fbpx

Ulaz u Albaniju za građane Srbije sa ličnom kartom

Potvrđivanjem Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlada Srbije i Albanije o uzajamnom putovanju građana od strane Skupštine Srbije i zvanično je omogućeno građanima Srbije da u Albaniju putuju samo uz ličnu kartu. Sporazum omogućava i prelaz srpske granice za građane Albanije takođe uz ličnu kartu.

To znači da od sada građani Srbije u Albaniju mogu ući korišćenjem pasoša ili biometrijske lične karte.

Napominjemo da deca i dalje moraju imati pasoš za prelazak granice.

Šta je još potrebno za putovanje u Albaniju?

Treba podsetiti i da ukoliko planirate putovanje u Albaniju, za prelaz granice sopstvenim automobilom neophodan vam je zeleni karton, ali ne i međunarodna vozačka dozvola.

Takođe, za slučaj da u Albaniju putujete preko Kosova, što je ujedno i najčešća i najbrža ruta, neophodna vam je lična karta za prelaz srpsko-kosovske granice. Pasoši na prelazima sa Kosovom nisu validni, već je neophodno na prelazu priložiti ličnu kartu.

Ukoliko preko Kosova putujete sa detetom koje nema ličnu kartu, neophodno je u opštini izvaditi izvod iz matične knjige rođenih, a koji će imati prikačenu i pečatiranu fotografiju deteta. Neophodno je prisustvo oba roditelja i deteta za koje se vadi izvod. Fotografiju veličine kao za pasoš donosite vi. Procedura traje 5 minuta.

O svim drugim detaljima važnim za putovanje u Albaniju čitajte na našem sajtu, kao i u posebnom segmentu o bezbednosti u Albaniji za naše građane.