fbpx

Da li je potreban zeleni karton za putovanje u Albaniju?

Pri planiranju odmora u Albaniji, najčešće letovanja, važno je informisati se o tome šta vam je sve neophodno od dokumentacije za ulazak u zemlju. Iako za Albaniju, za razliku od brojnih drugih zemalja, nije potrebno mnogo dokumenata, treba znati šta je od osnovnih putnih isprava i dokumentacije potrebno za prelazak granice. U nastavku možete pronaći sve detalje.

Zeleni karton za Albaniju

Za ulazak u Albaniju putničkim vozilima neophodan je zeleni karton. Zeleni karton je zapravo Međunarodna karta osiguranja i ona pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu.

Kako izvaditi zeleni karton?

Kako biste izvadili zelenu kartu osiguranja neophodno je da u osiguravajućem društvu priložite sledeću dokumentaciju:

  • Polisa obaveznog osiguranja na uvid
  • Saobraćajna dozvola

Zeleni karton izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti i prema međunarodnoj zakonskoj regulativi, ovaj dokument je validan i bez pečata.

Upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

U situacijama kada u Albaniju putujete automobilom koje se ne vodi na vas, odnosno putujete tuđim vozilom, neophodno je da imate punomoćje za upravljanje tuđim vozilima u inostranstvu.

Ova potvrda, odnosno dozvola, može se nabaviti u Auto-moto savezu Srbije i košta 1.500 dinara. Za izdavanje dozvole neophodna je sledeća dokumentacija:

  • Važeća lična karta vlasnika vozila
  • Važeći pasoš korisnika vozila
  • Saobraćajna dozvola za vozilo

Rok važenja ove dozvole može biti najduže godinu dana, ali može i kraće, prema zahtevu korisnika.

Ulazak u Albaniju uz ličnu kartu ili pasoš

Za putovanje u Albaniju takođe je važno znati da je za ulaz u zemlju moguće koristiti pasoš za odrasle i decu, ali i ličnu kartu isključivo za odrasle. Za decu je i dalje neophodan pasoš.

Važno je i napomenuti da ukoliko putujete preko Kosova, za prelazak granice morate imati važeću ličnu kartu za odrasle, kao i izvod iz matične knjige rođenih sa slikom za decu. Pasoši Srbije na kosovskoj granici nisu priznati, što je kao mera reciprociteta uvedeno od strane Kosova zbog nepriznavanja kosovskih pasoša na granici sa Srbijom.

Za prelazak kosovske granice sa decom neophodno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih na koji je zakačena ili zaheftana slika deteta veličine kao za ličnu kartu. Preporučuje se da izvod bude izdat u prethodnih šest meseci.

Druga dokumenta potrebna za putovanje u Albaniju

Osim lične karte i pasoša, kao i zelenog kartona ukoliko putujete sopstvenim vozilom, za ulazak u Albaniju nisu potrebna druga dokumenta. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Za ponudu smeštaja i preporuke hotela i apartmana u Albaniji kliknite ovde.

Kako putovati do Albanije?

Ukoliko iz Srbije putujete za Albaniju definitivno najbolja i najjednostavnija ruta je putovanje preko Kosova. Najveći deo puta kroz Kosovo je auto-put, te je putovanje do granice sa Albanijom veoma jednostavno. Nakon prelaska kosovsko-albanske granice, sledi auto-put do Drača, a ukoliko putujete ka jugu Albanije, nakon Drača očekuje vas magistralni put sve do Đirokastre, odnosno Sarande i Ksamila.

Preporučujemo da pogledate i sve druge detalje o tome kako putovati do Albanije. Ni u Albaniji, kao ni na Kosovu, se putovanje auto-putem ne naplaćuje. Jedinu naplatu možete očekivati u Albaniji i to taksu za prolazak kroz tunel Thirra.

Preporuke za smeštaj u Albaniji

I za kraj, za odlazak na odmor u Albaniju zasigurno će vam biti potreban smeštaj, bilo da putujete u neko od letovališta na severu zemlje, poput Drača ili Golema, ili da putujete na jug Albanije.

Kliknite na ovaj link da pogledate još detalja o putovanju u Albaniju.

Da pogledate izdvojenu ponudu hotela i apartmana kliknite na ovaj link.