fbpx

Plaže Pasqyra i Shpella e Pellumbave – Kako doći?

Turisti koji putuju na svoje letovanje na jug Albanije, odnosno u Sarandu ili Ksamil, imaju mogućnost da tokom svog odmora posete brojne, izuzetno atraktivne i lepe plaže u okolini ovih mesta, od kojih neke važe za najlepše plaže u Albaniji. Plaže koje se definitivno svrstavaju u red najlepših u Albaniji su i plaže Pasqyra (Pašćura) i Shpella e Pellumbave (Špela e Pelumbave) koje se nalaze jedna do druge, na potezu između Sarande i Ksamila.

Plaža Pasqyra

Kako bismo vam olakšali dolazak do ovih plaža, u nastavku donosimo sve važne detalje o ove dve plaže, kao i načinima za dolazak do njih.

Gde se nalaze plaže Pasqyra i Shpella e Pellumbave?

Plaže Pasqyra i Shpella e Pellumbave se nalaze na potezu između Sarande i Ksamila, na oko 8 kilometara od Sarande i par kilometara od Ksamila. Plaža Pasqyra i plaža Shpella e Pellumbave se nalaze jedna do druge i odvaja ih velika stena, te je sa jedne na drugu moguće preći isključivo kroz more. U danima kada su talasi veći, prelazak na ovaj način apsolutno nije preporučljiv.

Da biste imali bolju orijentaciju gde se koja od ovih, ali i obližnjih plaža nalaze, pogledajte fotografiju ispod.

Albania beaches, Ksamil, Shpella e pellumbave, plaže Albanija, Albanija, letovanje u Albaniji

Ipak, savetujemo da se pre samog dolaska do ove dve plaže odlučite na koju želite da idete jer se dolazak i te kako razlikuje. Evo detalja.

Kako doći do plaže Pasqyra?

Do plaže Pasqyra se stiže znatno jednostavnije i do ove plaže je moguće doći kolima.

Dolazak automobilom

Ukoliko dolazite automobilom dolazak će biti jednostavan. Na putu između Sarande i Ksamila, na ovoj raskrsnici, skrenite ka moru, odnosno krenite u prelazak preko brda. Po dolasku na prvo uzvišenje videćete raskrsnicu i tablu na kojoj piše Pasqyra. Skrenite desno i nasutim putem se spustite do same plaže. Tu vas čeka parking i plažni bar.

Dolazak autobusom

Ukoliko dolazite autobusom, situacija je malo drugačija. Za početak, u autobusu, bilo da dolazite iz pravca Sarande ili iz pravca Ksamila, recite kondukteru da stane na stajalištu za plažu Pasqyra. Kada izađete iz autobusa, krenite putem uzbrdo i nakon oko 5-6 minuta pešačenja, videćete tablu sa znakom Pasqyra. Skrenite desno i lagano se peške spustite do same plaže. Za prelazak brda, odnosno od izlaska iz autobusa do dolaska do plaže, biće vam potrebno oko 15-20 minuta.

Plaža Shpella e Pellumbave

Kako doći do plaže Shpella e Pellumbave?

Do plaže Shpella e Pellumbave se dolazi na malo drugačiji način koji, iako je malo komplikovaniji, vodi preko brda sa koga se pruža prelep pogled na Jonsko more, Krf i okolinu Sarande. Plus, sama plaža Shpella e Pellumbave je ipak za nijansu lepša od plaže Pasqyra.

Dolazak automobilom

Ukoliko dolazite automobilom, kao i kada idete ka plaži Pasqyra, odvojite se sa glavnog puta između Sarande i Ksamila na ovoj lokaciji, a potom vozite do prvog uzvišenja gde se nalazi tabla na kojoj piše Pasqyra. Na tom mestu, umesto da skrenete desno ka plaži Pasqyra, skrenite levo i nastavite nasutim putem još nekih 5 minuta kolima. Obratite pažnju na vožnju jer je put nasut, uzan i ima nekoliko krivina na koje možete obratiti pažnju.

Nakon nekoliko minuta vožnje od raskrsnice dolazite do manjeg parkinga – platoa na kome će sigurno biti još vozila. Tada na toj lokaciji ostavljate svoj automobil i stepenicama se spuštate do same plaže. I sami ćete videti, pogled je tokom dolaska prelep!

Photo: thebudgetsavvytravelers.com

Dolazak autobusom

Ukoliko dolazite autobusom, svakako naglasite kondukteru u autobusu, bilo da dolazite iz Sarande ili mesta Ksamil, da stane na stajalištu za plažu Pasqyra. Kada izađete iz autobusa, krenite uzbrdo i nakon nekih 5-6 minuta dolazite do uzvišenja sa tablom na kojoj piše Pasqyra. Umesto da skrenete desno ka plaži Pasqyra, skrenite levo i pratite put narednih petnaestak minuta. U jednom trenutku, stižete do stepenica kojima se spuštate na samu plažu.

Iako deluje da je dolazak do plaže Shpella e Pellumbave komplikovan i traje prilično dugo, zapravo će vam vreme jako brzo proći jer ćete uživati u prelepim pejzažima i pogledu na Jonsko more.

Plaža Pasqyra

Sadržaji na plažama

Kada su u pitanju sadržaji na ove dve plaže, i na plaži Pasqyra i na Shpella e Pellumbave možete očekivati po jedan restoran sa pićima i osnovnom ponudom hrane. Imajte u vidu da su cene u ova dva restorana, logično, malo više nego u Sarandi ili Ksamilu. Razlog je svakako taj što su ove plaže prelepe i što se često tokom sezone, posebno na plaži Pasqyra, traži ležaljka više.

Svakako, na ovim plažama, ukoliko nema mesta na ležaljkama, možete postaviti i svoj suncobran ili peškir i uživati u moru i suncu.

Koje još plaže posetiti?

Od plaža koje se nalaze u blizini plaža Pasqyra i Shpella e Pellumbave, svakako savetujemo posetu i plažama Pulebardha i Plazhi e Manastirit.

Plaža Borsh

Takođe, ukoliko ste u prilici, posetite i prelepe plaže na potezu između Sarande i Himare, poput plaža Borsh, Lukova, Bunec, Gjipe, ali i prelepe plaže Krorez do koje se dolazi isključivo brodićima.

Sve detalje o smeštaju u hotelima i apartmanima u albanskim letovalištima možete pronaći na sajtu Albanija.rs, na stranici Smeštaj u Albaniji.