fbpx

Suveniri koje možete kupiti na letovanju u Albaniji

Letovanje ili putovanje na bilo koju destinaciju nije potpuno ukoliko za sebe, ali i prijatelje, ne kupimo bar poneki suvenir ili uspomenu. Letovanje u Albaniji poslednjih godina je sve popularnije, a ukoliko još niste, donosimo vam nekoliko preporuka suvenira koje možete kupiti pri letovanju u Albaniji.

Konjak, Skenderbeg, Albanija

Konjak

Konjak Skenderbeg nam je veoma dobro poznat, posebno ukoliko ste već letovali u Albaniji. U pitanju je alkoholno piće koje je redovno na trpezi stanovništva u Albaniji i koje uvek možete naručiti i u restoranima i kafićima. Ovaj brendi se proizvodi u Albaniji i jedan je od idealnih suvenira koje možete kupiti u Albaniji – sa sobom nosite uspomenu i piće koje možete popiti sa prijateljima.

Keramička činija, Albanija

Ručno izrađena keramika

Gradići u unutrašnjosti Albanije posebno su poznati po ručno rađenoj keramici. Kućna keramika poput činija, vaza ili tanjira sa različitim motivima mogu biti lep poklon za prijatelje ili suvenir za vaš dom.

Maslinovo ulje, Albanija

Maslinovo ulje

Ono po čemu je Albanija veoma poznata je maslinovo ulje. Maslinovo ulje je odličan suvenir i dobar proizvod koji će vam biti od koristi kod kuće. Preporučujemo da maslinovo ulje kupite kod domaćih proizvođača, a preporuke možete potražiti od domaćina u vašem smeštaju za letovanje.

Ćilimi

Ćilimi su nasleđe albanske tradicije i umnogome se mogu povezati i sa suživotom koji su na prostoru Balkana imali narodi na ovim prostorima, te su ćilimi i za goste iz Srbije dobro poznat proizvod.

Prodaja ćilima vrši se na uličnim vašarima i duž pešačkih zona u letovalištima, ali one autentičnije i kvalitetnije možete potražiti u gradiću Kroja, u gradskom bazaru.

Rakija

Za rakiju dobro znaju gosti iz svih zemalja na Balkanu, a ona u Albaniji specifična je po tome što se pravi gotovo uvek lozovača i što je nešto jača u odnosu na rakije u Srbiji.

Domaća rakija nekog od proizvođača iz mesta u kome letujete može biti lep suvenir za prijatelje ili za uspomenu kod kuće. Zanimljivost je i da je rakija jedno od najkonzumiranijih pića u Albaniji, a dobra stvar je što je rakija u Albaniji veoma povoljna, te cena od oko 1€ za čašicu ide u prilog tome da je Albanije jedna od pravih destinacija za dobro, a povoljno i jeftino letovanje.

Suveniri Albanija

Drveni suveniri

Drveni suveniri u ponudi su posebno u bazaru u malom gradu Kroja. U pitanju su ručno rađeni stolovi, držači za flaše, manji nameštaj ili sitnice za kuhinju. Iako su cene onih kvalitetnih i autentičnijih nešto više, ponuda je veoma bogata, te ukoliko volite drvene suvenire i proizvode, u Kroji ćete definitivno pronaći nešto za sebe kao uspomenu iz Albanije.

Magneti i razglednice

I za kraj, naravno, ne treba zaboraviti na ono što uvek volimo da kupimo na putovanjima – magnete za frižidere i razglednice. Ove proizvode možete pronaći na gotovo svakom koraku u letovalištima u Albaniji, a njihove cene kreću se od 20 centi za razglednice i od 1 evra za magnete. Magneti za frižider ili razglednice uvek su lepa uspomena i za vas, ali i za prijatelje kojima želite doneti neki suvenir sa letovanja.

Ksamil

Za još detalja o letovanju u Albaniji kliknite na neki od linkova u nastavku: