fbpx

Destinacije u Albaniji za porodično putovanje

Letnji odmor sa porodicom, bilo da ste ljubitelj manjih mesta bez gužve, ili letovališta sa velikim plažama i hotelskim kompleksima, ukoliko do sada niste možete provesti i u Albaniji.

Albanija je poslednjih godina sve popularnija među turistima iz Srbije, a utisci onih koji se odluče da ovu susednu zemlju posete po prvi put gotovo uvek su fantastični.

Ukoliko ste do sada nekada letovali u Grčkoj, što se Albanije tiče možete računati na podjednako lepe plaže, predivno more posebno na jugu zemlje, ali i cene koje su znatno niže na albanskom primorju. Popularna letovališta u Albanija koje srpski turisti najčešće biraju nalaze se na oko 8 do 12 sati vožnje od Beograda, a kada je u pitanju bezbednost o kojoj mnogi zainteresovani gosti iz Srbije brinu – ona je potpuno garantovana i možete apsolutno bez ikakve brige putovati, relaksirati se i uživati u letovanju u Albaniji.

Za vas smo izdvojili nekoliko popularnih letovališta na obali Jadranskog i Jonskog mora u Albaniji koja su idealna za odmor sa porodicom i sa decom.Golem

Golem je malo mesto nedaleko od Drača, u severnom delu Albanije i nalazi se na obali Jadranskog mora. Iako je zvanično Golem zasebno mesto, u pitanju je letovalište koje je potpuno spojeno sa gradom Dračom, uz razliku da je ovaj deo grada građen planski, ima jako prostrane plaže i veoma lepe hotelske komplekse. Plaža koja polazi od Drača i proteže se ka jugu dugačka je više od 15 kilometra i na njoj se nižu hoteli i hotelski kompleksi sa SPA centrima i bazenima.

Golem može biti dobar izbor za letovanje sa porodicom jer je mirno mesto, plaže su vrlo blagog nagipa, prostrane su, a Drač, kao veliki grad, se nalazi na desetak minuta vožnje kolima.

Kako je Golem poznat po fantastičnim hotelskim kompleksima sa privatnim plažama, bazenima i SPA centrima, naša topla preporuka je odmor u nekom od popularnih hotela u ovom mestu.

Među turistima iz Srbije posebno su popularni Max Royal G hotel i Grand Blue Fafa resort koji nude privatnu plažu, bazen, kao i all inclusive uslugu.

Saranda

Kada govorimo o jugu Albanije koji izlazi na Jonsko more, toplu preporuku dajemo za mesta Sarandu i Ksamil. Saranda je grad sa oko 30 hiljada stanovnika. Mnogi kažu da podseća na Budvu od pre 10-15 godina.

Saranda, letovanje u Albaniji, plaže
Saranda, Albanija

Grad ima prostrano šetalište uz more, jako dobre restorane, kafiće, supermarkete, ali i brojne sadržaje za decu i igrališta na svakom koraku. Iako plaže u samom centru Sarande nisu one najbolje koje nudi jug Albanije, kolima ili autobusom za samo desetak minuta stižete do prelepih plaža sa tirkiznom bojom mora i na kojima najčešće nema gužvi. Preporučujemo Pasqyra plažu, Plazhi e Manastirit ili Krorez.

Ono zbog čega preporučujemo Sarandu za porodični odmor jeste odličan izbor smeštaja, kako hotela, tako i apartmana, ali i zbog uređenih plaža, šetališta i brojnih sadržaja za decu.

Smeštaj u Sarandi možete pronaći za 50 do 70 evra u proseku po danu, zavisno od tipa smeštaja, dok za četvoročlanu porodicu možete rezervisati i neki od hotela sa bazenima i privatnom plažom po ceni od oko 80 evra po danu.

Preporučujemo fantastičan hotel Barracuda, hotel Sunrise, Vilu Duraku, kao i popularne Ra.ma Kodrra apartmane.

Ksamil

Južno od Sarande, na nekih 20 minuta, pri samoj granici sa Grčkom nalazi se popularni Ksamil.

U pitanju je izuzetno malo mesto, ali koje tokom leta poseti veliki broj turista. Za plaže u Ksamilu možemo reći da zaista jesu prelepe, najčešće pečšane ili sa sitnim šljunkom, ali napominjemo da tokom jula i avgusta ume da bude prilična gužva na ovim plažama.

Ksamil, panorama, Albanija, letovanje u Albaniji
Ksamil

U Ksamilu je sve jako blizu, svuda se nalaze supermarketi i restorani, tako da vam kola za snalaženje po mestu neće biti potrebna.

Za porodice je ovo mesto odličan izbor je mirno, bezbedno i plaže su na samo korak od smeštaja.

Što se tiče cena, ležaljke na plaži koštaju od 8 do 15 evra za komplet, zavisno od perioda godine, dok smeštaj po noći za četvoročlanu porodicu u proseku košta oko 60 do 80 evra, zavisno od toga da li je hotelski ili apartmanski smeštaj.

Ksamil, Albanija
Ksamil

U Ksamilu preporučujemo hotele Heksamil, Artur i Murati, kao i Vilu Vasiliu.

Orikum

Kada govorimo o mirnim i malim mestima, idealnim za letovanje porodice – tu je i Orikum. Mesto južno od velikog grada Valona, u centralnom delu Albanije.

Ovo mesto je izuzetno popularno među porodičnim gostima, a porodice ga najčešće biraju jer je mirno, plaže su blizu, a i okruženo je prirodom i planinama.

Cena smeštaja u Orikumu je nešto niža u odnosu na sam jug Albanije, te je smeštaj po danu za četvoročlanu porodicu moguće pronaći za oko 40 do 60 evra po noći.

Valona, Albanija, letovanje u Albaniji
Valona

Preporučujemo da pogledate ponudu ERA apartmana, A&G hotela, kao i popularnog hotela Regina Blu sa privatnom plažom.

Takođe, preporučujemo da pogledate i kompletnu ponudu kada je u pitanju smeštaj u Albaniji, kao i savete kako se putuje do Albanije.

Važno: Dokumentacija za putovanje sa decom

Ono što je važno da znate je da je na Kosovo trenutno za građane sa državljanstvom Srbije moguće ući isključivo uz korišćenje lične karte. Pasoši vam na prelazima sa Kosovom neće biti od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije.

Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Potrebna dokumentacija za prelaz kosovske granice: Obavezna lična karta za odrasle, obavezan izvod iz matične knjige sa zakačenom slikom i overen u opštini za decu.

Potrebna dokumentacija za prelaz albanske granice: Lična karta ili pasoš za odrasle, obavezan pasoš za decu.

Još detalja o tom kako putovati do Albanije čitajte u zasebnom tekstu.