fbpx

Iskustva putovanja u Albaniju preko Kosova

Putovanje u Albaniju preko Kosova je apsolutno najčešći vid odlaska na more u Albaniju poslednjih godina. Iako postoji i ruta preko Severne Makedonije, putnici iz Srbije opciju putovanja preko Kosova najradije biraju.

Najpre, razlozi za izbor rute preko Kosova su vreme potrebno za putovanje, dobri putevi, relativno brz protok putnika na granicama, kao i putarine koje se na Kosovu ne plaćaju. Iako deo putnika već dobro poznaje ovu rutu, za vas smo pripremili kratak vodič kako biste u potpunosti bili informisani o putovanju u Albaniju preko Kosova.

Kojom rutom se putuje?

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada, Niša ili drugih gradova Vojvodine, istočne i centralne Srbije, najbolja ruta je autoputem do Niša, a potom magistralom ka prelazu Merdare. Ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje ka prelazu Jarinje.

Kako najveći broj turista putuje autoputem i preko Merdara, fokusiraćemo se na ovu rutu. Po prolasku Niša, sledi deonica puta preko Kuršumlije do Merdara, odnosno prelaza sa Kosovom.

Merdare, Kosovo, putovanje u Albaniju preko Kosova
Merdare

Na prelazu Merdare očekuje vas najpre prolazak kontrole srpske policije, potom i kosovske policije, nakon čega svoje putovanje ka moru nastavljate brzo i bezbedno. Prelazak se vrši kao i na svakoj drugoj granici, uz napomenu da odrasli državljani Srbije za prelazak na Kosovo mogu koristiti samo lične karte (ne pasoše), dok je za decu neophodan izvod iz matične knjige rođenih sa zakačenom slikom overen kod matičara u opštini. Detalje o dokumentaciji koju treba pripremiti možete pročitati ovde.

Po prelasku na Kosovo putujete magistralnim putem ka Prištini, gde počinje odličan autoput koji vodi sve do Drača. Autoputem prolazite pored grada Prizrena, potom sledi granica sa Albanijom na kojoj su kontrole vozila minimalne te se granica brzo prolazi i odmah nastavljate autoputem ka Draču.

Erhan trans, Albanija, putovanje, autobus

Posle oko dva-tri sata vožnje, zavisno od gužvi, stižete u Drač.

Bezbednost

Ono što je često pitanje turista koji po prvi put putuju u Albaniju preko Kosova je da li je ova ruta bezbedna. Više stotina hiljada putnika svake godine putuje u Albaniju preko Kosova, a broj incidenata ili problema pri putovanju je – nula. Dakle, putovanje je potpuno bezbedno.

Na putovanju ka Albaniji kroz Kosovo prolazite samo magistralnim i autoputem, te ne svraćate ni u jedan grad. Naravno, čest izbor za pauzu na putovanju su Priština i Prizren, kao najveći gradovi na Kosovu. Poseta je svakako potpuno bezbedna, a ukoliko imate brigu o parkingu za automobil, parkiranje možete izvršiti na nekom od javnih parkinga koji se plaćaju i koji su pod nadzorom.

Prizren

Svakako, Priština i Prizren kao veći gradovi na Kosovu uvek su otvoreni za goste, bez obzira na to odakle dolaze, i u ovim gradovima se uvek možete osećati lepo i dobrodošlo.

Kakvi su putevi na Kosovu?

Po prelasku na Kosovo nakon prelaza Merdare očekuje vas magistralni put, najvećim delom sa dve saobraćajne trake. Deonica magistrale, budućeg autoputa Niš-Merdare-Priština-Drač je već neko vreme u izgradnji, te se često nailazi na deonice sa suženim kolovozom ili na raskrsnice, te savetujemo poštovanje propisa.

Sa druge strane, autoput od Prištine do granice sa Albanijom je odličan, posebno nakon Kosovo Polja – mesta nedaleko od Prištine do kojeg su gužve na putu česte tokom dana. Od Prištine pa sve do nekih 60 kilometara pred Drač autoput je odličan. Ipak, treba obratiti pažnju na dve stvari: Jedna je most kod mesta Kukeš po prelasku u Albaniju na kojem se saobraćaj odvija u po jednoj traci, te preporučujemo opreznu vožnju. Druga stvar su krivine na autoputu u planinskom delu severa Albanije na koje će vas upozoravati saobraćajni znakovi koji vas podsećaju da blago smanjite brzinu.

Treba znati da se putarina na Kosovu ne plaća, kao i da su benzinske pumpe i odmorišta veoma česti duž autoputa.

Jezik i valuta

Radi bolje pripreme, napominjemo i da najveći deo stanovnika Kosova govori albanski jezik, dok su oni koji govore srpski jezik, posebno u centralnom Kosovu, retkost. Na benzinskim pumpama ili u prodavnicama najjednostavnije je koristiti engleski jezik.

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Što se tiče valute na Kosovu, plaćanje je moguće isključivo u evrima. Dinari na Kosovu nisu u opticaju. Plaćanje karticama je široko prihvaćeno.

Iskustva putnika iz Srbije

Iz ugla putnika iz Srbije koji na more u Albaniju putuju preko Kosova možemo reći da je odlazak ovom rutom u potpunosti bezbedan. U Fejsbuk grupi “Letovanje u Albaniji” stotine objava govore upravo o pozitivnom iskustvu putovanja preko Kosova, te razloga ni za najmanju brigu nema.

Takođe, i u periodima političkih tenzija, treba znati da se one ne odražavaju na saobraćaj i putovanje državljana Srbije po Kosovu i da je i u ovim periodima putovanje potpuno bezbedno.

Smeštaj i hoteli u Albaniji

Ukoliko se još niste opredelili za hotel ili apartman u Albaniji, preporučujemo da pogledate ponudu smeštaja na ovom linku. Albanija.rs je portal koji nudi rezervacije izdvojenih i proverenih hotela i apartmana širom obale Albanije, uz mogućnost rezervacije i kompletne komunikacije na srpskom jeziku.

Za još detalja o letovanju u Albaniji kliknite na neki od linkova u nastavku: