fbpx

Destinacije u Albaniji za porodično putovanje

Letnji odmor sa porodicom, bilo da ste ljubitelj manjih mesta bez gužve, ili letovališta sa velikim plažama i hotelskim kompleksima, ukoliko do sada niste možete provesti i u Albaniji.

Albanija je poslednjih godina sve popularnija među turistima iz Srbije, a utisci onih koji se odluče da ovu susednu zemlju posete po prvi put gotovo uvek su fantastični.

Ukoliko ste do sada nekada letovali u Grčkoj, što se Albanije tiče možete računati na podjednako lepe plaže, predivno more posebno na jugu zemlje, ali i cene koje su znatno niže na albanskom primorju. Popularna letovališta u Albanija koje srpski turisti najčešće biraju nalaze se na oko 8 do 12 sati vožnje od Beograda, a kada je u pitanju bezbednost o kojoj mnogi zainteresovani gosti iz Srbije brinu – ona je potpuno garantovana i možete apsolutno bez ikakve brige putovati, relaksirati se i uživati u letovanju u Albaniji.

Sandy Beach resort hotel, Drač, All inclusive Drač

Za vas smo izdvojili nekoliko popularnih letovališta na obali Jadranskog i Jonskog mora u Albaniji koja su idealna za odmor sa porodicom i sa decom.

Da pogledate kompletnu ponudu hotela i apartmana za letovanje širom Albanije, kliknite ovde.


Golem (Drač)

Golem je deo poznatog grada Drača, u severnom delu Albanije i nalazi se na obali Jadranskog mora. Iako je zvanično Golem zasebno mesto, u pitanju je letovalište koje je potpuno spojeno sa gradom Dračom, uz razliku da je ovaj deo grada građen planski, ima jako prostrane plaže i veoma lepe hotelske komplekse. Plaža koja polazi od Drača i proteže se ka jugu dugačka je više od 20 kilometra i na njoj se nižu hoteli, od kojih je deo sa SPA centrima i bazenima.

VM resort, all inclusive Albanija, letovanje u Albaniji

Golem može biti dobar izbor za letovanje sa porodicom jer je mirno mesto, plaže su vrlo blagog nagiba, prostrane su, a Drač, kao veliki grad, se nalazi na dvadesetak minuta vožnje kolima.

Kako je Golem poznat po odličnim hotelskim kompleksima sa sopstvenim plažama, bazenima i SPA centrima, naša topla preporuka je odmor u nekom od popularnih hotela u ovom mestu.

Među turistima iz Srbije posebno su popularni Perandor Beach hotel, Supreme Hotel, Grand Blue Fafa Resort, Hotel Vivas, Sandy Beach Resort i drugi koji nude privatnu plažu, bazen, kao i all inclusive uslugu. Sve hotele možete pogledati na ovom linku.

Saranda

Kada govorimo o jugu Albanije koji izlazi na Jonsko more, toplu preporuku dajemo za mesta Sarandu i Ksamil. Saranda je grad sa oko 30 hiljada stanovnika. Mnogi kažu da podseća na Budvu od pre 10-15 godina.

Saranda, letovanje u Albaniji, plaže
Saranda, Albanija

Grad ima prostrano šetalište uz more, jako dobre restorane, kafiće, supermarkete, ali i brojne sadržaje za decu i igrališta na svakom koraku. Iako plaže u samom centru Sarande nisu one najbolje koje nudi jug Albanije, kolima ili autobusom za samo desetak minuta stižete do prelepih plaža sa tirkiznom bojom mora i na kojima najčešće nema gužvi. Preporučujemo Pasqyra plažu, Plazhi e Manastirit ili Krorez.

Ono zbog čega preporučujemo Sarandu za porodični odmor jeste odličan izbor smeštaja, kako hotela, tako i apartmana, ali i zbog uređenih plaža, šetališta i brojnih sadržaja za decu.

Smeštaj u Sarandi možete pronaći za 50 do 1000 evra u proseku po danu, zavisno od tipa smeštaja, dok za četvoročlanu porodicu možete rezervisati i neki od hotela sa bazenima i sopstvenom plažom po ceni od oko 120-180 evra po danu.

Hotel Saranda Palace, Saranda

Naša topla preporuka je da na ovom linku pogledate aktuelne ponude popularnih hotela u Sarandi.

Ksamil

Južno od Sarande, na nekih 20 minuta, pri samoj granici sa Grčkom nalazi se popularni Ksamil.

U pitanju je izuzetno malo mesto, ali koje tokom leta poseti veliki broj turista. Za plaže u Ksamilu možemo reći da zaista jesu prelepe, najčešće pečšane ili sa sitnim šljunkom, ali napominjemo da tokom jula i avgusta ume da bude prilična gužva na ovim plažama.

Ksamil, panorama, Albanija, letovanje u Albaniji
Ksamil

U Ksamilu je sve jako blizu, svuda se nalaze supermarketi i restorani, tako da vam kola za snalaženje po mestu neće biti potrebna.

Za porodice je ovo mesto odličan izbor je relativno mirno, bezbedno i plaže su na samo korak od smeštaja.

Što se tiče cena, ležaljke na plaži koštaju oko 15-20 evra za komplet, zavisno od perioda godine, dok smeštaj po noći za četvoročlanu porodicu u proseku košta oko 50 do 150 evra, zavisno od toga da li je hotelski ili apartmanski smeštaj.

Ksamil, Albanija
Ksamil

Preporuke hotela i apartmana u Ksamilu za letovanje možete pogledati na ovom linku.

Orikum

Kada govorimo o mirnim i malim mestima, idealnim za letovanje porodice – tu je i Orikum. Mesto južno od velikog grada Valona, u centralnom delu Albanije.

Ovo mesto je izuzetno popularno među porodičnim gostima, a porodice ga najčešće biraju jer je mirno, plaže su blizu, a i okruženo je prirodom i planinama.

Cena smeštaja u Orikumu je nešto niža u odnosu na sam jug Albanije, te je smeštaj po danu za četvoročlanu porodicu moguće pronaći za oko 50 do 120 evra po noći.

Valona, Albanija, letovanje u Albaniji
Valona

Preporučujemo da pogledate ponudu Olympia Hotela, ERA apartmana, Hotela New York, kao i popularnog hotela Regina Blu sa sopstvenom plažom i bazenom.

Takođe, preporučujemo da pogledate i kompletnu ponudu kada je u pitanju smeštaj u Albaniji, kao i savete kako se putuje do Albanije.

Borš

I za kraj, vreme je da upoznate i jedno malo mesto sa prelepom plažom. Borš je seoce na istoimenoj plaži dugačkoj oko sedam kilometara, sa nekoliko lepih hotela. Plaža i dalje nije previše urbanizovana, čak nema ni asfaltiran put duž cele plaže, te je jedno od mesta u Albaniji u kojima se i u centralnom delu sezone zaista možete opustiti i odmoriti.

Borsh plaža
Plaža Borsh, Foto: intoalbania.com

Prednost ove plaže je mir i priroda koja je okružuje, kao i lokacija – plaža se nalazi na 40 minuta od Sarande i 20 minuta od Himare kolima, te imate mogućnost obilaska i ovih gradova. Plaža je šljunkovita i pogodna je za boravak porodica sa decom.

Borsh plaža

Duž plaže postoje brojni kafići i restorani, nekoliko marketa i nekoliko hotela, na samoj obali mora. Naša preporuka je da pogledate prelep hotel Blue Days koji se nalazi odmah uz plažu, ima svoj restoran, sobe sa pogledom na more, a u cenu usluge je uključeno i korišćenje plaže sa ležaljkama. Hotel možete pogledati i rezervisati na ovom linku.

Važno: Dokumentacija za putovanje sa decom

Ono što je važno da znate je da je na Kosovo trenutno za građane sa državljanstvom Srbije moguće ući isključivo uz korišćenje lične karte. Pasoši vam na prelazima sa Kosovom neće biti od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije.

Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Potrebna dokumentacija za prelaz kosovske granice: Obavezna lična karta za odrasle, obavezan izvod iz matične knjige sa zakačenom slikom i overen u opštini za decu.

Potrebna dokumentacija za prelaz albanske granice: Lična karta ili pasoš za odrasle, obavezan pasoš za decu.

Još detalja o tom kako putovati do Albanije čitajte u zasebnom tekstu. Rezervacije hotela i apartmana možete izvršiti na sajtu Albanija.rs uz najniže cene i kompletnu komunikaciju na srpskom jeziku.