fbpx

Letovališta u Albaniji najbliža Srbiji

Odmor u Albaniji poslednjih godina među turistima iz našeg regiona veoma je popularno, a gosti često biraju ona letovališta najbliža Srbiji – pre svega zbog dužine putovanja. Izbor i u delu obale koji je najbliži Srbiji je veoma bogat, te smo za vas izdvojili važne informacije i preporuke ukoliko se odlučite na odmor u nekom od ovih letovališta.

Ukratko o moru u Albaniji

Najpre, ukoliko do sada niste posetili Albaniju, treba znati da Albanija izlazi na dva mora – Jadransko i Jonsko. Jadranski deo obale nalazi se na severu i proteže se od granice sa Crnom Gorom, gradova Velipoja, Šenđin i Drač ka gradu Valona u centralnoj Albaniji gde počinje Jonsko more.

Drač, Jadransko more, Albanija
Drač

Najpopularnija letovališta u Albaniji svakako su Drač, Saranda, Valona, Ksamil, Himara, Borš i druge manje plaže. Više stotina hiljada turista iz Srbije posetilo je albansko primorje samo poslednjih par godina, što dokazuje da je Albanija jedna od traženijih destinacija za naše goste i da joj se putnici rado vraćaju.

Koliko se putuje do mora u Albaniji?

Do mora u Albaniji najveći deo putnika putuje preko Kosova. Iako postoji opcija putovanja i preko Severne Makedonije, turisti radije biraju opciju preko Kosova jer je put odličan, najvećim delom autoput, na Kosovu se ne plaćaju putarine, a i zadržavanja na granicama su često kraća nego ka Severnoj Makedoniji.

Erhan trans, Albanija, putovanje, autobus

Ukoliko planirate odlazak do mora u Albaniji iz Beograda, za dolazak do, primera radi, Drača će vam biti potrebno oko 8-9 sati. Sa druge strane, Drač kao jedno od vodećih letovališta je nešto bliže Nišu i jugu Srbije, te će vam od Niša do Drača biti potrebno oko 6 sati lagane vožnje.

Mesta najbliža Srbiji

U nastavku smo za vas izdvojili letovališta u Albaniji najbliža Srbiji i važne detalje koje treba znati pre putovanja.

Drač i Golem

Drač je ubedljivo jedno od omiljenih letovališta turista iz Srbije, ali i onih iz čitave Evrope koji dolaze u Albaniju. Drač, grad koji se nalazi na severu Albanije, na oko pola sata vožnje od Tirane, izlazi na Jadransko more i njegova glavna karakteristika je plaža dugačka čak dvadesetak kilometara – od centralnog dela grada pa sve do oboda grada i dela koji se zove Golem. Golem kao deo Drača je regija u kojoj se nalazi najveći deo novih i poznatih turističkih kompleksa i hotela.

Drač, šetalište, letovanje u Draču

Od Beograda do Drača kolima se putuje oko 8-9 sati, dok je od Niša potrebno oko 6 sati vožnje.

Plaža u Draču je peščana, a nagib je veoma blag što pogoduje porodicama sa decom. Duž cele obale nižu se hoteli, a gosti iz Srbije i regiona najčešće biraju hotele i komplekse koji nude all inclusive uslugu, koji imaju bazene i nalaze se na prvoj liniji do plaže.

Hotel Atrio Durres Drač Albanija

Neki od poznatih hotela su Perandor Beach hotel, Grand Blue Fafa Resort, Hotel Vivas, Supreme Hotel and SPA, Hotel Gloria Palace, Hotel Sandy Beach i drugi. Kompletnu ponudu hotela i apartmana u Draču možete pogledati na ovom linku.

Naša preporuka je da smeštaj rezervišete u delu grada Golem ili u širem centru Drača, pre svega jer je plaža ovim delovima grada veoma blizu i većina hotela je na samo minut-dva od plaže. Smeštaj u centru Drača je više opcija za boravak tokom zime.

Šenđin

Šenđin je primorski grad i rastuća turistička destinacija, poznata po svojim plažama i hotelskim kompleksima. Jedan od nekoliko gradova u okrugu Ljež (Lezhe) i dom je jedne od ulaznih luka u Albaniji, luke Šenđin. Gradić se nalazi na oko sat i po vožnje od Tirane i na oko pola sata vožnje od grada Skadra, na granici sa Crnom Gorom.

Shengjin

Preporučujemo da posetite plažu u samom Šenđinu, kao i plaže Rana e Hendhun, Bunker plažu i plažu Tale. Kao ekološki grad, Šenđin nudi neka od najboljih ribolovnih područja koja osiguravaju ravnotežu između stope ribolova i učestalosti pecanja, kako bi se osiguralo da nema prevelikih gubitaka ribe iz mora.

Velipoja

Velipoja je malo mesto i jedno od letovališta najbližih Srbiji. Gradić se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom i izlazi na obalu Jadranskog mora. Velipoja ima veoma karakteristične pejzaže: mešavina morske obale, rečnog ušća, guste borove šume, poljoprivrednog zemljišta i visokih planina.

Velipoja

Oblast poseduje veliki broj malih hotela i pansiona. Postoji pijaca na kojoj lokalni stanovnici prodaju svoje domaće proizvode. U opštini postoji dečiji vrtić pod pokroviteljstvom crkve, nekoliko osnovnih škola, dve srednje škole i jedna gimnazija. Tu je i malo pozorište i uspešan lokalni fudbalski tim.

Ipak, Velipoja za sada nije jedno od popularnijih mesta za letovanje turista iz Srbije, ali će zasigurno svojim razvojem jednog dana biti jedno od traženijih mesta za odmor u Albaniji.

Zaključak

Kako govore i brojke o broju turista iz Srbije u Albaniji, jedno od najpopularnijih mesta za odmor je Drač, što je ujedno i naša preporuka ukoliko volite mesto sa šetalištem, brojnim hotelima, peščanom plažom, ali i gužvama u centralnom delu sezone. Gužve su u Albaniji u drugoj polovini jula i u avgustu gotovo neizbežne.

Uz izbor dobrog all inclusive hotela, uživanje na plaži ili na bazenu i druženje sa prijateljima ili porodicom, letovanje u Draču biće jedna od lepih letnjih uspomena.

Max Royal G hotel Drač

Sa druge strane, ukoliko ste u potrazi za nekim od letovališta koje nije među najbližima Srbiji, te ste spremni na vožnju još koji sat posle Drača, preporučujemo da pogledate preporuke svih letovališta u Albaniji.

Rezervacije hotela i apartmana u Albaniji

Za najbolje ponude i najpovoljnije cene hotela i apartmana u Albaniji u svakom trenutku možete posetiti stranicu smeštaj u Albaniji na ovom linku. Na Albanija.rs možete pronaći izdvojene, preporučene i proverene hotele i apartmane, uz mogućnost rezervacije na srpskom jeziku i najnižu cenu.