu smeštaja pogledate na sajtu Albanija.rsgde možete rezervisati smeštaj širom Albanije po najnižim cenama na internetu, uz kompletnu komunikaciju na srpskom jeziku.